G4Media.ro

Putin ordonă guvernului rus să preia controlul asupra centralei nucleare Zaporojie și…

Sursa foto: STRINGER / AFP

Putin ordonă guvernului rus să preia controlul asupra centralei nucleare Zaporojie și să o transforme în „proprietate federală”

Președintele Vladimir Putin a semnat miercuri un decret prin care ordonă guvernului rus să preia controlul asupra centralei nucleare ucrainene Zaporojie și să o transforme în „proprietate federală”, relatează Reuters, citată de The Guardian.

Centrala, cea mai mare din Europa, este controlată de trupele rusești, dar a fost operată până acum de personal ucrainean. Apropierea sa de linia frontului de luptă a ridicat temeri internaționale privind un dezastru nuclear.

Anterior, șeful companiei ucrainene de stat pentru energie nucleară a declarat miercuri că preia conducerea centralei nucleare din Zaporojie și i-a îndemnat pe lucrătorii de la centrală să nu semneze niciun document cu ocupanții ruși ai acesteia, transmite Reuters.

Șeful Energoatom, Petro Kotin, a făcut comentariile sale într-un videoclip postat pe aplicația de mesagerie Telegram, în ciuda faptului că Rusia a declarat că intenționează să supravegheze operațiunile centralei.

Discursul video a urmat după ce forțele rusești l-au reținut pentru scurt timp pe ucraineanul care se afla la conducerea centralei, unde lucrează în continuare personal ucrainean.

„Toate deciziile ulterioare privind funcționarea centralei vor fi luate direct la biroul central al Energoatom”, a declarat Kotin. „Vom continua să lucrăm în conformitate cu legislația ucraineană, în cadrul sistemului energetic ucrainean, în cadrul Energoatom.”

Context

Ministerul rus de Externe a declarat că centrala nucleară din Zaporojie va funcționa sub supravegherea agențiilor rusești, după ce Rusia a afirmat că a anexat în mod oficial regiunea mai largă Zaporojie, a raportat agenția de știri de stat RIA, citată de Reuters.

Reuters relatează că o altă agenție de știri de stat, TASS, a transmis știrea că Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, va vizita Moscova în zilele următoare pentru a discuta situația de la centrala care a fost ocupată de forțele rusești încă din primele zile ale războiului.

TASS relatează, de asemenea, că Evgheni Balițki, „guvernatorul” interimar impus de Rusia în regiunea Zaporojie, a declarat că ieri „au avut loc aproximativ 40 de lovituri asupra periferiei și orașului Enerhodar”, care găzduiește centrala nucleară. „Ziua de ieri a fost destul de fierbinte pentru noi”, a adăugat el.

Rusia a anexat ilegal regiunea Zaporojie și alte trei regiuni ucrainene după ce a organizat ceea ce a numit referendumuri – voturi care au fost denunțate de Kiev și de guvernele occidentale ca fiind ilegale și coercitive.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Putin incepe operațiunea specială de denazificare a centralei nucleare.
    Mai trebuie adus Kiril să o o exorcizeze.
    Și apoi o poate înapoia proprietarului de drept.