G4Media.ro

Proiectul de restaurare a Casei Memoriale „Elie Wiesel”, prezentat miercuri în Israel…

Foto: Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România

Proiectul de restaurare a Casei Memoriale „Elie Wiesel”, prezentat miercuri în Israel / Evenimentul se desfășoară la sediul Institutului Cultural Român din Tel Aviv

Proiectul de restaurare a Casei Memoriale „Elie Wiesel” va fi prezentat în Israel, miercuri, de la ora 17, anunță Agenția de presă Rador.

Pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Institutul Cultural Român din Tel Aviv, în parteneriat cu Muzeul Maramureșean, organizează un eveniment de prezentare a proiectului de restaurare a Casei Memoriale „Elie Wiesel”, Muzeul Culturii Evreiești din Maramureș din Sighetu Marmației.

Evenimentul va avea loc astăzi, 25 Ianuarie 2023, începând cu ora 17.00, la sediul  Institutului Cultural Român ICR Tel Aviv.

Casa Memorială „Elie Wiesel” din Sighet a fost restaurat în decursul anului trecut, printr-un proiect transfrontalier, J-Culture – ”Cercetarea și păstrarea moștenirii culturale evreiești în zona transfrontalieră”.

Născut la 28 septembrie 1928 la Sighet, Elie Wiesel a fost deportat împreună cu familia sa în mai 1944 la Auschwitz după ocuparea Ungariei (care anexase în 1940 nordul Transilvaniei în care se afla și orașul Sighet) pe 15 martie 1944 de Germania nazistă, cu sprijinul autorităților maghiare . Imediat după sosire în lagăr, mama și sora sa mai mică au fost ucise în camerele de gazare, în timp ce Elie și tatăl său au fost selecționați pentru muncă forțată. În urma avansului Armatei Roșii înspre vest, naziștii au evacuat deținuții supraviețuitori de la Auschwitz spre lagărul de la Buchenwald, unde Elie a fost eliberat de Armata Statelor Unite.

După război, Wiesel a trăit la Paris până în 1955, când a emigrat în Statele Unite. El a scris 57 de cărți pe tema Holocaustului, iar în 1986 a primit Premiul Nobel pentru Pace.

În 2003 – 2004 el a fost numit președinte al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România, în ființată de președintele României la acea vreme, Ion Iliescu. Comisia a publicat în 2004 Raportul Final, în care este atribuită statului român din perioada 1940 – 1944 responsabilitatea morții a 280 – 380 de mii de evrei și 11 mii de romi.

Elie Wiesel a încetat din viață la 2 iulie 2016 la New York.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Asa, si? Inca un proiect care nu promoveaza nimic…