G4Media.ro

Promisiunile Companiei Naționale de Autostrăzi și Infrastructură pentru Organizatorii marșului motorizat ”Moldova…

Promisiunile Companiei Naționale de Autostrăzi și Infrastructură pentru Organizatorii marșului motorizat ”Moldova vrea autostradă”

Compania Națională de Autostrăzi promite licitarea pentru toate tronsoanele A8 până în decembrie și anunțarea câștigătorilor studiilor de fezabilitate pentru toate tronsoanele A7 într-o lună în condițiile în care evaluarea a depășit deja un an de zile, anunță, într-un comunicat, organizatorii marșului motorizat Moldova vrea Autostradă, după o întâlnire cu conducerea companiei. Reamintim că sute de șoferi au participat sâmbătă, 19 mai, la marșul ”Moldova vrea autostradă” pentru a protesta față de pasivitatea Guvernului față de lipsa infrastructurii care să lege Moldova de restul țării. La trei zile după marș, Guvernul Dăncilă a declarat proiect strategic autostrada Sudului, care va lega Bucureștiul de Alexandria, Craiova și Lugoj.

Redăm integral comunicatul organizatorilor marșului ”Moldova vrea Autostradă”:

”În urma Marșului motorizat spre București din 19 mai 2018, pentru construirea de autostrăzi în Moldova, a avut loc astăzi, 6 iunie 2018, la sediul CNAIR București, prima întâlnire între reprezentanții asociațiilor civice, Cătălin Urtoi – ”Impreună pentru A8”, Dan Radu- ”Moldova vrea autostradă” și Ionuț Ciurea – Pro Infrastructură, și conducerea CNAIR – director general Narcis Neaga și o echipă de directori generali adjuncți din subordinea acestuia.
Concluziile acestei întîlniri:
1. S-a emis un termen clar pentru reactualizarea licitațiilor pentru studiile de fezabilitate (SF) – aceste licitații vor avea loc în trimestrul 4 al anului 2018, pentru toate tronsoanele A8, respectiv Ungheni – Iași – Tg. Neamț, Tg. Neamț – Ditrău și Ditrău -Tg. Mureș. A fost confirmat faptul că sunt alocări bugetare pentru aceste SF.
2. S-a avansat un posibil termen pentru declararea câștigătorilor la licitațiile pentru SF și proiectare pentru toate cele patru tronsoane ale A7 – Suceava -Ploiești, în luna iulie 2018, și a firmei de construcție câștigătoare pentru construirea în regim de autostradă a centurii orașului Bacău – final de iunie 2018.
3. Începând de vineri, 8 iunie 2018, consilier pe probleme tehnice al Directorului General CNAIR va fi profesorul Nicolae Boțu, de la Facultatea de Construcții, Universitatea Tehnică Gh. Asachi Iași, care se va ocupa și de A7 și A8.
4. S-au stabilit, în premieră, o comunicare directă între asociațiile civice ”Impreună pentru A8”, ”Moldova vrea autostradă” și ”Pro Infrastructură” și conducerea CNAIR, și posibilele întâlniri viitoare, pe subiecte privind A7 și A8.
Vom reveni cu amănunte privind dialogul cu autoritățile, mai ales că Guvernul României, primul ministru, încă nu a răspuns solicitării noastre de dialog.”

Câteva sute de șoferi au participat sâmbătă, 19 mai, la marșul ”Moldova vrea autostradă”. Aceștia au fost împiedicați de jandarmi să intre cu mașinile în Piața Victoriei pentru a protesta față de pasivitatea Guvernului față de lipsa infrastructurii care să lege Moldova de restul țării. Jandarmii i-au ținut pe oameni blocați pe bulevardul Kiseleff ore în șir.

Pe 22 mai, Guvernul Dăncilă a declarat proiect strategic autostrada Sudului, care va lega Bucureștiul de Alexandria, Craiova și Lugoj, a anunțat marți vicepremierul Viorel Ștefan. Guvernul vrea să finanțeze Autostrada Sudului (550 km) prin parteneriat public-privat (PPP). În paralel, proiectul cerut în stradă de moldoveni, autostrada A8 care să lege Iași de Târgu-Mureș, a fost blocată la începutul anului de Compania de Autostrăzi și intră în al 11-lea an de îngheț.

”Este un act de dispreț și sfidare. Se pare că vor să vadă proteste și mai mari și mai radicale”, a declarat pe 23 mai pentru G4Media.ro Dan Radu, unul dintre organizatorii marșului motorizat ”Moldova vrea Autostradă” după ce Guvernul a declarat, marți, proiect strategic autostrada Sudului, care va lega Bucureștiul de Alexandria, Craiova și Lugoj. Anunțul Guvernului a veni la trei zile după ce o mie de șoferi din Moldova au venit sâmbăta în București la un miting prin care au cerut construirea A8, fiind exasperați de inacțiunea guvernului.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Nu inteleg existenta CNAI. Bani mancati pe degeaba. O companie de protectie sociala al carei unic scop este mintirea publicului. Cum de e tolerata o astfel de companie?!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.