G4Media.ro

Protest al profesorilor maghiari împotriva noii programe școlare. Partidul lui Viktor Orban…

Protest al profesorilor maghiari împotriva noii programe școlare. Partidul lui Viktor Orban acuzat că vrea să-și promoveze agenda naționalistă în școli

O asociaţie a profesorilor din Ungaria a protestat marţi faţă de adoptarea unei noi programe şcolare despre care afirmă că a fost concepută de partidul premierului Viktor Orban (Fidesz) în aşa fel încât să promoveze agenda naţionalistă a acestuia şi să limiteze libertatea academică, relatează marţi agenţia Reuters, preluată de Agerpres.

Ministrul ungar al resurselor umane, Miklos Kasler, a anunţat vineri finalizarea programei şcolare revizuite (National Fundamental Curriculum – NAT), în care se vor regăsi cele mai eficiente practici internaţionale alături de valorile şi tradiţiile Ungariei, potrivit agenţiei MTI.

Noua programă cuprinde informaţii despre construirea unei ”vieţi de familie armonioase”, iar obiectivul este ca, la orizontul anului 2030, tinerii unguri să fie printre cei mai buni din lume datorită unui sistem de educaţie publică ce încorporează valorile europene şi metodele educaţionale moderne, a mai spus ministrul. El a mai precizat că ştiinţele umaniste au fost revizuite în conţinut şi structură şi vor cuprinde instrumente noi care să evidenţieze identitatea naţională.

Noua programă din învăţământul primar şi secundar mai are ca obiectiv aplicarea unor metode mai eficiente de predare a limbilor străine, în timp ce educaţia va fi concepută pe baza culturii digitale moderne şi a tendinţelor actuale pe piaţa muncii, a menţionat de asemenea ministrul Miklos Kasler.

Însă Uniunea Democratică a Profesorilor (PDSZ) a făcut apel la proteste împotriva acestor schimbări, înscrise acum în lege. ”Este problematic atunci când un cadru educaţional se bazează mai degrabă pe ideologie decât pe principii profesionale”, afirmă această uniune într-o declaraţie postată pe website-ul ei, cerând retragerea noii programe şcolare.

Profesori de istorie şi literatură au emis declaraţii separate în care se plâng că în noua programă sunt favorizaţi autorii naţionalişti şi agendele acestora. De pildă, printre cei mai importanţi zece scriitori se regăseşte şi Ferenc Herczeg, un susţinător înflăcărat al dictatorului italian fascist Benito Mussolini, lipsind scriitorul Imre Kertesz, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în anul 2002 pentru lucrările sale ample despre experienţa Holocaustului, notează Reuters.

”Această programă cere o declarare constantă a ideilor ideologice, morale. Nu lasă nicio libertate de gândire, ci dictează ceea ce să gândim (…) Poate servi doar ca programă a unei dictaturi”, consideră Gyorgy Fenyo, director adjunct al Asociaţiei Profesorilor de Literatură.

Întrebat despre aceste critici, un purtător de cuvânt al guvernului condus de Viktor Orban a răspuns că noua programă a fost ”elaborată de cei mai buni experţi ai Ungariei după îndelungi discuţii de specialitate”.

Dar profesorii care protestează au început să posteze pe reţelele de socializare fotografii cu hashtagul #noNAT şi mesaje precum ”Nu voi preda fascismul”.

Foto: Premierul Ungariei, Viktor Orban/ Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Serios?? Wow ce țară de rahat jur. La noi nu se întâmplă așa ceva doamne ferește nici măcar președintele Academiei nu face baie în discursuri din care reiese că Mihai și Ștefan or fost un fel de Avengerși cu puteri supranaturale și cu IQ 500 nu ,nu. Niște retrograzi naționaliști ungurii ăștia ce să zic.

  2. saracu vixctoras orban , nix solutii economice. cu natinalism, xenofobie, antisemitism duce ungaria in faliment

    • Cand ai fost ultima oara in Ungaria.
      Se contruieste in prostie de cand e V. Orban la putere, sistem bancar peste 50% capital maghiar, resurse strategice in mana lor samd. Sunt multe de spus. Dai o fuga pana acolo.

    • teasta ta e goala dupa faliment, gigicule…, hap, sari pe magar si taie-o dupa oi 🙂

  3. vai de unguri , daca il mai si lauda pe vixctoras orban, sistemul bancar in ungaria e la cheremul lui vixctoras orban, adica tinde spre zero. resurse strategice ? care sunt ? iarba uscata de pe camp , eventual. sistemul de justitie in ungaria e zero, presa libera zero. acum pune la pamant si sistemul de invatamant din ungaria. deci ungaria lui vixctoras orban=zero

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.