G4Media.ro

Publicație maghiară: Violurile și abuzurile din casele de copii ale lui Csaba…

Sursa Foto: azonnali.hu

Publicație maghiară: Violurile și abuzurile din casele de copii ale lui Csaba Böjte din Transilvania evidențiază grave disfuncționalități sistemice în funcționarea instituțiilor sociale din România, care nu au fost observate de nimeni timp de zece ani

Violurile și abuzurile din casele de copii ale lui Csaba Böjte din Transilvania ies la iveală în urma unei hotărâri judecătorești recente. El evidențiază grave disfuncționalități sistemice în funcționarea instituțiilor sociale din România care în toți acești ani nu au fost observate de nimeni. Dar există și alte întrebări fără răspuns, relatează azonnali.hu

Böjte a vrut să evite răspunsul, apoi a spus lucruri care au aprins luminițe roșii în multe persoane care lucrează în profesie, dar și în mulți civili, în ceea ce privește casele de copii.

Întrebat ce se întâmplă cu copiii traumatizați care nu pot scăpa de problemele lor, de exemplu cei care au fost abuzați sexual, tatăl a răspuns că „mai devreme sau mai târziu, societatea va trece peste ei și îi va elimina. Este un măr stricat. Se face coniac din el. Dar viața ta este în mâinile tale și trebuie să lupți. Partea bună este că înveți să mergi pe propriile picioare”.

La scurt timp după interviu, un prieten din Ținutul Secuiesc m-a contactat pentru a-mi aduce în atenție un caz: mi-a spus că la tribunalul din Chiucszereda se judecă un caz în care sunt implicate casele Böjte.

Când am cercetat problema, am aflat că mai mulți copii trăiau de ani de zile un iad în casele de copii.

Într-o recentă hotărâre în primă instanță, pronunțată miercuri, Tribunalul de Primă Instanță a găsit un fost îngrijitor familial vinovat de toate capetele de acuzare și l-a condamnat la pedeapsa maximă de 30 de ani de închisoare. Totodată, instanța i-a interzis inculpatului să ocupe funcții publice și i-a interzis să ia legătura cu victimele sale sau să participe la orice eveniment organizat de casele de protecție a copiilor sau de Fundația Sfântul Francisc din Deva.

Educatorul

Potrivit rechizitoriului aflat în posesia noastră, un îngrijitor – al cărui nume nu este dezvăluit pentru ca victimele sale, dintre care multe sunt încă minore, să nu poată fi identificate – a comis acte de cruzime selectivă cu zeci de copii pe care îi avea în grijă pe o perioadă de aproape zece ani, între 2007 și 2017, în două case de copii administrate de Fundația Sfântul Francisc din Deva, o organizație caritabilă condusă de Csaba Böjte.

De anul trecut, asistentul maternal este judecat pentru două capete de acuzare de viol asupra unui minor, unsprezece capete de acuzare de agresiune sexuală asupra unui minor, zece capete de acuzare de abuz sexual asupra unui minor, douăsprezece capete de acuzare de agresiune asupra unui minor și un capăt de acuzare de rele tratamente asupra unui minor.

Din spusele copiilor și ale victimelor care au crescut între timp, reies povești care sugerează nu numai pedofilie, ci și un nivel de brutalitate greu de imaginat într-o țară din UE, și zece ani de acest proces pot ridica întrebări cu privire la măsura în care România este acum capabilă să pună capăt unor astfel de evenimente și altora similare la nivel instituțional și cât de bine funcționează sistemele în care astfel de niveluri de abuz pot trece neobservate atât de mult timp.

Citește integral pe azonnali.hu

 

 

 

 

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Indivizii nu sunt români, ci sunt maghiari. Ei nu „au voie” să fie controlați. Sunt stat în stat.