G4Media.ro

Putin vizitează Serbia în plină controversă iscată de retrasarea granițelor Kosovo

Putin vizitează Serbia în plină controversă iscată de retrasarea granițelor Kosovo

Președintele rus, Vladimir Putin, va vizita Serbia în octombrie sau noiembrie, anunță Bloomberg. Vizita vine pe fondul încercărilor Serbiei de a retrasa granițele Kosovo, o mișcare politică ce a stârnit controverse în UE.

Președintele sârb, Aleksandar Vucici, a propus ca Serbia să primească de la Kosovo o zonă locuită de sârbi, dând la schimb zonă de la graniță locuită de albanezi. Aceasta este ideea președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, care dorește foarte mult normalizarea relațiilor cu Kosovo, fără de care țara sa nu are șanse să intre în UE.

Miza este nu doar regiunea. Un mare câștigător al acestei retrasări a granițelor ar fi Putin, potrivit experților, care se tem că un precedent recunoscut în plan internațional ar putea servi Kremlinului pentru legitimitatea anexării Crimeii, Abhaziei, Osetiei de Sud și Transnistriei.

Angela Merkel a respins deja ideea retrasării granițelor, în timp ce ambasadorul rus în Serbia a anunțat că Moscova ar susține un asemenea acord. Vucic a declarat, potrivit Bloomberg, că susținerea Rusiei – un aliat esențial al Belgradului – e crucială pentru orice înțelegere.

Pe lângă vizita lui Putin la Belgrad, Rusia trimite sute de oameni de afaceri și oficiali guvernamentali în Serbia în luna octombrie pentru întâlniri la nivel înalt, care să dea substanță parteneriatului dintre cele două țări.

Cum arată planul retrasării granițelor:

– Serbiei ar putea să-i revină extremitatea de Nord a Kosovo, locuită de sârbi. Cel mai mare oraș al regiunii este împărțit de-a lungul râului Ibar, într-o parte sârbă și una albaneză,
– Kosovo ar putea primi Valea Preșevo, unde marea majoritate a locuitorilor o constituie albanezii

Foto: Vladimir Putin și Alexandar Vucici (Sursa: Kremlin.ru)

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. MUIEPUTIN MUIERUSIA MUIEPSD

  2. Deci Serbia vrea să intre în UE cu ruși cu tot? Tare, ce-o fi în capul lor?

  3. SERBIA IN UE = RUSIA IN UE
    SRBE NA VRBE! =U=

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.