G4Media.ro

Rabinul Arousi, șeful Marelui Rabinat al Israelului, îi cere explicații Papei Francisc…

Rabinul Arousi, șeful Marelui Rabinat al Israelului, îi cere explicații Papei Francisc după ce pontiful a spus că ”Tora nu mai dă viață”, iar practica religioasă iudaică este învechită

O cerere alarmată de clarificare adresată Papei Francisc, din cauza unora dintre afirmațiile sale cu privire la Tora sosește la Vatican direct din Israel. Autoritățile evreiești au perceput unele dintre meditațiile pontifului din timpul audienței generale din 11 august ca pe o invitație de a depăși legea evreiască, considerând-o învechită, transmite Rador.

Şi au decis să-i scrie Papei Francisc. Scrisoarea (așa cum a fost raportată de agenția Reuters și de site-ul Paravatican Il Sismografo) a ajuns la cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, precum și al Comisiei pentru relațiile religioase cu iudaismul. Misiva este semnată de rabinul Rasson Arousi, președintele Comisiei Marelui Rabinat al Israelului pentru dialog cu aceeași Comisie a Sfântului Scaun, care îşi exprimă „îngrijorarea” faţă de cuvintele lui Bergoglio, care a avut mereu relații excelente cu evreii, chiar și în perioada în care era arhiepiscop de Buenos Aires.

Rabinul Arousi subliniază că Papa nu numai că ar fi prezentat credința creștină ca pe ceva ce depăşeste învăţăturile Torei, dar ar fi susținut şi că aceasta din urmă „nu mai dă viață, ceea ce înseamnă că practica religioasă iudaică din epoca actuală este învechită”. Arousi adaugă că toate acestea ar fi „o parte integrantă” a unei „învățături disprețuitoare faţă de evrei și faţă de iudaism, lucruri despre care credeam că au fost respinse complet de Biserică”. În cele din urmă, rabinul cere ca „îngrijorarea noastră să-i fie transmisă Papei Francisc” și, în același timp, cere o elucidare, pentru a se asigura că în cuvintele pontifului nu a existat nimic dispreţuitor.

În cateheza de acum două săptămâni, bazată pe Scrisoarea Sfântului Pavel către Galateni, Episcopul Romei a subliniat că „Apostolul explică Galatenilor că, în realitate, Legământul cu Dumnezeu și Legea mozaică nu sunt legate indisolubil », iar Legea « nu stă la baza Legământului, pentru că a venit mai târziu, era necesară și justă, dar mai întâi a fost promisiunea, Legământul ». O argumentare care „îi scoate în afara jocului pe toţi cei care susțin că Legea mozaică este o parte constitutivă a Legământului. Nu, Legământul este primul, este chemarea către Avraam. Tora, legea în vigoare, nu este inclusă în promisiunea făcută lui Avraam”. Acestea fiind spuse, „nu trebuie să credem totuși că Sfântul Pavel a fost contrar Legii mozaice – subliniază Pontiful – Nu, el a respectat-o. De mai multe ori, în Scrisorile sale, el apără originea divină și susține că are un rol specific în istoria mântuirii. Legea însă nu dă viață, nu oferă împlinirea făgăduinței, deoarece nu se află în condiția de a o putea îndeplini. Este o călătorie care te conduce spre întâlnire”.

sursa: Rador, Autor: Domenico Agasso, Traducere: Cătălina Păunel, sursa foto: Vatican Media

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Insa, donatiile si luxul exorbitant dau viata…

 2. Vaiiiiiiu….nu i se mai scoala…..

 3. Se ceartă pe lucruri imaginare.

  • Asta era! În sârșit am aflat și eu de ce nu pot dormi noptile…

  • Rușine! Nu asa se vorbește despre ceva ce probabil peste jumatate dintre noi cred! Urat mesaj!

  • Am zis eu ceva neadevarat? Ca ce credeti voi e imaginar? Ok, arata-mi-l pe Dzeu, unde e, sa dau mana cu el? Aha, nu exista = e imaginar.

 4. „Când n-are ce face, dracul își cântărește coada; omul face filosofie“. Mihai Eminescu

  Atâta zarvă pentru niște vorbe goale. Mai ho, că m-ați căpiat cu balivernele voastre!

  :)))))

  • 🤣😂🤣😂🤣 Tare asta!
   Asta e cauza pt care Omenirea merge prost! De aia s-au retras NATO din Afganistan!

 5. Discuția este între legea ceremonială și legea morală,căci la aceasta face vorbire și Sf. Apostol Pavel.iar mântuirea nu vine prin lege ,ci prin Isus Hristos Domnul nostru, așa cum afirmă tot Sf. Apostol Pavel.

 6. Toațe religiile moderne îşi au obârșia în TORA.” Iar despre Dion este scris:Toate izvoarele mele sînt în tine”. Toate religiile mari ale lumii îşi au izvoarele în Biblie. Creştinii Islamul Sionismul Mozaismulşi toate religiile derivate din acestea îşi trag seva din înțelepciunea Biblică.

  • Peste 4 mii de religii si denominatiuni. „Doar” atat… Acesta este rezultatul „intelepciunii Biblice”. Nimic esential, ci numai dogme si ritualuri. Mesajul esential?…. S-a cam pierdut pe drum inca de la transcrierea Bibliei din cauza Egoului pe care nicio religie n-a reusit sa-l descopere si studieze din „intelepciunea Biblica”.

 7. Amibe cresitinopate, inca mai cred in Jeebus si tasu’ cel neprihanit, ucigatorul de copii.

 8. Absolut corect din punct e vedere teologic ce spune Papa Francisc .Religia crestina u trinitatea implinita si cu Mesia cel asteptat inca de evei deja venit este evident o ultima treapta a monoteismului si a credintei intr-Unul Dumnezeu . Tora este o urmare legica si logica a Legamantului iar Isus este implinirea absoluta a Legamantului Dumnezeu jertfiindu-se atat ritual cat si real pentru copilasii lui.

  • Absolut corect. Totusi multi nu inteleg diferenta intre religia Cartii si religia Revelatiei. Este o diferenta fundamentala trasata de Pavel in situatia descrisa sau in parabola smochinului.
   Progresistii, nihilistii sau eclecticii care au jucat carti la ora de religie nu inteleg aceste chestiuni de alfabetizare simpla, doar ura cat incape.

 9. Daca ar judeca lucrurile obiectiv, nu după cum îi este interesul, ar recunoaște că și crestinismul – copilul iudaismului, ca și varul său – musulmanismul, este deja extrem de bătrân. E o istorie transformată în legenda și reguli de conduită+legi ce țineau locul educației organizate și juridictiei. O dată ce sistemele sunt implementate, basmele de amăgit/subjugat/controlat prostimea ar fi trebuit sa fie excluse pentru a se trece la un alt de evolutie. Ce mai caută frâna religioasă intr-o lume civilizată? Ce se intampla in biserici – nu e decat un circ ridicol implementat de mafia romei pentru comercializare a aurului si controlul pamanturilor colonizate ingenunchind supușii. Nu intamplator înjurăturile oglindesc ura fata de institutia bisericească, și asta la toate popoarele colonizare de romani. În franceză biserică se traduce „église”, iar „egle” este vultur – simbolul romanilor, și este prezent și actual pe flagurile țărilor ce au făcut parte din imperiu (cel de vest~catolic și de est-bizantin~ortodox), dar și figurat în biserici ca fiind cel ce dictează arhanghelului.

  • Religia e învechită nu? Dar toate „noutățile” epocii contemporane sunt de apreciat să înțeleg. Suntem literalmente o creație defectă și așa vom rămâne. Dacă valorile promovate astăzi înseamnă progres, nu e de mirare că se duce totul dracului.

  • Eglise vine din ecclesia lol.Iar in engleza e eagle,nu egle.

 10. Nu-si permit sa faca pe atotstiutorii cu Biserica Catolica pentru ca nu li s-ar permite. Ei fac pe desteptii cand nu sunt riscuri de a li se pune o oglinda in fata.

 11. Iudaismul ortodox practica ”rasismul” religios pe fata spunandu-le celorlalti practicanti ai religiilor, in special crestinilor, in mod direct sau indirect ca doar ei sunt alesii de Dumnezeu, ceilalti sunt inferiori.
  Din pacate si atitudinea asta provocator superioara a contribuit in Romania rurala foarte religioasa din secolele trecute la regretabile actiuni antisemite!

 12. Se pare ca”we need a new religion soon-soon-soon” a la Frankie Nebunul Carpatin :))

 13. Nici învățăturile Catolice nu dau viață. Câți Catolici și-au pierdut viața în războaie mondiale când au luptat cu Hitleriști pentru o cauză pierdută? Și câți au murit în Irak și în Afganistan? Isus și-a dat viața ca aceia care vor respecta poruncile sale să trăiască. Dar religiile respectă doar cu gura dar practic nu, și așa ajung să își piardă viața. În final se demonstrează că au umblat pe calea care duce la moarte. Isus a spus la Matei 5:44 ,, dar Eu vă spun iubiți pe vrăjmașii voștri”, dar religiile fac invers, participând la războaie omorând dușmanii și sfârșesc să fie omorâți și mulți enoriași din religiile mari.

 14. Evident ca este invechita cu nenumaratele elemente de tribalism pe care le are si prin talibanismul de care dau dovada o parte destul de insemnata din clericii iudei.

 15. Din pacate , citind aceste discutii, vad ca majoritatea nu fac diferenta intre religie si institutiile acestor religii.