G4Media.ro

Protest al elevilor la Ministerul Finanțelor. Susțin că în proiectul de rectificare…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Protest al elevilor la Ministerul Finanțelor. Susțin că în proiectul de rectificare bugetară nu sunt bani pentru transportul gratuit

Mai mulţi elevi protestează marţi în faţa Ministerului Finanţelor „pentru a trage un semnal de alarmă” cu privire la neincluderea în proiectul de rectificare bugetară a sumelor necesare pentru asigurarea gratuităţii transportului elevilor, potrivit Agerpres. Transportul gratuit pentru elevi este o miză majoră în comunitățile rurale, unde această facilitate a dus la scăderea abandonului.

Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov au anunţat că doresc să tragă „un semnal de alarmă cu privire la neincluderea în proiectul de rectificare bugetară a sumelor necesare pentru asigurarea gratuităţii elevilor la transport, în ciuda promisiunilor premierului Florin-Vasile Cîţu în acest sens”.

Elevii care protestează în faţa Ministerului de Finanţe au scandat: „Vrem transport!”, „Ne-aţi promis transport!”, „Daţi bani la buget!, „Primim ignoranţă”, „Fără transport avem viitorul mort!” şi au afişat pancarte pe care scrie „Vă bateţi joc de tot ce înseamnă educaţie şi apoi vă miraţi că plecăm cu prima ocazie afară!”, „Noi de la sate ce facem, rămânem cu opt clase?”, „Minciunile se plătesc, elevii ies la protest!”.

Obligativitatea asigurării finanțării pentru transport apare în Ordonanța de urgență 70/2020, emisă de guvernul Orban, la articolul 68:

 • Resursele financiare necesare acoperirii compensației datorate din bugetul județului pentru asigurarea transportului elevilor, potrivit art. 105 alin. 2 lit. ee) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, se alocă de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, repartizate pe județe și municipiul București, prin anexa la legile bugetare anuale.

Foto: INQUAM Photos / Autor: Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

 1. Este o „reformă” prin buget „marca Câțu”. La anul nu va mai acorda nici un leu pentru educație forțând astfel o „reformă profundă” în domeniu, asta pentru că prea a fost asuprit în timpul vieții de elev, îl puneau să învețe, auzi la ei !!!

  • Doamna Savonea primeste 12 000 de lei lunar pentru transport. De acasa pana la locul de munca. Cetatenii sunt obligati sa-i plateasca aceasta suma uriasa. Distanta intre casa si locul de munca este de 10 km.

 2. CHIAR DACA cetatenii NU AR AVEA DE UNDE, ACESTIA SUNT OBLIGATI SA-I PLATEASCA dorneanului ZECI DE MII DE EURO LUNAR: 3 SALARII, 4 SPORURI, 4 PENSII SPECIALE.

  CE PRIMESC IN SCHIMB ? SINGURUL PROIECT EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE: „SCAPAM TOTI (EI) SI RAMANEM CU TOT CE AM FURAT (EI) SI NE (EI) DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI”

 3. Doar transportul pentru copiii familiilor cu venituri mici trebuie subventionate.
  Restul sa inceteze cersitul si pretentiile absurde.

 4. Învățați, întrați în politica și veniți voi cu idei pt a suplimenta bugetul țării.
  Pentru ce sa plătească statul transportul elevilor spre liceu iar aceștia bat trotuarele, barurile și se prostituează apoi la sfârșitul liceului nu i-au bacalaureatul. Plătiți voi ca să veniți pe munca voastră la școală.

  • E simplu Ilarioane: daca esti pensionar pensia redusa cu 50%, daca esti salariat la stat salariul redus cu 60%, iar daca esti salariat la privat impozit pe salariu de 80%. E bine?

 5. O mare jigodie Catu si sleatha de #rezist .Ce ar fi sa-si taie ei lefurile imense sa-si reducă transportul si toate sporurile. Nu trebuie pedepsiti copii pt.un incompetent cum este Partu.

  • Dar ce ziceti de mine? M-a facut una din fabricile lui liescu revolutionar si nu platesc impozite! Si ca mine zeci de mii !