G4Media.ro

Pulsul campaniei din America. Analiză The Financial Times: Avansul lui Biden nu…

sursa foto: Colaj G4Media.ro

Pulsul campaniei din America. Analiză The Financial Times: Avansul lui Biden nu e tocmai de neglijat, dar nici imposibil de depășit / Există motive să credem că decalajul se va diminua și mai mult

Ziua Muncii [în SUA, prima luni din septembrie – n.trad.] este sfârșitul informal al verii americane. Într-un an cu alegeri prezidențiale este totodată și semnalul că alegătorii trebuie să înceapă să se concentreze pe alegerea pe care o vor avea de făcut, scrie The Financial Times, citată de Rador.

Nu mai sunt decât opt săptămâni până când îi vor înmâna lui Donald Trump un nou mandat ori îl vor ridica pe Joe Biden în postura de cel de al 46-lea șef executiv al republicii. Faptul că anul acesta ne putem aștepta și la un al treilea deznodământ – un rezultat contestat – e un semn al vremurilor tensionate pe care le trăim.

Este, din necesitate, o campanie-fantomă cu puține din acele mitinguri și discursuri electorale care îi conferă democrației viață. Dar acest lucru nu ar trebui echivalat cu o competiție statică și anostă. Dacă nu mai demult de începutul lui august ea promitea să fie o victorie zdrobitoare a lui Biden, acum este o cursă foarte strânsă. Avansul cândva de peste 10% al candidatului democrat în sondaje oscilează acum la un pic sub 8%: nu e tocmai de neglijat, dar nici imposibil de depășit. Și există motive să credem că decalajul se va diminua și mai mult.

Unul dintre ele este dispariția graduală a Covid-19 de la știri, deși, din nefericire, nu și din rândurile populației. Cu toate că numărul cazurilor crește, alte subiecte au devenit mai semnificative. Reforma poliției, protestele rasiale și obișnuita trombă a scandalurilor prezidențiale (cel mai nou fiind legat de opiniile dlui Trump despre americanii morți în războaie) au pus capăt monopolului deținut în primăvară de pandemie asupra dezbaterii publice.

Câtă vreme virusul a împins afară de pe posturi toate celelalte știri, președintele, care a ratat răspunsul împotriva lui, a avut slabe șanse de realegere. El va aplauda prin urmare ascensiunea a aproape oricărui alt subiect în presă. Dl Biden i-a cerut dlui Trump să-și ceară scuze familiilor militarilor pe care i-ar fi insultat. O declarație importantă, fără îndoială, dar totodată și una care ține pentru o zi în centrul atenției presei altceva decât Covid-19.

Un alt potențial risc pentru democrat îl reprezintă viitoarele trei dezbateri televizate. Fără prea multe evenimente neprogramate și audiențe înfruntate în direct, talentele de comunicare ale dlui Biden n-au prea fost puse la încercare din martie. Și în trecut au cam lăsat de dorit. De data aceasta riscul ține mai puțin de gafe și malapropisme – asemenea lucruri nu l-au împiedicat pe dl Trump să fie ales -, și mai mult de semnele vârstei și declinului.

Niciunul dintre ei nu mai este în floarea vârstei, dar dl Biden are 77 de ani, iar favoritul are întotdeauna mai mult de pierdut la dezbateri. Trei runde de păruială a câte 90 de minute cu un inamic fără scrupule la posturi de televiziune globale vor pune la încercare un om care timp de șase luni a fost în măsură să-și aleagă pe sprânceană intervențiile. În cel mai mai puțin grav caz, el va fi nevoit să adopte o poziție referitoare la chestiunea rasismului și poliției care să împace și stânga militantă și pe alegătorii indeciși din clasa de mijloc.

Dintre toate atuurile președintelui cel mai util s-ar putea dovedi a fi economia. Redresarea nu ar trebui supraestimată. Având în vedere că măsurile de carantină sunt adesea ridicate doar pentru a fi impuse la loc, mult dorita redresare în formă de „V” nu a avut niciodată o mare probabilitate de a se materializa. Cu toate acestea, dl Trump va profita de acele vești bune care totuși există. La 8,4%, șomajul este acum mai mic decât la apogeul crizei financiare.

De acum până în noiembrie președintele va zugrăvi tabloul unei Americi în curs de însănătoșire – care ar urma să fie inversată dacă democrații vor impune noi impozite ori niște oficiali sanitari impasibili vor cere noi restricții. În calitate de susținător al economiei, se află în cea mai fericită ipostază a sa. Recesiunea i-a refuzat șansa de a accentua acest aspect în cursul campaniei. Redresarea, oricât de incompletă sau speculativă, ar putea să i-o ofere iar.

Sigur, realegerea dlui Trump mai este și acum o misiune cu succes improbabil. Președinții cu o rată scăzută de popularitate într-o economie precară tind să nu supraviețuiască judecății electorale. Iar avansul dlui Biden în sondaje este clar. Însă tendința este cea care e rău prevestitoare.

Acum, când americanii se implică mai serios în procesul electoral, acel aer de deznodământ dinainte cunoscut care-l înconjura nu cu multă vreme în urmă a dispărut. A fost o vară a tulburărilor extreme și puține lucruri îi priesc președintelui mai mult decât ele.

Sursa: The Financial Times/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Inteleg ca presedintele e un dement, dar de unde atâtea miliarde ?Nu cumva sunt făcuți la imprimanta cu nemiluita?Si ce crede ca face ?Oricum zona ucraina a fost,este,va fi a rusiei, absolut toată!Rusia va desființa america(fiara cea din apocalipsa)!

  • presedintele putin? CU SIGURANTA E DEMENT! dar e terorist, nu presedinte. satrap. orice, dar nu presedinte.
   asa e, rusia va desfiinta usa, dar uite la ce duce consumul de halucinogene…..la aberatii din astea.

  • Așa, de curiozitate, ce-ai consumat în ultima perioadă?

  • Mai ne Tepelica de unde ai scos tu ca Ucraina este a Rusiei ? Ți-ai luat Simeria de la pitic ? Mai umbla prin istorie și abia după aceea deschide gura !

  • Deliciul tremens. Otrepele teroriste bolșevice la cușcă@

  • Ucraina va fi liberă. Rusia va fi izolată.

 2. Tu sa-i canti prohodul lui Putin , nicidecum Americii sau Ucrainei.

 3. n-aveti decat sa radeti. Dar cautati pe Wiki ce-au patit toate tarile, care au pus soldati pe insula serpilor. Rusia tarista, Imperiul otoman, imperiul german, Regatul Romaniei, Uniunea Sovietica, Ucraina si acum Rusia. Toate aceste tari si-au gasit sfarsitul! Fara exceptie! Ciudata coincidenta! Motivul il gasiti tot pe Wiki. Capitolul Antichitate.
  Draga Ucraina: Nu mai trimiteti soldati pe insula serpilor!

  • antichitatea s-a incheiat. iar tarile alea sunt bine mersi toate. cu teritoriu mai mic si cu numele un pic schimbat, dar in esenta tot alea. insa sunt de acord ca nu e bine sa puna ucrainienii soldati acolo. nu acum.

 4. Mari scorolboșenii ruzznaki. S-au retras din Krimeea ca le-au bombardat podul răutanii de ucrainieni.

 5. Niciun ins cu cât de cât minte nu ar trimite oameni pe insulă la moarte sigură. Excepția care întărește regula: mama Rusie care i mereu însărcinată…
  Mai ușor trezești un urs din hibernare decat un rus din prostie.Si efectele sint total diferite

 6. Deșteptule! Unde ai depozitat atâta inteligență? Cumva în intestinul gros?

 7. Dupa ce ii indatorezi bine si ii manipulezi cum vrei pe ucraineni

  • Mai bine datori catre lumea civilizata,decat sclavi la societici,mai ales cand vezi cum sunt tratati cetatenii rusi(cum ar veni locuitori ai imperiului) ,in realitate rusii fiind sclavii personali ai lui Putin,carora li se vand resursele si totusi sunt tinuti in saracie,fara drepturi si libertati elementare.
   Evident ca vazand viata „minunata” pe care o fuc cetatenii rusi ca nimeni(nici macar nord coreenii) nu si-au dori sa devina sclavi sovietici

 8. Exact, stați l voi în țară nespălaților alcoolici împuțiți.

 9. Parca pana acum a avut incredere!om de 2 lei!

 10. Parca pana acum a avut incredere!om de 2 lei intr-o tara feudala!

 11. Românii cobai…radioactivi,trebuie mentenanță 100% că românul e …inventiv,mai ales ăia cu căruțele la fiare vechi.

 12. Vrem vrem vrem in timp ce aia mor….plm…

 13. Ar fi bine să repare mediul și în România, în urma ecocidului comis de PSDNL și turiștii în șlapi pe munte.

 14. Ehei, daca ar repara si genocidul padurilor romanesti… Dar bani alocati in acest moment ar merge direct la hotii care au taiat padurile.

 15. Si la noi de ce nu impaduresc, de ce nu reabiliteaza etc, ca la noi nu inceteaza cu distrugerile
  Si ne-au facut si cos de gunoi isi arunca aici toate gunoaiele sa se arda la noi, ca stiu ca vin camioanele nu ete ca si cum nu inchid ochiis i nu incurajeaza prietenii de uniune sa se arunce gunoiul lor aici, din germania, Italia etc.

  La noi de ce continua distrugerea?

 16. Ma bucur ca dezvoltati tot mai mult acest subiect.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.