G4Media.ro

Putin îl laudă pe Xi Jinping pentru „poziția echilibrată” privind războiul din…

Sursa foto: Kremlin.ru

Putin îl laudă pe Xi Jinping pentru „poziția echilibrată” privind războiul din Ucraina și critică SUA pentru „provocările” din Taiwan

Președintele rus Vladimir Putin l-a lăudat joi pe președintele chinez Xi Jinping pentru poziția sa „echilibrată” față de conflictul din Ucraina și a certat Statele Unite pentru ceea ce șeful de la Kremlin a calificat drept provocări cu privire la Taiwan, relatează Reuters.

Xi, aflat în prima sa călătorie în afara Chinei de la începutul pandemiei de COVID-19, s-a întâlnit cu Putin în vechiul oraș uzbec de pe Drumul Mătăsii, Samarkand, unde vor participa la un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS).

Vorbind la prima lor întâlnire față în față de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Putin l-a lăudat pe Xi pentru poziția sa cu privire la războiul din Ucraina, dar a spus, de asemenea, că a înțeles că Beijingul are „întrebări și îngrijorări” cu privire la conflict.

China s-a abținut să condamne operațiunea Rusiei împotriva Ucrainei sau să o numească „invazie”, în conformitate cu Kremlinul, care prezintă războiul drept „o operațiune militară specială”.

„Apreciem foarte mult poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în ceea ce privește criza din Ucraina”, a declarat Putin. „Înțelegem întrebările și îngrijorarea dumneavoastră în această privință. În timpul întâlnirii de astăzi, vom explica, desigur, poziția noastră”.

Putin a susținut în mod explicit China în ceea ce privește Taiwanul.

China a organizat exerciții militare de tip blocadă în jurul Taiwanului după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat insula luna trecută. Guvernul Taiwanului respinge cu fermitate pretențiile de suveranitate ale Chinei.

„Intenționăm să aderăm cu fermitate la principiul «O singură China»”, a declarat Putin. „Condamnăm provocările Statelor Unite și ale sateliților lor în Strâmtoarea Taiwan”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

  1. probabil seful din china ia zis foarte clar lui Putin . acum nu e momentul sunt mult prea puternici . sa lasam sa mai treaca o vreme chiar daca nu noi vom fi cei creditati cu distrugerea occidentului .

  2. Dar ce este taica aia din mijloc? Un tron imens unde sa incapeti toti?

  3. chinezul i o fi zis ca a inteles diferenta si ca sua e mult prea puternica ca sa o invingem .retragete degraba cit mai poti .

  4. V-am zis eu că putin o să-l pupe-n cur pe xi? V-am zis! :)))))