G4Media.ro

Protest al sindicatelor din CFR la Ministerul Transporturilor

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Protest al sindicatelor din CFR la Ministerul Transporturilor

Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR (USS CFR) şi Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) protestează joi în faţa Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi a altor instituţii din Capitală, transmite Agerpres.

Conform unui comunicat al Confederaţiei Meridian, sindicaliştii cer stoparea acţiunilor care conduc la eliminarea CFR Călători de pe piaţa de transport feroviar din România şi a acţiunilor de eliminare a spitalelor CFR din sistemul feroviar din România, aplicarea Legii nr. 195 din 2020 privind statutul personalului feroviar şi salarii decente pentru ceferişti. Totodată, aceştia solicită încheierea, până cel târziu în luna noiembrie 2022, a contractelor de servicii publice prin atribuire directă în sistemul feroviar de călători pe 10 ani aprobate prin Hotărâre de Guvern şi publicarea acestora în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Astfel, începând cu ora 9:30, sindicaliştii pichetează ambasadele Franţei şi Germaniei, reprezentanţa la Bucureşti a Comisiei Europene şi Consiliul Concurenţei.

Începând cu 10:45, cele trei organizaţii sindicale vor protesta la sediile Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), Autorităţii de Reformă Feroviară (ARF), CFR Călători şi CNCF „CFR” SA.

Potrivit sursei citate, pentru a nu elimina CFR Călători de pe piaţa de transport feroviar de călători din România, sindicaliştii solicită încheierea Contractelor de servicii publice în transportul feroviar de călători pe perioada 2022-2032 condiţionat de achiziţia de trenuri noi de către CFR Călători în rate având ca garanţie la bănci acel contract de servicii publice pe 10 ani.

De asemenea, ei cer punerea în aplicare a Legii nr.195/2020 de la 1 ianuarie 2023 şi elaborarea unei strategii pentru resursa umană pe 10 ani „care să nu mai permită de exemplu tăierea din pix a 1.000 de posturi vacante de la CFR Călători”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

 1. Astia merita plimbati cu trenul de la buc la arad sa vada ce servicii ofera si dupa sa se mai gandeasca daca fac proteste. Gunoaie, peste tot sunt gunoaie

  • @Alex, nu e vina lor ca starea căilor ferate e precara. Vina guvernului si a ministerului transporturilor care a subfinantat CFR.

  • Sa ne aducem aminte de seful de la cfr marfa cred, care era plin de bani…, sunt capusate firmele cu contracte paguboase.
   La Tarom au facut studiu de restructurare de 2 milioane de euro… si aia se plang ca au salarii minime…
   Nu ne facem bine cand toti sunt pusi pe furat, le dai puscarie 20 ani pentru furt, dar nu avem cu cine. A primit spaga 1 mil si a iesit din puscarie dupa 2 ani…
   Sa iasa in strada si sa nu mai accepte mizeriile politice.
   La apele romane s-a putut.

  • Mai circula trenurile private ale Transferoviar, Regio Calatori, Interregional, Astra Transcarpatic.

 2. Ăștia nu au șefi? Trebuie să ceară mereu de la guvernanți? Măririle se fac pentru performanțe sau pe ochi frumoși? Nu le convine, să lucreze la privat. De ce aceste proteste pe timp de criză? Ei știu câți de la privat au rămas fără muncă? Le pasă?

 3. si astia, la fel ca tot ce inseamna „armata” in romanica, sint ‘decit’ niste lichele.

 4. Bani de Paște,de Crăciun,de murături ,de varză, prime de vacanță,drumuri gratuite,sporuri la va zi,și salariu și pensie cumulate!mai vor să iasă la pensie la 50 de ani,cu 20 de ani vechime!militarii sunt mici copii pe lângă ăștia!de ăștia de ce no comments?la 50 de ani să iei și pensie și salariu pentru aceeași muncă?