G4Media.ro

PSD îl critică dur pe Iohannis, dar nu anunță măsuri concrete împotriva…

Foto: Facebook/ PSD

PSD îl critică dur pe Iohannis, dar nu anunță măsuri concrete împotriva președintelui

PSD a criticat într-un comunicat oficial declarațiile de marți ale lui Klaus Iohannis, calificându-le drept ”atac deosebit de grav la adresa ordinii constituționale”, dar nu a anunțat nici o măsură concretă împotriva președintelui.

”Intenția președintelui Iohannis de a pune în discuție, într-o dezbatere publică, decizia Curții Constituționale constituie un act de agresiune asupra acestei instituții fundamentale pentru sistemul democratic din România. Deciziile Curții Constituționale sunt definitive și general obligatorii – ele se execută, nu se discută! În logica președintelui Iohannis, orice decizie a unei instanțe de judecată din România ar fi pusă în discuție, în loc să fie de îndată executată”, arată PSD în comunicatul citat.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a declarat marți că decizia CCR privind revocarea șefei DNA ridică mai multe semne de întrebare și că e nevoie de o largă dezbatere publică.

Comunicatul integral al PSD:

Declarațiile iresponsabile ale președintelui Iohannis subminează autoritatea Curții Constituționale.

Partidul Social Democrat consideră că declarațiile recente ale președintelui Klaus Iohannis referitoare la Decizia Curții Constituționale privind soluționarea conflictului dintre președinte și ministrul Justiției reprezintă un atac deosebit de grav la adresa ordinii constituționale din România.

Intenția președintelui Iohannis de a pune în discuție, într-o dezbatere publică, decizia Curții Constituționale constituie un act de agresiune asupra acestei instituții fundamentale pentru sistemul democratic din România. Deciziile Curții Constituționale sunt definitive și general obligatorii – ele se execută, nu se discută! În logica președintelui Iohannis, orice decizie a unei instanțe de judecată din România ar fi pusă în discuție, în loc să fie de îndată executată.

Mai mult decât atât, Curtea Constituțională este singura instituție abilitată să stabilească interpretarea corectă a Legii fundamentale. Nimeni altcineva, nici președintele, nici altă autoritate a statului și nici măcar societatea civilă, nu are dreptul să se substituie autorității CCR pentru a da verdicte cu privire la respectarea Constituției României.

Prin urmare, declarațiile președintelui Iohannis echivalează cu un îndemn la nesupunere în fața legilor și instanțelor judecătorești din România. După modelul președintelui Iohannis, orice cetățean poate întârzia după bunul plac punerea în aplicare a unei obligații legale, a unei amenzi sau a unei sentințe, pe motiv că vrea să înțeleagă mai bine motivarea celor care au emis sancțiunea.

Este inadmisibil ca președintele Iohannis să insinueze că decizia CCR ar pune sub semnul întrebării independența procurorilor. În motivarea CCR se precizează explicit: „Controlul Ministrului Justiției constă în verificarea eficienței manageriale, a modului în care procurorii își îndeplinesc atribuțiile de serviciu (…). Controlul nu poate viza măsurile dispuse de procuror în cursul urmării penale și soluțiile penale.”

Nimeni, nici Curtea Constituțională, nici majoritatea parlamentară, nici ministrul Justiției și nimeni altcineva nu a pus nici măcar un moment în discuție independența procurorilor în administrarea cauzelor. De altfel, chiar în noile legi ale justiției, adoptate cu votul majorității PSD+ALDE, este garantată în mod explicit independența procurorilor în instrumentarea cauzelor. Amendamentul introdus la Legea 303 privind statutul magistraților: Art. 3 alin. 1^1: „Procurorii sunt independenți în dispunerea soluțiilor, în condițiile prevăzute de Legea nr.304/2004, privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

Așadar, insinuarea președintelui că cineva ar dori să intervină în independența procurorilor este o acțiune deliberată de dezinformare a opiniei publice din România, ceea ce este incalificabil în raport cu funcția de președinte al republicii.

În același registru de dezinformare și intoxicare a cetățenilor români se încadrează și afirmația președintelui Iohannis că PSD sau CCR ar urmări „amputarea atribuțiilor sale”. Nu poți amputa ceva ce nu există.. Constituția României nu conferă niciun rol președintelui României în revocarea procurorilor-șefi. Este deci o minciună că atribuțiile sale constituționale ar fi fost restrânse printr-un demers al PSD sau prin deciziile CCR.

Dimpotrivă CCR îi recunoaște președintelui rolul în verificarea legalității procedurii de revocare a unui procuror șef. În schimb, CCR înlătură refuzul președintelui, după bunul plac al unei cereri de revocare. Dacă un procuror șef a încălcat condițiile legale privind funcția sa, atunci acesta trebuie revocat, pentru că așa prevede legea! Bunul plac al președintelui Iohannis nu poate fi mai presus de lege! De aceea nu poate refuza o cerere de revocare legală! Este deci amputat doar bunul plac al președintelui Iohannis, în niciun caz atribuțiile sale constituționale.

Nu în ultimul rând, PSD condamnă declarațiile ironice ale președintelui Iohannis cu privire la Statul Paralel, care în optica sa ar fi doar „o poveste”. Protocoalele secrete prin care justiția a fost subordonată serviciilor secrete reprezintă o realitate, nu o poveste. Abuzurile procurorilor Lucian Onea și Mircea Negulescu „Portocală” care acum sunt cercetate penal reprezintă o realitate, nu o poveste! Deciziile unor instanțe de judecată care au respins dosare DNA pe motivul falsificării probelor sau distorsionării unor interceptări nu sunt o poveste, ci o realitate foarte concretă. Achitările în marile dosare politice, făcute în funcție de agenda politică a celor aleși, reprezintă, de asemenea, o realitate și nu o poveste. Miopia politică a domnului Iohannis cu privire la toate aceste abuzuri grave pune serios sub semnul întrebării autonomia sa decizională, mai ales în condițiile în care DNA a confirmat începerea urmăririi penale într-un dosar care îl vizează în mod direct pe președintele României.

Nu în ultimul rând, PSD subliniază că, în alte recomandări adresate României, Comisia de la Veneția a precizat clar că deși decidenții politici au libertatea de a comenta critic deciziile CCR, aceștia au obligația să precizeze că le vor respecta, chiar dacă nu sunt de acord cu ele – o regulă fundamentală pentru ordinea constituțională a unui stat democratic, pe care Iohannis a călcat-o în picioare imediat după întâlnirea cu reprezentanții Comisiei de la Veneția.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

 1. Se pare ca PSD s-a vazut cu sacii in carutza, crezand ca au in spate o armata…cu totii stim ca e creata din pensionari si betivani analfabeti.
  Daca vor razboi, atunci noi nu vom mai demonstra pasnic.

 2. Cred că DraKnea are nevoie de pampersi!

 3. Dragnea se crede in dictatura. In dictatura militara. „Ele se executa, nu se discuta” e valabil doar in armata si asta cu conditia ca ordinele respective sa nu fie ilegale.
  Dragnea, impreuna cu cei 6 din CCR, se cred dumnezei in Romania!
  Mai baieti, nu sunteti atotputernici.
  Uitati-va cum s-a evaporat Firea si luati aminte.

  • Nu au fost 6 ! Au fost doar 4 ! 2 voturi au fost adunate la tabăra lui Dorneanu pentru că altfel nu ieșea revocarea lui Laura.

 4. Intenția de a pune în discuție într-o dezbatere publică=act de agresiune …LOL.
  Ele se execută, nu se discută! – la fel cum s-a executat decizia privind 300 de parlamentari
  Declarațiile … subminează autoritatea Curții Constituționale – cum???
  „Nimeni, nici Curtea Constituțională, nici majoritatea parlamentară, nici ministrul Justiției și nimeni altcineva nu a pus nici măcar un moment în discuție independența procurorilor în administrarea cauzelor” – da, nici macar voi care scoseserati cuvantul independent din legea pe care acum o invocati
  Nu poți amputa ceva ce nu există/ Este deci o minciună că atribuțiile sale constituționale ar fi fost restrânse printr-un demers al PSD – schizo much? Plus, cum ramane cu chiar decizia CCR care spune ca atributiile Presedintelui ar fi golite de continut daca nu ar putea numi/ revoca procurori.
  Abuzurile procurorilor Lucian Onea și Mircea Negulescu care acum sunt cercetate penal reprezintă o realitate, nu o poveste – De cand ceva care nu e demonstrat de o decizie definitiva a instantei reprezinta o realitate? Unde e prezumtia de nevinovatie, stimabililor?

  Deciziile unor instanțe de judecată care au respins dosare DNA pe motivul falsificării probelor sau distorsionării unor interceptări nu sunt o poveste, ci o realitate foarte concretă – nu stiu de nici un caz in care sa se fi intamplat asa ceva. Astea sunt manipulari.

  Achitările în marile dosare politice nu inseamna neaparat ca toti ati fost nevinovati. Sunt si diverse cazuri in care s-a modificat legea penala sau s-au prescris faptele.

 5. PSD ul zbiara isteric si latra la presedinte …
  poate aflam si cand are de gand KKR ul sa intre in legalitate cu Lazaroiu …….NU inteleg de ce NU ia presedentia atitudine …”Mandatul judecatorului Petre Lazaroiu a expirat in baza deciziei CCR din 20 martie, publicate pe 4 mai 2018″ +45 zile ….asta devine 19 iunie …….
  PSD NU ameninta direct pentru ca inca Iohannis nu a zis NU KKRului ….deci NU are motiv …pe langa asta comisia de la Venetia e in Romania cum ar suna sa-l ameninte direct ……

  PS inca o intrebare cum de a fost REALES TT din nou reprezentatul Romaniei in comisie ?

 6. Simplu, demiterea sasului, implementarea deciziilor CCR. Cine incalca legea, merge la bulău!

 7. Ups! „Vorba lungă, sărăcia omului”. Ăştia au un fix: bla-bla-bla, că aşa poţi înfăşura mocofanii în palavre.
  Încă un panseu din bătrâni: „Un nerod aruncă o piatră-n baltă şi zece înţelepţi o caută”. Abureală totală. Să te apuci „să explici”, vezi Doamne, chestiile alea fără logică trântite pe 133 (!!!) de pagini e chiar hazliu.
  Hei, alde nenea & tanti din CCR, ştim şi noi ce-s alea SOFISME! Btw, sofiştii, deşi erau cariaţi la caracter, erau băieţi deştepţi – totuşi.

 8. Suspendat de urgenta,in timpul asta Tăriceanu trebuie să schimbe șefii serviciilor secrete,șefii parchetelor,chiar daca se întoarce înapoi e terminat,fără servicii și justiție are șanse 0 sa mai câștige un mandat!

  • Da. Exodul doctorilor , mai ales al psihiatrilor are repercursiuni imediate asupra unor cetateni. Ei nu isi mai iau medicamentele au impresia ca conteaza si incep sa scrie, incep sa aiba vedenii . Si se cred prezicatori . O simpla intoarcere la tratamentul prescris va salveaza de aceste chinuri.

  • Columnule se vede că știi despre ce vorbești,ai experiența!

 9. @postacul „Pudila”; dupa atitudine pari a fi Dragnea; asa e? daca ai cojones, nu te mai ascunde dupa nick-uri ridicole. Fii barbat Dragnea, nu te mai da in stamba ca o vivandiera neplatita, mergi la puscarie si dupa ce te vei reabilita, daca prostimea o sa te vrea encore une fois o sa te ia inca o data. Sau poate nu o sa te mai vrea. Ca populimea are memoria scurta.

 10. Dragut comunicat,citet,scris corect.Sigur nu l-au scris iordache,dancila sau dragnea.

  „Dimpotrivă CCR îi recunoaște președintelui rolul…” Psd nu recunoaste rolul Presedintelui Romaniei din Constitutie:
  „Art. 80 Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.”
  sau referitor la CSM:
  „Art. 133 Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei.”

  Toate lupta asta sterila este pentru a-l salva pe dragnea de bratul lung al justitiei.
  Acum lupta este care pe care,cum ar veni pe viata si pe moarte.Justitia trebuie sa aplice legea,fara amanari sau decizii eronate.
  Daca nu-l condamna cu executare pe dragnea liviu(dosarul fiind solid),atunci justitia si statul roman vor fi puse la dispozitia condamnatului penal dragnea si totul se va darama,spre bucuria infractorilor,needucatilor si unor cozi de topor vesnic nemultumite ca nu sunt la conducerea tarii.
  Acum infractorii din parlament nu mai pot chema minerii,chiar daca au o gloata needucata de muritori de foame cu frica de popa.

  Tocmai acum cu ocazia Centenarului,Statul roman trebuie sa lupte in interior pentru a supravietui.Lupta din interior cu fortele retrograde care au si sprijin rusesc.
  Dragnea si asa a declarat ca nu-l intereseaza Centenarul,il doare mai mult de milioanele de euro stranse ilegal la ciorap si inca necheltuite.
  (Nimeni nu a bagat de seama de acel ciudat „incident minor” de la Sibiu cu ambasadorul rusesc,unde zice el ca i-au fost furate acte si bani.Tocmai la Sibiu,orasul lui Iohannis.Un semnal pentru complotistii din parlament de a incepe asediul asupra statului de drept.
  Dar unde erau kaghebistii de servicu care trebuiau sa-l insoteasca pe dnul ambasador,de ce umbla fara „zgarda”?Era dnul ambasador la cules de floricele romanesti?)