G4Media.ro

Proiectul Ministerului Sănătății pentru marii arși: Vor fi transferați în străinătate doar…

sorina pintea sursa foto faceboook

Proiectul Ministerului Sănătății pentru marii arși: Vor fi transferați în străinătate doar dacă toate paturile speciale din spitalele românești vor fi ocupate

Două proiecte publicate duminică pe site-ul Ministerului Sănătății arată că marii arși vor fi transferați la spitalele din străinătate doar dacă toate paturile spitalelor din România vor fi ocupate. Altfel, pacienții nu vor fi lăsați să se transfere în străinătate, se arată în comunicatul ministerului.

”Proiectul prevede ca transferul în străinătate să se facă numai pentru cazurile care întrunesc criteriile de acces în centrele de mari arși conform prevederilor Anexei nr. 5 din Ordinului ministrului sănătății nr. 476/2017 și numai în cazul în care paturile pentru tratamentul arșilor grav de la nivel național sunt integral ocupate”, se arată în comunicat.

Astfel, o comisie va analiza dosarul medical al pacientului şi va stabili dacă este necesar transferul acestuia în străinătate. Această comisie va fi formată din trei membri: medicul curant al pacientului, medicul-şef linie de gardă ATI şi medicul-şef linie de gardă chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz. Comisia se va întruni în regim de urgenţă la solicitarea medicului curant al pacientului, în maxim două ore de la primirea cazului.

Procedura birocratică este destul de complicată și prevede ca decizia comisiei de transfer să fie transmisă Ministerului Sănătății (prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă) care, la rândul său, va solicita Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, asigurarea transportului autorizat.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susține însă că procedura va simplifica transferul marilor arși, dacă acesta va fi aprobat:

“Am convingerea că, odată cu aprobarea acestor Ordine, nu vor mai exista sincope în ceea ce priveşte transferul pacienţilor cu arsuri în străinătate. Am dorit să existe o procedură clară astfel încât ori de câte ori apare un caz nou , cea mai buna decizie să fie luată rapid, în interesul pacientului. Pe lângă aceste reglementări, continuăm demersurile pentru a crea propriul sistem de tratament al marilor arşi”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii în comunicatul de presă publicat duminică pe site-ul ministerului.

Incendiul de la Colectiv din 2015 este unul dintre cele mai grave episoade cu mari arși din România postdecembristă. Multe dintre victimele care au fost tratate în spitalele din România au declarat ulterior că au suferit complicații din cauza infecțiilor luate din spital, ori din cauza tratamentelor rudimentare care li s-au aplicat în timpul recuperării. Acestea au fost și motivele pentru care familiile victimelor de la Colectiv au cerut insistent ministrului Sănătății de la acea vreme transferul acestora în străinătate. În replică, ministrul Nicolae Bănicioiu le răspundea că României ”nu îi lipsește nimic” pentru a trata marii arși. Mai multe victime Colectiv au supraviețuit incendiului, dar au murit în urma complicațiilor cauzate de condițiile din spitalele românești.

Citește comunicatul integral aici. 

sursa foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

14 comentarii

 1. Patul de arsi scuteste doar 5% din diferenta actului medical prestat in strainatate.

 2. adica moarte sigura in spitalele romanesti, love PSD

  • Statul nu își permite sa plătească niște analize banale către contribuabili,fondurile se termina după 2-3 zile la începutul fiecărui luni. De fapt este o decizie care sugerează ca sistemul sanitar se duce la vale în fiecare zi !

 3. Toate paturile speciale pt marii arsi sunt ocupate de bacterii.

  • Eu cred ca, de fapt, ce zice ministrul e si mai ticalos decat pare: pai cine anume stabileste ca paturile pentru tratamentul arsilor grav sunt conforme?!

   Vi-i mai aduceti aminte pe alde Banicioiu si alde Arafat , care ii linistea pe nefericitii respectivi ca „sunt tratati exact ca afara” si ca nu e cazul sa declanseze mecanismul european de ajutor pentru catastrofe, in timp ce ei dispuneau de fapt de ambulanta din Masha si Ursul !?!

   Eh, cam asa citesc si eu declaratia lu’ Pintea: dupa ce umplem noi ambulanta lupilor cu arsi, poate mai pupati voi tratament pe afara …

   Adica, cine raspunde in caz ca paturile alea sunt doar DECLARATE ca adecvate tratamentului arsilor grav si de fapt cei repartizati acolo sunt gata condamnati!? Nu de alta, da’ s-a mai intamplat. Ah, da, stim … raspunde Banicioiu si cu Arafat. O sa-i puna iar pe spate si-o sa le-o … cum ii zice …
   Romania Karaoke! 🙁

 4. De ce dracu nu tace?

 5. Ma asteptam sa citesc ca se va da OUG pentru a face un Spital pentru arsi. Dar aparent a spus exact ce se intampla de ani de zile. Unde anume e proiectul, daca nu este nimca nou?

 6. https://www.youtube.com/watch?v=p7Z-qXvT4xI Cei de la G4 media, intrebati pe politruca Pinteneasa daca stie sa ne spuna si noua, prostimii, ce e cu frauda asta?

  • Vai de capul tau Pinteo , prima pe lista trebuie sa fii la urmatoarea remaniere, ca demisia nu ti o dai ca esti țiganca si te agati de putere ca raia, mai cigulesti si tu din facilitatile ce le ai. Intrebari lighioana cei cu inregistarea in cauză. Toți trebuie să ajungeți la puscărie impostorilor, ati ruinat o țară…….. justiția ce a făcut să stopeze nenorocirile din țara asta, nimic ba. Se pare ca bestiile din procuratură au alte indeletniciri si procupari, traficul de organe ca aici sunt bani multi in joc, reteaua e mare!

  • Asta da lucratura……mulți se vor îneca in propriul cacat cu înregistrarea asta. Bravo ba. Chiar că e bombă. Pintea ce face, nu iese cu un comunicat pentru țară si popor? Tace malc, a amuțit ?

 7. Ba muma padurii asta de pintea este o impostoare.Spitalele din RO sant de rahat.
  Nu are nici un drept tampita asta sa restrictioneze ceva.Vai de capul nostru daca se intapla un incendiu si prinzi arsuri sau ceva, mori cu zile.

  • Asa. Este. Pai, daca se aproba acest proiect, practic acei pacienti sunt condamnati. Li se fura sansa la viata, poate unica sansa. Pe doamma asta nu o intereseaza ca in Romania spitalele sunt ingrooate pana in gat de infectii nosocomiale. Pe ea o intereseaza sa aiba paturi ptr bolnavii arsi. Nu conteaza ce fel de paturi, poa’ sa fie si serpi pe ei numa sa fie paturi. Bravos, dna Pintea!! Puteti sa va acordați o medalie !

 8. Aici fac pariu ca e mana Ruseasca. Va f…. astia de ne arcuiesc si ne mai dau si cu un cacat in cap cu tot cu NATO si dracovenile invocate de mai marii nostrii bravi din diverse institutii ale statului de cacat, gen scut antiracheta si alte matrapazlacuri fasaite. Asta da f…i ! Bravo URSS. Ursu de la rasarit nu doarme, prostilor!

 9. Asa. Este. Pai, daca se aproba acest proiect, practic acei pacienti sunt condamnati. Li se fura sansa la viata, poate unica sansa. Pe doamma asta nu o intereseaza ca in Romania spitalele sunt ingrooate pana in gat de infectii nosocomiale. Pe ea o intereseaza sa aiba paturi ptr bolnavii arsi. Nu conteaza ce fel de paturi, poa’ sa fie si serpi pe ei numa sa fie paturi. Bravos, dna Pintea!! Puteti sa va acordați o medalie !