G4Media.ro

Protest la Cluj împotriva intenției Guvernului Ungariei de a restructura Academia Maghiară…

Protest la Cluj împotriva intenției Guvernului Ungariei de a restructura Academia Maghiară de Ştiinţe

Aproximativ 100 de persoane cu cărţi în limba maghiară în mâini au protestat, marţi, în faţa Consulatului General al Ungariei din Cluj-Napoca, faţă de intenţia Guvernului de la Budapesta de a restructura Academia Maghiară de Ştiinţe, transmite Monitorul de Cluj.

„Este un gest cultural de protest împotriva Guvernului de la Budapesta care, fără acordul Academiei Maghiare de Ştiinţe şi fără dialog cu reprezentanţii acesteia, vrea să modifice structura instituţiei şi să distrugă reţelele care au funcţionat până acum. Poate că academia are nevoie de reformă, dar nu putem accepta ca politicul să facă reforma într-o reţea ştiinţifică, unde savanţii trebuie să îşi spună părerea şi să vină cu idei. Este o chestiune de principiu; noi suntem beneficiarii roadelor Academiei Maghiare de Ştiinţe de la Budapesta. Sunt lucruri sfinte în care niciun guvern şi niciun partid nu are dreptul să se implice”, a declarat directorul Teatrului Naţional din Târgu Mureş, Attila Gasparik, prezent la protest.

La rândul său, fostul senator UDMR Eckstein Kovacs Peter a spus că nu „este binevenit ca politicul să se implice şi să spună ce şi cum să facă cei din academie”.

Foto: Rostás Szabolcs, kronika.ro

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. In Ungaria aproape toate institutiile sunt controlate politic, acum si manualele scolare sunt influentate politic. Ungaria este modelul pe care il urmeaza alianta PSD, ALDE si UDMR, insa sunt convins ca in Romania planul lor nu va functiona, pentru ca Romania nu este o tara ultranationalista si s-a varsat prea mult sange pentru libertate ca sa o pierdem di nou atat de usor.

    • Abordare greșită. Ceea ce îl leagă pe Orban de Trump și de ceilalți lideri populiști – spune Anne Applebaum în Washington Post – nu este rasismul sau ultranaționalismul, ci ipocrizia. O trăsătură cunoscută și la noi, nu-i așa?

  2. Sunt curios cati dintre acesti protestatari voteaza udmr-ul finantat exact de Orban/Budapesta pe de-o parte si Moscova pe de alta parte…

  3. E pre de tot…….. Daca era ceva ACADEMIE de smecherii, poate….Nu e bun asta cu carti si gandire libera. Nu e nevoie de stiinta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.