G4Media.ro

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, despre protestele pro-Navalnîi: Împotriva huliganilor şi…

Sursa foto: Captura video

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, despre protestele pro-Navalnîi: Împotriva huliganilor şi provocatorilor trebuie aplicată legea cu severitate / În plus, Rusia a înăsprit legea împotriva promovării online a demonstrațiilor

Kremlinul şi-a exprimat luni sprijinul faţă de acţiunile poliţiei ruse în timpul manifestaţiilor paşnice desfăşurate duminică în peste 140 de oraşe din Federaţia Rusă în cursul cărora cel puţin 5.414 persoane au fost arestate, afirmând prin vocea purtătorului său de cuvânt Dmitri Peskov că s-au luat măsuri împotriva unor persoane care au încălcat legea, pe motiv că manifestaţiile nu au fost autorizate în prealabil de către autorităţi, potrivit EFE şi Interfax, citate de Agerpres.

‘Este vorba de manifestaţii ilegale. În mod firesc, poliţia ia măsuri împotriva participanţilor la demonstraţii ilegale’, a declarat Peskov, citat de Interfax, adăugând că la marşurile din urmă cu o zi au participat destui ‘huligani şi provocatori cu un comportament mai mult sau mai puţin agresiv faţă de oamenii legii, ceea ce este inacceptabil’.

‘Prin urmare, poliţia a acţionat şi a luat măsuri”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a exclus un ‘dialog cu huliganii şi provocatorii, împotriva cărora trebuie aplicată legea cu severitate’.

Principalul argument al Kremlinului este că manifestaţiile nu au fost autorizate în prealabil, deci ele sunt ilegale, astfel poliţia are mână liberă să acţioneze împotriva celor care încalcă legea.

Marşuri paşnice în sprijinul lui Navalnîi au avut loc duminică în numeroase oraşe din Rusia, începând de la Vladivostok (Extremul Orient rus) şi Novosibirsk (Siberia) până la Ekaterinburg (Ural), Sankt-Petersburg (nord-vest) şi Moscova, centrul puterii ruse. Numeroşi comentatori ruşi au subliniat că sprijinirea lui Navalnîi a fost doar un pretext, în multe locuri oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de actuala putere rusă.

Peste tot în ţară, au putut fi văzute scene de arestări cu utilizare excesivă a forţei, în pofida caracterului paşnic al protestelor. Mai multe persoane au fost rănite.

Reprimarea protestelor a fost deosebit de violentă la Sankt-Petersburg, unde forţele antirevoltă au recurs la lovituri cu bastoane, gaze lacrimogene şi la bastoane cu şocuri electrice, arestând cel puţin 1205 manifestanţi paşnici în oraşul de pe Neva.

Potrivit organizaţiei OVD-info, specializată în monitorizarea arestărilor în timpul manifestaţiilor, cel puţin 82 de jurnalişti figurează printre cele circa 5.400 de persoane reţinute, aspect pe care purtătorul de cuvânt al Kremlinului a încercat să-l minimalizeze.

Atât Uniunea Europeană, cât şi SUA au condamnat utilizarea excesivă a forţei la protestele de duminică în Rusia. Înaltul reprezentant pentru politica externă şi de securitate a UE, Josep Borrell, a deplâns duminică arestările şi utilizarea ‘disproporţionată’ a forţei împotriva protestatarilor paşnici, la fel şi secretarul de stat american, Antony Blinken, care a condamnat într-un tweet ‘utilizarea permanentă (…) de tactici dure’ de către autorităţile ruse.

Pe de altă parte, o lege care obligă reţelele sociale să identifice şi să blocheze accesul la invitaţiile online de participare la demonstraţii neautorizate a intrat luni în vigoare în Rusia, relatează dpa.

Conţinuturi despre terorism şi secrete de stat nu ar trebui nici ele să fie accesibile online, se mai menţionează în textul legislativ.

Instrucţiunile despre producerea drogurilor, pornografia infantilă, încurajarea sinuciderii şi declaraţii care nu respectă constituţia Rusiei ar trebui de asemenea să fie blocate.

Autorităţile ruse s-au îndreptat împotriva reţelelor sociale în ultimele zile, după ce apelurile la proteste în sprijinul disidentului încarcerat Aleksei Navalnîi au fost vehiculate intens online.

De exemplu, Facebook, Twitter şi YouTube au fost nevoite să plătească amenzi. Navalnîi este cunoscut pentru că este activ în special în social media. Recent, el a difuzat un film-anchetă intitulat „Un palat pentru Putin”, în care apar dezvăluiri despre o presupusă reşedinţă de lux a preşedintelui rus la malul Mării Negre. Kremlinul neagă aceste informaţii.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Ce atâtea explicații? Arestații și bateți la ei ca după manualul KGB ist că merită, insurecționiștii trebuiesc condamnați să înfunde pușcăriile

  2. Stat fascist de cacat si condus de serviciile secrete. Germania îi dă înainte cu Nord Stream 2…

  3. Putin,lider mafiot,ucigas si dictator isi arata adevarata fata.Mare admirator a lui Stalin alt criminal.Bine ar fi sa-l dea jos poporul rus si sa fie judecat pentru crime impreuna cu toata gasca lui de la FSB.

  4. O fi Putin cum o fi…dar fascistul de Navalny nu e deloc mai bun!

  5. Pai si Americanii au inasprit conditiile pentru organizarea de proteste in online,nu?