G4Media.ro

PSD pierde încă un test al majorității în Cameră: Proiectul de lege…

PSD pierde încă un test al majorității în Cameră: Proiectul de lege privind combaterea spălării banilor a fost respins / UPDATE: Votul a fost reluat, iar legea adoptată / Kelemen: E o porcărie / Dragnea: Ar putea fi o mână criminală

UPDATE: După respingerea inițială proiectului, votul a fost reluat, iar legea a trecut cu 170 de voturi ”pentru”.

”Legea privind spalarea banilor a picat la vot, legea care punea pe butuci ONG-urile. Dragnea a pierdut, oficial, majoritatea la camera. Edit dupa 2 minute – PSD a cerut refacerea votului, total neregulamentar, s-a votat din nou și a trecut. PSD și ALDE își bat joc, din nou, de Parlament. Vom ataca legea la CCR”, a scris deputatul USR Ionuț Moșteanu pe Facebook.

O reacție dură a avut și liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a numit reluarea votului drept ”o porcărie”.

”E o porcărie”, a rspuns liderul UDMR întrebat de reporterul Antenei 3 cum vede reluarea votului pe proiectul privind combaterea spălării banilor. Chestionat dacă va purta o discuție pe această temă cu liderii coaliției, Kelemen Hunor a răspuns: ”Nu știu ce vom purta, dar a fost o porcărie”.

”Dictatura PSD-ALDE nu are limită! Liviu Dragnea mai are majoritate în Camera Deputaților doar prin hoție și șantaj!”, a fost și reacția liderului de grup al deputaților liberali, Raluca Turcan. Ea a anunțat că PNL va ataca legea la Curtea Constituțională.

Liderul PSD, Liviu Dragnea a susținut că votul a fost reluat pentru că ”au fost probleme la consola de vot”, pretinzând că ar putea fi vorba ”de o mână criminală”.

……

PSD a pierdut miercuri, pentru a treia oară în ultimele săptămâni, majoritatea în Camera Deputaților pe proiectele importante. Inițiativa controversată privind combaterea spălării banilor a fost respinsă la limită, întrunind 163 de voturi ”pentru”, în condițiile în care pentru a fi adoptată ar fi avut nevoie de 165 de voturi.

Proiectul a fost amânat săptămâna trecută de la vot tocmai din acest motiv al pierderii majorității de către Liviu Dragnea. El a dat vina miercurea trecută pe opoziție, susținând că PNL și USR au nemulțumiri legate de proiect. Deputatul USR Stelian Ion a explicat însă atunci că motivul real al amânării proiectului este că Liviu Dragnea nu avea voturile necesare pentru a-l adopta din cauză că pierde majoritatea parlamentară (detalii aici).

Liviu Dragnea a pierdut pe 3 octombrie, pentru prima oară, majoritatea în Camera Deputaților cu ocazia votului pentru legea offshore. Liderul PSD a reușit să evite în ultimul moment și validarea la vot a acestei pierderi în premieră, dându-i printr-o asistentă semnalul lui Florin Iordache, care prezida ședința Camerei, să retrimită la comisii proiectul legii offshore.

În seara aceleiași zile, Dragnea a recunoscut că a rămas fără majoritate în Parlament pentru votul la legea offshore dând vina pe ”proasta comunicare” cu cei de la ALDE.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţea trecută, la dezbaterea pe proiectul de lege privind combaterea spălării banilor menținerea unei dispoziții contradictorii celor prevăzute în directiva europeană: acordarea proprietarilor de acțiuni la purtător un răgaz de 18 luni să treacă la vedere. De asemenea, o altă decizie a Comisiei Juridice a fost ca asociaţiile şi fundaţiile să fie obligate să raporteze instituţiilor statului toţi beneficiarii.

Nu în ultimul rând, potrivit proiectului de lege băncile vor fi obligate să raporteze către Oficiul de Spălare a Banilor orice tranzacție mai mare de 2.000 de euro făcută de românii care trimit sau primesc bani din străinătate.

Prevederi noi au fost introduse și pentru ”persoanele expuse public” – care exercită sau au exercitat funcții de demnitate publică precum președinte, senator, deputat, ministru, șef de partid, judecător constituțional -, acestea fiind obligate să declarare orice tranzacţie sau deschidere de cont bancar.

Luni, social-democrații au adoptat un nou amendament cu dedicație pnetru UDMR la legea privind combaterea spălării banilor: a scutit ONG-urile minorităților de la obligația de a raporta beneficiarii finali, obligație valabilă pentru toate celelalte ONG-uri (detalii aici).

Ieri, 40 de asociații și fundații au criticat proiectul de lege, arătând că prevederile incluse în draft au ca scop blocarea activității societății civile. ”Fără niciun temei, legea plasează societatea civilă în aceeași categorie de risc financiar cu furnizorii de servicii de jocuri de noroc și cu instituțiile bancare”, arată scrisoarea comună a celor 40 de ONG-uri.

Motivul nemulțumirii este acela că legea introduce obligativitatea de a raporta beneficiarul real în termen de 30 de zile de când acesta este cunoscut; în caz de neconformare, organizaţia poate fi dizolvată. ”Caracterul excesiv nu este dat de obligaţia de raportare per se, ci de subiecţii acestei obligaţii: persoanele fizice care beneficiază de asistenţă, consiliere, ajutor, activităţi socio-medicale, educaţionale sau culturale, inclusiv copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi sau condiţii medicale pentru care au nevoie de ajutor”, arată ONG-urile semnatare (detalii aici).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Ce naiba se intampla in Parlament? (intrebam de 30 de ani)

 2. ASA E STATUL DE DREPTI LA SINISTRII TERICEANU, DRAGNEA SI TUDOREL.
  TOTI SUNTEM EGALI IN FATA LEGII, MAI ALES „UNGURII” TERICEANU, DRAGNEA SI KELEMEN.

 3. În mod normal ăștia trebuiau arestați de mult. Niște hoți și curve. Dar se pare că sunt oglinda acestei țări.

 4. O porcărie la care sunteți părtași de multă vreme, Kelemen.

 5. „Dragnea: Ar putea fi o mână criminală”
  Da, o mână criminală a dat cu piciorul în consola de vot, motiv să reluăm votul.

  • „mina criminala”… jalnici…

 6. Facem două din trei până iese cum trebuie. Alternativ, o mana criminala și-a băgat picioarele în sistemul de votare. Hoților!

 7. Absolut strigător la cer. Acum, dacă așa au înțeles să voteze legea, amenda datorată de statul roman sa fie plătită de cei care au votat legea. Așa se vor învăța sa respecte legislația europeana și statul de drept. Pina la urmă, fiecare își asumă rezultatul acțiunilor, fie bun sau rău, cu consecințele de rigoare.

 8. Pai dacă Dragnea își pierde așa des majoritatea, de ce nu face USR-ul nostru pro gay si pro tot ce e bun si frumos, o motiune de cenzura, sau te pomenesti ca susțin un guvern Dancila minoritar?
  Îmi cer anticipat scuze pentru gluma, care e prea subtilă pentru retardații care citesc de obicei acest site, dar nu m-am putut abține.

  • Dar tu, de ce citești de pe site? Dacă citești și comentezi și tu ești retardat, nu e așa???
   Mulțumim pentru compliment, ați fost prea „drăguț”…

 9. CE TEATRU JOACA KELEMEN…. BRAVO! BRAVO!

 10. Dar tu, de ce citești de pe site? Dacă citești și comentezi și tu ești retardat, nu e așa???
  Mulțumim pentru compliment, ați fost prea „drăguț”…