G4Media.ro

Putin îl găzduiește pe Erdogan la Soci / Liderul rus l-a lăudat…

Sursa foto: Kremlin.ru

Putin îl găzduiește pe Erdogan la Soci / Liderul rus l-a lăudat pe omologul de la Ankara pentru rolul în semnarea acordului privind exportul de cereale ucrainene / Erdogan speră ca întâlnirea să „deschidă o nouă pagină în relațiile lor”

Președintele rus Vladimir Putin l-a lăudat vineri pe omologul său turc Recep Tayyip Erdoğan pentru rolul său în semnarea acordului pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene, relatează CNN.

La rândul său, Erdogan a declarat că speră că întâlnirea cu Putin va deschide o nouă „pagină foarte diferită în relaţiile lor”, în timp ce liderul de la Kremlin şi-a exprimat speranţa că va semna un acord pentru întărirea cooperării economice cu Turcia.

„Cu participarea dvs. directă și cu medierea ONU, problema legată de aprovizionarea cu cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră a fost rezolvată. Livrările au început deja să fie efectuate. Vreau să vă mulțumesc pentru acest lucru și pentru faptul că, în același timp, a fost luat un pachet de decizii privind aprovizionarea neîntreruptă cu alimente și îngrășăminte rusești pe piețele globale”, a declarat Putin.

Erdoğan și Putin poartă discuții vineri în orașul – stațiune balneară Soci de la Marea Neagră, în sudul Rusiei.

„Pentru multe țări, în special pentru țările în curs de dezvoltare, care sunt în pragul unor probleme majore cu alimentele și îngrășămintele, astfel de decizii, care au fost luate cu participarea dumneavoastră directă, sunt foarte importante”, a adăugat Putin.

Sursa foto: Kremlin.ru

La 22 iulie, Ucraina și Rusia au convenit asupra unui acord care ar permite reluarea exporturilor vitale de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră. Acordul a fost mediat de Organizația Națiunilor Unite și Turcia la Istanbul.

Timp de luni de zile, Rusia a blocat accesul maritim la aceste porturi, ceea ce înseamnă că milioane de tone de cereale ucrainene nu au fost exportate către numeroasele țări care se bazează pe ele. Atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc de minarea apelor.

Erdoğan a declarat că pașii care sunt făcuți în sectorul energetic, coridorul de cereale din Marea Neagră, sectorul transporturilor și discuțiile privind sectorul turismului sunt vitale în ceea ce privește dezvăluirea rolului jucat de Turcia și Rusia în regiune.

Putin a afirmat că Moscova speră să semneze un memorandum cu Turcia privind dezvoltarea relațiilor comerciale și economice între cele două țări.

Cei doi lideri intenționează să discute în detaliu subiectele cooperării dintre Rusia și Turcia, inclusiv perspectivele de extindere în continuare a legăturilor comerciale și economice și implementarea unor proiecte strategice comune în sectorul energetic, a anunțat joi Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat săptămâna trecută că Putin și Erdoğan vor discuta despre cooperarea militară și tehnică, precum și despre chestiuni legate de exportul de cereale din Ucraina.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Turcia ar trebui data afară din NATO. Dictatorul de la Ankara se pupa pe gura cu cel de la Kremlin de ani de zile.

 2. !Ionuț

  Exista aceasta procedură de dare afara din NATO?

  Și apoi ar trebui să considerăm că rațiunile pentru care Turcia a fost admisă în NATO nu mai sunt valabile?

  Sa presupunem un răspuns afirmativ la cele două întrebări, o alianță militară Rusia-Turcia ar asigura o mai mare stabilitate militară în lume?

  Poate greșesc eu și există o înțelepciune profundă în cele spuse de dumneavoastră de care eu nu-mi dau seama!

  • Parca Nato era vorba de state de drept si democratii si principii, idealuri comune.
   Sau astea nu mai conteaza?
   Adica Turcia invadeaza state vecine gen Cipru, Siria, etc dar ei sunt ok???

 3. Se tot vorbea de retragerea lui Putin în Siria, ca are nevoie de erdogan pt a ii permite survolarea Turciei, iată ocazia pt a pleca pe șest chiar cu avionul suleymanului.

 4. Turcia joaca la 2 capete, pana la urma a blocat navele militare sa treaca in Marea Neagra si vinde drone fara numar ginerele…
  Inflatia este la 80%, Sri Lanka are 60%, Turcia depinde de importuri foarte mult, este intr-o spirala din care Erdogan marele economist nu intelege ca nu iese fara sa mareasca dobanzile.
  O sa faca plici cand 80mil de turci il vor lua la suturi.

 5. !20

  Alături de China, India, Arabia Saudită , Iran, Turcia este beneficiara acestui război!

  Pierzători Ucraina, Rusia, UE. ..

  Să susții un război care a lovit în lumea creștină și i-a făcut beneficiari pe islamisti și pe confucianiștii maoiști, asta da realizare!

 6. Istoria ne va lumina… Erdogan fie joaca inteligent si oportunist fie va „plăti” apropierea de Putin. Cel puțin nu are mâna la chipiu ca restul „liderilor” europeni. Isi joaca politica asa cum crede el ca e mai bine.