G4Media.ro

VIDEO Protestatarii din Georgia au fost dispersaţi cu forţa de poliţie în…

Photo by Vano SHLAMOV / AFP

VIDEO Protestatarii din Georgia au fost dispersaţi cu forţa de poliţie în timp ce parlamentul dezbate legea privind „agenţii străini” / Autoritaristă și de inspirație rusească, spun manifestanții

Poliţia antirevoltă din Georgia a început marţi să evacueze manifestanţii din jurul Parlamentului, în timp ce legislatorii dezbăteau un proiect de lege privind „agenţii străini”, pe care opoziţia îl denunţă ca fiind autoritarist şi de inspiraţie rusă, relatează Reuters, transmite News.ro.

Proiectul de lege ar impune organizaţiilor care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca fiind agenţi de influenţă străină.

Proiectul este probabil să treacă la vot într-un parlament controlat de partidul de guvernământ Visul Georgian şi de aliaţii săi.

Opozanţii spun că legislaţia va afecta încercarea Georgiei de a adera la Uniunea Europeană.Criticii au comparat proiectul de lege cu legislaţia rusă folosită de Kremlin pentru a reprima disidenţa – o acuzaţie puternică în ţara din Caucazul de Sud, unde Rusia este nepopulară pentru sprijinul acordat regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud. Rusia a învins Georgia într-un scurt război, în 2008.

Peste 5.000 de protestatari s-au adunat marţi în faţa Parlamentului, pentru a doua zi consecutiv, pentru a denunţa proiectul de lege, aprobat luni de o comisie parlamentară. Agenţii poliţiei antirevoltă, unii purtând arme, au ordonat protestatarilor să se disperseze şi au folosit ceea ce părea a fi o substanţă de control al mulţimii, precum spray-ul cu gaze iritante, relatează Reuters.

Grupuri de protestatari au fugit din zonă şi în câteva minute partea din spate a clădirii a fost eliberată de manifestanţi, deşi mulţi au rămas pe alte căi de acces către Parlament. Martorii oculari au văzut mai multe persoane reţinute de poliţie.

Ministerul de Interne al Georgiei a declarat că un agent de poliţie a fost rănit în timpul intervenţiilor.

Cei care au plecat s-au alăturat altor protestatari care îşi petrecuseră ziua adunaţi pe bulevardul Rustaveli, o arteră importantă a oraşului.

Publicitate electorală

Protestatarii au strigat sloganuri împotriva „legii ruseşti”, marţi după-amiază, în timp ce poliţia bloca intrările în clădirea Parlamentului. În prima zi de proteste, luni, aceştia au scandat „Ruşi! Ruşi!” la adresa poliţiei şi a parlamentarilor partidului de guvernământ.

„Această lege apără democraţia din ţara noastră de orice ingerinţă străină”, a declarat în timpul dezbaterii proiectului de lege Arcil Talakvadze, un deputat de rang înalt care reprezintă Visul Georgian.

În replică, Tina Bokuceava, liderul parlamentar al partidului de opoziţie Mişcarea Naţională Unită, a spus: „Retrageţi această lege, o dată pentru totdeauna! Nu există loc în Georgia pentru o lege rusească. Europa este alegerea poporului georgian”.

Proiectul de lege trebuie să treacă de trei lecturi în parlament, iar apoi se va confrunta probabil cu un al patrulea vot pentru a trece peste un veto al preşedintei Salome Zourabichvili, un critic al partidului Visului Georgian şi care se opune proiectului de lege. Puterile sale sunt însă în mare parte ceremoniale.

Ţările occidentale, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie şi Germania, au îndemnat Georgia să nu adopte proiectul de lege.

Guvernul georgian, care s-a confruntat cu acuzaţii de autoritarism şi înclinaţii pro-ruse, susţine că legea este necesară pentru a promova transparenţa şi a combate „valorile pseudo-liberale” impuse de străini.

Visul Georgian a reintrodus în mod neaşteptat proiectul de lege în această lună, la mai bine de un an după ce renunţase la o tentativă anterioară de adoptare a legii pe fondul protestelor.

Protestatarii au declarat pentru Reuters că, în opinia lor, este în joc viitoarea aderare a Georgiei la UE, care este foarte populară în această ţară de 3,7 milioane de locuitori. „Nu-mi place că guvernul încearcă să suprime ONG-urile şi să pună nişte etichete pe ele ca şi cum ar fi agenţi străini”, a declarat Luka Ţulaia, un programator în vârstă de 32 de ani. „Este vorba de menţinerea independenţei şi, de asemenea, de menţinerea legilor pentru a ne putea integra mai bine în Uniunea Europeană”, a subliniat tânărul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. „Politia antirevolta”,pai cum vine asta? Sistemul pe care ar vrea sa il impuna scl.avii putinisti de la haur autoproclamati „luptatori pentru libertate” include o politie antirevolta? Coroborat cu interzicerea manifestatiilor ca in Rusia si iese o minunatie de viata „libera” ca in Rusia,Belarus,Georgia sau Coreea de Nord pentru romani.

  2. Au învățat de la Carmen Dan.