G4Media.ro

Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Se menţin prevederile în vigoare privind campania…

Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Se menţin prevederile în vigoare privind campania pentru referendum / Nu se schimbă cvorumul de participare

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, a declarat că în şedinţa de Guvern au fost adoptate două acte normative privind organizarea celor două scrutine din 26 mai, iar în baza acestora nu se schimbă cvorumul de participare la referendum şi nici cvorumul de validitate a rezultatului acestuia.

„Guvernul a aprobat astăzi o ordonanţă de urgenţă şi o hotărâre de guvern care includ măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a celor două scrutine ce vor avea loc pe data de 26 mai 2019, anume alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi referendumul naţional convocat de preşedintele României. Prin aceste acte normative sunt stabilite date tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă şi democratică a procesului electoral. Subliniez faptul că prevederile legale referitoare la campania pentru referendum rămân cele în vigoare în acest moment. Prin urmare, nu se modifică cvorumul de participare la referendum şi nici cvorumul de validitate a rezultatului acestuia. În continuare, acestea sunt determinate în funcţie de numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”, a arătat el, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la sediul Guvernului.

Nelu Barbu a menţionat că, prin completările legislative aprobate, se asigură organizarea simultană a operaţiunilor electorale şi a celor pentru referendum, fiind vorba despre „o completare a legislaţiei” în acest sens.

„Cu alte cuvinte, cetăţenii vor vota în aceleaşi secţii de votare, cu aceleaşi ştampile, în aceleaşi intervale de timp, pe buletine de vot separate. Prezenţa la vot va fi consemnată pe liste electorale distincte, pentru cele două tipuri de scrutin, iar alegătorul va avea posibilitatea să îşi exprime dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele, în funcţie de opţiunile personale. Fiecare va decide, în momentul în care ajunge în secţia de votare. Prin cele două acte normative se asigură şi fonduri necesare pentru organizarea şi desfăşurarea simultană a alegerilor europarlamentare şi referendumului naţional. Astfel, Guvernul îşi îndeplineşte obligaţiile şi responsabilitatea de a asigura toate condiţiile, fie că vorbim de cele logistice, tehnice, dar şi financiare, pentru organizarea într-un termen foarte strâns a referendumului naţional convocat de preşedintele României, simultan cu alegerile europarlamentare”, a menţionat Barbu.

Pe 26 aprilie, președintele PNL, Ludovic Orban, a avertizat că PSD intenționează să îi interzică președintelui Klaus Iohannis, printr-o ordonanță de urgență de modificare a legii referendumului, posibilitatea de a se pronunța asupra consultării populare din 26 mai.

Ulterior, pe 30 aprilie, mai multe ONG-uri, asociații civice și sociologi, analiști politici și experți electorali au solicitat Guvernului să nu adopte ordonanța de urgență de modificare a legii referendumului propusă de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), avertizând că aceasta va afecta drepturile electorale prin creșterea semnificativă a cvorumului de prezență, încălcând astfel Constituția României și recomandările Comisiei de la Veneția.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Vor arunca listele de prezenta la referendum la gunoi si vor spune „uite, nu s-au prezentat”.

  Dar eu tot ma duc, daca nu mergem sa votam, Romania e moarta, napadita de slugile PSD.

  • Care-i problema, Aline? L-am insultat pe Dragnea, zeul tau?

   Si nu vorbi in numele altora, esti singur cuc, toata lumea stie asta.

  • Sunteti atat de cretini incat visati numai Dragnea (defect de serviciu). Unde dracu l-ai insultat pe Dragnea in postul de mai sus? Te cred ca postezi intr-o ora zeci de mesaje acide pe toate canalele de media, dar acum chiar ai gresit postarea. Fata de tine, eu nu am stapan, sunt propriul stapan si scriu ce-mi dicteaza instinctual 😉

 2. Doar atit va spun
  #sieuvotez
  #farapenali

 3. Da’, la referendumu’ asta de ce nu se votează în 2 zile, ca astă toamnă? Să înceapă de sâmbătă!