G4Media.ro

PSD și PNL au depus un proiect de lege comun pentru prelungirea…

PSD și PNL au depus un proiect de lege comun pentru prelungirea mandatelor actualilor aleși locali până la 1 noiembrie: data alegerilor locale se stabilește prin lege organică, iar listele de susținători pot fi semnate și depuse electronic

PSD și PNL au depus, joi, proiectul de lege pentru prelungirea mandatelor actualilor aleși locali până la 1 noiembrie. Proiectul mai prevede că data alegerilor locale se stabilește prin lege organică, iar listele de susținători pot fi semnate și depuse electronic. Numărul minim de semnături se reduce la jumătate.

„Proiectul a fost depus azi de dimineaţă. O să avem un Birou permanent astăzi (joi – n.r.) şi probabil la Senat o să avem un plen mâine (vineri – n.r.)”, a anunțat senatorul Robert Cazanciuc, la sediul central al PSD.

Proiectul de lege prevede ca mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020.

„Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării”, mai prevede proiectul.

De asemenea, potrivit proiectului, se reduce la jumătate numărul minim necesar de semnături de susținere a candidaturilor. În plus, dosarele de candidatură pot fi depuse electronic. De asemenea, „listele de susținători vor putea fi semnate și depuse și electronic”.

Va putea fi depusă aceeași listă de susținători pentru candidații la primărie și la Consiliul Local, respectiv candidații la președinte de Consiliu Județean și consilieri județeni din aceeași circumscripție.

Conform prevederilor actuale, pentru fiecare candidat la funcția de primar și de președinte al consiliului județean și listă de candidați pentru consiliul local și pentru consiliul județean, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral și în listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai puțin de 100 în cazul comunelor, de 500 în cazul localităților urbane de rangul II și III și de 1.000 în cazul județelor, municipiului București, sectoarelor municipiului București și localităților urbane de rangul I. Același număr de semnături trebuie depus și de candidații independenți.

Curtea Constituțională a decis săptămâna trecută, cu majoritate de voturi, că ordonanța de urgență prin care au fost prelungite mandatele aleșilor locali, precum și legea PSD-ALDE-Pro România prin care Parlamentul și-a arogat atribuția de a stabili data alegerilor locale, sunt neconstituționale.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Sperăm ca soarta să ne scape de ambele găști infracționale, 3 decenii de jaf din partea acestora ne sunt mai mult decât suficiente. Hai, Doamne ajută!

 2. Abia astept sa votez USR PLUS <3

 3. Greu mai scapa RO de gastile aste de mafioti catarate pe voturile fraierilor in fruntea tarii

 4. Ce bine suna: „PSD si PNL”.

  • „PSD şi PNL, din nou la furt, împreună”

   e un film prost, care se termină cu falimentul României, asta vrea poporul

 5. Sunt dușmani doar de ochii lumii, pentru a-i mai păcăli odată pe proști, dar în rest, fiți relaxați, se înțeleg bine di tăt! Vezi: schimburile de cadre, coaliția USL, „marțea neagră” etc. Aceeași Mărie, dar cu altă pălărie, una galbenă!

 6. La momentul la care PNL va cere votul pensionarilor si copiilor acestora se va afla in situatia aceea din reclama, ceva de genul : „Iar partidul nostru va roaga sa-l votati pt ca va va mari pensiile nu cu 40%… nu cu 30%… nici macar cu 20% ci, tineti-va bine, cu DOAR 10% !!!

  PS. Iar i-au pacalit pesedistii !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.