G4Media.ro

Proporția de energie electrică produsă din combustibili fosili în UE atinge un…

Sursa foto: Pixabay

Proporția de energie electrică produsă din combustibili fosili în UE atinge un minim istoric / Creștere de 13% a producției de energie solară, în prima jumătate a anului

Proporția de electricitate generată din combustibili fosili a scăzut la 33% în Uniunea Europeană în prima jumătate a anului, cel mai scăzut nivel din toate timpurile, potrivit unui raport publicat miercuri, 30 august, de think-tank-ul britanic specializat pe energie, Ember, în cel mai recent raport publicat.

Între ianuarie și iunie, „combustibilii fosili au generat 410 TWh în UE, cea mai mică pondere din toate timpurile în mixul de electricitate, de 33%”, precizează Ember, față de aproape 36% pentru energiile regenerabile în ansamblu, dintre care aproximativ 27% pentru energia solară și eoliană, potrivit datelor furnizate de Ember pentru agenția AFP, transmite Le Figaro.

Raportul integral al think-tankului Ember, aici.

„Declinul combustibililor fosili este un semn al vremurilor. Cărbunele și gazele sunt prea scumpe, prea riscante, iar UE le elimină treptat”, subliniază Matt Ewen, analist la Ember.

Principalul motiv este că cererea de energie electrică a scăzut semnificativ pe continent, atât din partea gospodăriilor, cât și a fabricilor, iar centralele electrice pe bază de cărbune și gaz au redus producția, reducându-și ponderea în producția totală.

„Producția de energie fosilă din UE s-a prăbușit în prima jumătate a anului 2023, scăzând cu 17% (-86 TWh) în comparație cu aceeași perioadă din 2022. Producția de energie fosilă din ianuarie până în iunie a fost cea mai scăzută din anul 2000 (cel puțin), în total 410 TWh. Scăderea a fost la nivel european, în unsprezece țări de minim 20% și în cinci țări peste 30% (Portugalia, Austria, Bulgaria, Estonia, Finlanda). În paisprezece țări s-a înregistrat cea mai mică producție totală de energie fosilă înregistrată în această perioadă, Austria, Cehia, Danemarca, Danemarca, Finlanda, Italia, Polonia și Slovenia au înregistrat cea mai scăzută producție de energie fosilă, cel puțin din anul 2000 încoace. Pe timpul verii, unele țări au avut perioade semnificative fără a utiliza combustibilii fosili care au fost în mod tradițional fundamentele sistemelor lor energetice”, se arată în raport.

Energia solară a crescut cu 13%

Autorii raportului avertizează asupra necesității de a crește „masiv” implementarea energiilor regenerabile, în special a energiei solare și eoliene, „pentru a susține o economie rezistentă în întreaga Europă” și a compensa pe termen lung declinul producției de electricitate din combustibili fosili. În ceea ce privește volumul, producția de energie regenerabilă nu este suficientă, în prezent, pentru a compensa declinul energiei electrice produse din combustibili fosili, care a totalizat 86 TWh, în timp ce energiile regenerabile au crescut doar cu puțin sub 40 TWh în aceeași perioadă.

„Prima jumătate a anului 2023 arată dovezi ale efortului semnificativ pe care UE l-a făcut pentru a accelera dezvoltarea surselor regenerabile de energie, cu un avânt în special în ceea ce privește adăugarea de capacități pentru producție de energie solară. După adaosuri record de 33 GW în 2022, ritmul a continuat în 2023. În primele șase luni ale anului, Germania a adăugat 6,5 GW (+10%) de noi capacități solare, în timp ce Polonia a adăugat peste 2 GW (+17%), iar Belgia a adăugat cel puțin 1,2 GW (+19%). Italia a instalat 2,5 GW de solare în primele șase luni ale anului 2023, comparativ cu un total de 3 GW pentru întregul an 2022, în timp ce Franța a adăugat cel puțin 600 MW în primul trimestru al anului 2023, puțin peste nivelul din aceeași perioadă a anului trecut. Se așteaptă ca Spania să își crească capacitățile de la 4,5 GW în 2022 la 7 GW în acest an. Acest lucru sporește încrederea într-o creștere robustă în continuare a producției de energie solară, deoarece producția suplimentară a capacităților care au intrat în funcțiune din vara anului trecut a dus deja la o creștere impresionantă a producției solare măsurate de 13% (13 TWh) în prima jumătate a anului 2023”, se arată în raport.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...