G4Media.ro

Putin spune că Ucraina trebuie să anuleze decretul care exclude negocierile cu…

Sursa foto: Kremlin.ru

Putin spune că Ucraina trebuie să anuleze decretul care exclude negocierile cu Rusia, înainte de orice potențială discuție de pace Kiev – Moscova

Ucraina va trebui să anuleze un decret care exclude efectiv negocierile cu Rusia, dacă se dorește să existe vreo perspectivă de discuții pentru a pune capăt războiului, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin, citat de CNN.

„Dacă Statele Unite consideră că Ucraina este pregătită pentru negocieri, atunci să anuleze (Ucraina) decretul care interzice negocierile”, a declarat Putin, vorbind la Vladivostok la Forumul Economic Estic.

Putin a precizat că secretarul de stat american Antony Blinken „a spus că sunt pregătiți (pentru negocieri). Atunci ei (Ucraina) ar trebui să anuleze decretul, apoi vom vedea”.

„Ei au spus public că nu vor negocia. Să spună acum în mod public că vor să o facă”, a continuat Putin.

În octombrie 2022, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care a declarat în mod oficial că perspectiva oricăror discuții cu Putin este „imposibilă”.

Decretul a urmat după ce președintele rus a proclamat că patru regiuni ocupate ale Ucrainei au devenit în mod oficial parte a Rusiei.

Zelenski și-a exprimat de mult timp îngrijorarea cu privire la negocierile cu Putin și a subliniat istoricul trecut al acestuia de renegare a acordurilor.

„Atunci când vrei să faci un compromis sau să dialoghezi cu cineva, nu o poți face cu un mincinos”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat săptămâna trecută la Kiev.

Zelenski a subliniat că moartea lui Evgheni Prigojin – liderul mercenarilor ruși al cărui avion s-a prăbușit la câteva săptămâni după ce a condus o revoltă împotriva conducerii militare a Moscovei – arată ce se întâmplă când oamenii fac înțelegeri cu Putin.

El a spus că atunci când Putin a înțeles că o mare parte a societății îl susținea pe Prigojin, „l-a ucis. Dar înainte (de asta) i-a dat promisiuni, teritoriul Bielorusiei (Belarus), i-a dat noi locații, problemele și afacerile din Africa, o mulțime de lucruri diferite”.

Blinken a declarat săptămâna aceasta pentru ABC News că Rusia trebuie să demonstreze că poate acționa cu bună credință dacă se dorește să aibă loc discuții de pace.

„Este nevoie de doi pentru a dansa tango. Și până acum nu vedem niciun indiciu că (…) Putin are vreun interes pentru o diplomație semnificativă. Dacă o va face, cred că ucrainenii vor fi primii care se vor angaja, iar noi vom fi chiar în spatele lor. Toată lumea vrea ca acest război să se încheie, dar trebuie să se încheie în termeni drepți și în termeni durabili, care să reflecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Blinken.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. pa ce faci piticutz?
    ceri negocieri cand predictiile arata ca vei pierde mai mult fara acele negocieri.Sa inteleg ca lucrurile merg „bine” pentru orci?negocieri as vedea dupa elibererea teritoriilor ocupate iar unul din punctele negocierilor este tragerea la raspundere a celor ce au declansat reazboiul.Asa da,negocierile au sens.

  2. Ma unchiule, in ultima vreme cam doar din tabara rusa am vazut apeluri la negocieri (chiar daca sub forme impachetate d-astea de genul ia-l de pe mine ca-l omor ). Ucrainienii s-au exprimat destul de clar zic eu : negocieri doar dupa retragerea rusa de pe teritoriul ucrainian.