G4Media.ro

Protest al grefierilor în Piața Victoriei: Am ajuns cea mai prost plătită…

Protest al grefierilor în Piața Victoriei: Am ajuns cea mai prost plătită categorie de personal din justiție

Grefierii au ieşit în stradă astăzi în faţa Guvernului, acuzând condiții proaste de lucru și că sunt în prezent au ajuns ”cea mai prost plătită categorie de personal din justiţie”. Grefierii mai solicită elaborarea unui nou statut pentru profesie, transmit Digi24.ro și News.ro.

Declarațiile grefierilor participanți la protest

  • Unul dintre lucrurile pe care ni le dorim este să fie normată munca și să nu mai lucrăm zi lumină. Așa a fost prevăzută legea, ca la grefieri salariul să rămână același de la începutul anului 2017 și până în 2023. Ceea ce pentru noi înseamnă foarte mult.
  • Nu am găsit bunăvoință nici din partea ministrului Justiției și nici din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Costurile ar fi semnificativ mai mici să avem o mie de grefieri angajați cu program normal, decât să avem numărul de grefieri care există acum în instanțe, în jur de 6000, care să lucreze zi lumină.
  • Este vorba despre o muncă care reclamă extraordinar de multă atenție. E o muncă fără de care actul de justiție, pur și simplu, nu poate merge.

Grefierii s-au strâns, vineri, în Piaţa Victoriei, protestul începând oficial la ora 11.00.

”Mulţumim că aţi dezbinat o categorie profesională, doamnelor şi domnilor care aveţi calitatea de factor decident în ceea ce priveşte personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete. Începem prin a ne exprima nemulţumirea faţă de involuţia categoriei noastre profesionale, la care contribuiţi în mod direct, la „evoluţia” relaţiilor dintre grefierii cu vechime şi cei nou intraţi în sistem, dintre grefierii cu funcţii de conducere şi cei cu funcţii de execuţie şi dintre funcţiile care compun această nobilă categorie profesională. În ciuda neajunsurilor, a condiţiilor improprii de muncă, a lipsei consumabilelor, a echipamentelor defecte, întreţinute mult timp din banii proprii, am ştiut să ne achităm de atribuţiile de serviciu conform competenţelor şi experienţei câştigate de-a lungul anilor şi nu am lăsat lucrări neterminate sau care să prejudicieze celeritatea actului de justiţie”, au transmis grefierii, vineri, printr-un comunicat de presă.

Aceştia afirmă că le-a fost împiedicată evoluţia profesională prin tergiversarea elaborării unui nou statut pentru profesie şi se confruntă cu regulamente de ordine interioară care conţin reglementări interpretabile care generează abuzuri din partea magistraţilor.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

”Astfel, grefierii au ajuns să îndeplinească sarcini legale ale magistraţilor. Aţi asistat şi contribuit activ la o lege de salarizare care a poziţionat categoria noastră profesională drept cea mai prost plătită categorie de personal din justiţie, deşi alături şi împreună cu noi se înfăptuieşte actul de justiţie. Aţi aplicat greşit legile salarizării de mai bine de 10 ani de zile şi asta a însemnat bani mai puţini pentru munca asiduă depusă în instanţe şi parchete până la ore târzii în noapte şi chiar în zilele de sărbători legale sau de repaos, după care, când, într-un final v-aţi recunoscut vina, aţi refuzat să ne plătiţi drepturile salariale restante, pe care ni le-aţi eşalonat prin ordonanţe pe 5 ani şi primim firimituri din drepturile noastre. Aţi permis ca vechimea în sistem şi în specialitate să nu mai reprezinte un factor de mândrie în rândul categoriei profesionale, adoptând şi acceptând o salarizare care nu este bazată pe aceste valori şi care nu mai recompensează anii de muncă petrecuţi în sistem sub lumina interdicţiilor şi incompatibilităţilor instituite de lege în sarcina noastră. Aţi permis să fie folosită şi denigrată categoria noastră profesională în spaţiul public şi nu aţi luat nicio formă de măsură împotriva situaţiilor de acest gen, cu toate că, de cele mai multe ori, nu grefierul a fost cel vinovat, dar, a fost găsit ţap-ispăşitor”, se mai arată în comunicat.

Grefierii vorbesc, de asemenea, despre instituirea unor practici neunitare la nivel naţional în ceea ce priveşte gestionarea carierei acestei categorii profesionale, respectiv salarizare, modul de accedere în profesie, de promovare în grade şi funcţii superioare, ori la o instanţă/parchet superioară/superior în grad, de transfer, delegare sau detaşare, care are consecinţe directe asupra vieţii personale, financiare şi familiale a personalului.

”Toate acestea s-au întâmplat din vina decidenţilor cărora nu le-a pasat despre întreaga resursă umană, tratându-i preferenţial pe şefii obedienţi şi pe executanţii ascultători şi cercetându-i disciplinar pe cei nesupuşi”, se mai arată în comunicatul grefierilor.

Protestatarii strânşi în Piaţa Victoriei au steaguri, fluiere şi vuvuzele, dar şi pancarte pe care şi-au scris revendicările.

Liderul BNS, Dumitru Costin, a anunţat că, la ora 12.00, o delegaţie va intra în sediul Guvernului pentru discuţii şi pentru a prezenta din nou revendicările.

Grefierii anunţă că vor continua oricum lupta sindicală, iar din 18 martie nu vor mai presta muncă suplimentară. Potrivit estimărilor făcute chiar de către ei, în zece zile activitatea instanţelor va fi blocată.

Protestul este organizat de Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, în solidar cu Sindicatul SindJust Bihor, Sindicatul Grefierul Alba şi Sindicatul Dreptatea Vrancea, membre ale BNS.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. … cel mai prost plătită…

  2. N-ati votat voi cu PSD? Luati saracie, prostilor.

  3. De fapt, s-a discutat despre conditiile de munca, subdimensionarea schemelor de personal in conditiile in care intra in sistem sute de judecatori anual 🙂
    Legat de salariu problema s-a pus la faptul ca 2 grefieri din doua instante din tara, conditii identice, iau salarii diferite.
    Si da, prost platit in conditiile in care multi bani lunar se duc pe medicamente si fiziorapie pt dureri de spate si altele. Conditiile sunt ca in Evul mediu in unele instante

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.