G4Media.ro

Putin l-a primit în vizită la Kremlin pe președintele iranian Ebrahim Raisi:…

sursa foto: captura video

Putin l-a primit în vizită la Kremlin pe președintele iranian Ebrahim Raisi: Relaţiile noastre se dezvoltă foarte bine”

Președintele rus Vladimir Putin l-a primit, joi, pe omologul său iranian, Ebrahim Raisi, la Kremlin pentru convorbiri, în special pentru a aborda conflictul israeliano-palestinian. Putin a lăudat amploarea legăturilor dintre Moscova și Teheran, menționând că relațiile dintre cele două state „se dezvoltă foarte bine”, informează AFP potrivit Agerpres.

„Relaţiile noastre se dezvoltă foarte bine”, a declarat Putin în debutul întrevederii lor difuzate de televiziunea rusă, menţionând „mari proiecte de infrastructură” comune şi cooperarea în sectorul energiei şi în „aproape toate domeniile”. În sprijinul afirmaţiei sale, Putin a subliniat că „anul trecut schimburile noastre comerciale au crescut cu 20% şi am obţinut rezultate bune”, o balanţă comercială pe care a estimată-o la 5 miliarde de dolari. Moscova şi Teheran, a spus liderul rus, urmează să semneze „în chiar ultimele zile ale lunii decembrie” un acord privind crearea unei zone de liber-schimb între Iran şi Uniunea economică eurasiatică, aflată sub egida Rusiei şi grupând foste republici sovietice.

Preşedintele iranian l-a invitat pe Putin, care a fost primit cu onoruri cu o zi în urmă în Emiratele Arabe Unite (EAU) şi în Arabia Saudită, să efectueze o vizită şi la Teheran, invitaţie pe care acesta a acceptat-o, fără a indica deocamdată o dată pentru o astfel de deplasare. „Constatăm că interacţiunea cu ţara prietenă Rusia a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani”, a declarat Raisi, a cărui ţară este acuzată că furnizează drone kamikaze şi alte tipuri de armament Moscovei pentru ofensiva acesteia în Ucraina. Cei doi preşedinţi au evidenţiat progresele înregistrate în relaţiile bilaterale dintre Rusia şi Iran şi şi-au exprimat hotărârea de a le aprofunda.

În discursul său de bun venit, Putin a subliniat că „este foarte important pentru noi să facem un schimb de opinii cu privire la situaţia regională, în special despre situaţia din Palestina”. În acest context, preşedintele iranian a lansat un nou apel la „încetarea bombardamentelor (israeliene) cât mai repede posibil”. „Această chestiune este astăzi o problemă nu doar pentru regiunea noastră, ci şi pentru întreaga umanitate”, a adăugat el, potrivit unei traduceri oficiale în limba rusă a declaraţiilor sale. Preşedintele iranian a denunţat situaţia gravă din Fâşia Gaza, unde „un copil moare la fiecare zece minute”, iar peste 6.000 de copii şi-au pierdut deja viaţa, potrivit EFE. Raisi a declarat că operaţiunea militară israeliană în Gaza constituie un „genocid” şi o „crimă împotriva umanităţii” şi asta se întâmplă cu „sprijinul SUA şi al Occidentului”. Agenţia de presă iraniană oficială Irna a relatat marţi că Raisi urmează să efectueze o vizită în Rusia în fruntea unei „delegaţii politico-economice de rang înalt”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...