G4Media.ro

Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România. Vladimir Lipaev…

Sursa foto: Unsplash/ Дмитрий Хрусталев-Григорьев

Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România. Vladimir Lipaev a fost expulzat anul trecut din Estonia

Preşedintele Vladimir Putin l-a numit pe Vladimir Lipaev în funcţia de ambasador al Federaţiei Ruse în România, decretul şefului statului fiind publicat marţi pe portalul oficial de informaţii juridice alături de cel prin care îl eliberează pe fostul ambasador Valeri Kuzmin din această funcţie pe care a deţinut-o timp de opt ani la Bucureşti, relatează agenţia TASS, citată de News.ro.

Decretul se referă la „Numirea lui Vladimir Gheorghievici Lipaev în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România”. Printr-un alt decret, preşedintele Federaţiei Ruse l-a eliberat din funcţia de ambasador în România pe Valeri Kuzmin.

Vladimir Lipaev s-a născut în 1959, vorbeşte germană, engleză şi franceză. Diplomatul a lucrat în diferite funcţii în aparatul central al Ministerului rus de Externe şi în străinătate. A absolvit Institutul de Relaţii Internaţionale din Moscova, iar în perioada 1997-2001 a fost consilier la Ambasada Rusiei din Norvegia. Din 2004 până în 2007 a fost director adjunct al Departamentului de personal al Ministerului rus de Externe, iar în 2007 a fost numit consul general al Federaţiei Ruse la Frankfurt am Main (Germania).

Apoi, timp de 10 ani, din 2011 până 2021, a revenit ca director adjunct al Departamentului de personal al Ministerului rus al Afacerilor Externe.

În perioada 2021-2023, el a condus misiunea diplomatică rusă în Estonia. A fost expulzat din Estonia ca răspuns la expulzarea de către Rusia a ambasadorului estonian la Moscova.

În februarie 2023, Estonia a expulzat 21 de angajaţi ai Ambasadei Rusiei la Tallinn, spunând că va găzdui doar opt oficiali diplomatici pe teritoriul său – o cifră egală cu cea a echipei Tallinnului la Moscova. Kremlinul a răspuns prin expulzarea însuşi ambasadorului estonian Margus Laidre din Rusia. A fost prima expulzare a unui ambasador din această ţară în anul care trecuse de când Rusia a lansat invazia pe scară largă în Ucraina. Ca măsură de răspuns, Estonia a pus apoi capăt mandatului ambasadorului rus Vladimir Lipaev la Tallinn.

Reprezentanţa diplomatică rusă la Bucureşti anunţase săptămâna trecută că Valeri Kuzmin şi-a încheiat mandatul de ambasador la Bucureşti. În decursul îndelungatului său mandat, Kuzmin a făcut declaraţii controversate şi a fost convocat în repetate rânduri de MAE de la Bucureşti, în special după invazia Rusiei în Ucraina. Valeri Kuzmin a fost numit ambasador în România în 2016. Anterior, el a fost ambasador itinerant şi a condus misiunile diplomatice în Republica Moldova şi Sudan.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. cum sa primim la noi unu care a fost expulzat dintr-o alta tara UE si NATO? Iohannis e cu capul?

  2. Cât tupeu nesimțit pe sălbaticii de ruși! Deci s-a dovedit că in Estonia avea activități subversive împotriva acelei țări și îl trimite in România!
    Pentru asemenea nesimțire aș prefera să nu mai am relații diplomatice cu sălbaticii de ruși! Aș retrage ambasadorii noștri și as închide si cuibul de viespi de la București! 😒😒😒

  3. Păi așteptați să vină și explulzați-l în ziua următoare, ce mai așteptați?

  4. Il cred in stare pe fricosul de kk wc iohahanis sa linga ce altii scot pe dos