G4Media.ro

Proiectul de lege privind repatrierea rezervei de aur a României a fost…

Proiectul de lege privind repatrierea rezervei de aur a României a fost adoptat în Senat. Subiectul a generat un întreg scandal politic

Senatul a adoptat luni proiectul de lege prin care Banca Naţională a României este obligată să aducă în ţară aproape toată rezerva de aur ţinută în Londra, la Banca Angliei, iniţiat de preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, şi de senatorul Şerban Nicolae, potrivit News.ro.

Proiectul va fi trimis la Camera Deputaţilor, care este for decizional, mai arată News.ro.

Liderul PSD Liviu Dragnea şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus, la sfârşitul lunii februarie, la Senat, pentru dezbatere în regim de urgenţă, proiectul de modificare a Legii privind Statutul Băncii Naţionale a României, prin care stabilesc aducerea în ţară a rezervelor de aur ale BNR.

Context.

Proiectul prevede că BNR urmăreşte menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României.

„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, prevede proiectul legislativ.
„Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, stabileşte un alt articol al proiectului.
Potrivit expunerii de motive, „evoluţia economiei româneşti din ultimii ani indică o tendinţă pozitivă, cu creştere economică constantă, solidă şi sustenabilă, cu inflaţie moderată, în limite controlabile şi cu o stabilitate predictibilă a monedei naţionale“.
Dragnea şi Nicolae susţin că, în acest context, se poate modifica politica BNR privind constituirea şi administrarea depozitelor de aur, mai arată News.ro.
„Nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară”, se mai arată în expunerea de motive, potrivit căreia deţinerea unei cantităţi de aur în depozite constituite în străinătate nu trebuie, în mod necesar, interzisă, dar „aceasta ar trebui limitată cantitativ şi condiţionată de obţinerea unor venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice“.
În prezent, 65% din rezerva de aur este păstrată la Banca Angliei.
Ideea repatrierii rezervei de aur a generat un scandal pe scena politică, iar Banca Națională României a avut mai multe luări de poziție categorice pe acest subiect. ”Punerea sub semnul întrebării a rezervei de aur sau a rezervei internaționale a României nu este doar un semn de ignorare a realității, de sfidare a logicii economice și a practicilor prudențiale internaționale, ci o formă de răspândire a unor informații false. BNR este o instituție care face parte din Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC) din 2007 și respectă cu strictețe toate procedurile internaționale de verificare și auditare contabilă. În consecință, situațiile financiare ale BNR, inclusiv cele privind rezervele de aur, sunt audiate (controlate) de o firmă de audit internațional, pe baza standardelor internaționale recunoscute”, declara la începutul lunii martie purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. (Detalii AICI)
Sursa foto: INQUAM_George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Asta a votat natiunea, jaful la cea mai mare scara posibila.

  • Vor să se bată în piept cu noua ” cărămida lingou” , deh’ , să intre gata auriți in campanie ! Poate o să-și monteze Deddy niște șuruburi aurite ,prin gura aia spurcată ,care pute de la o poștă!!!!

 2. Dragi români, ieșiți la vot astfel încât Draknea sa nu mai aibă timp să îl cheltuie!!!
  Până se aprobă repatrierea, Draknea poate ajunge în locul aurului…in cazul in care vrea sa se ocupă Vâlcov de depozitare ( daca nu alege sa își ispășească pedeapsa în pușcărie, unde îi e locul…)

 3. daca cade leul fata de euro atunci se pierd miliarde, la economie sunt niste prosti, la butoane peste tot niste prosti care stiu numai a consuma insa mai trebue sa poti a genera. mafia psd-alde falimenteaza statul si ridica datoria cu zeci de miliarde

 4. Citiți, vă rog, pe recorder.ro cine este Darius vâlcov, inițiatorul acestei nebunii.

 5. Si cand se va prabusi economia, o sa ne spuna ca el „trebuia sa incerce”. Pai, daca s-a intamplat asa, nu e vina lui, ca doar el era dator sa incerce, nu?

 6. PSD are nevoie de aur pentru că urmează 4 randuri de alegeri . Poporul trebuie mituit pentru a-i alege iar hotii din PSD , care au nevoie sa-si asigura libertatea si sa pună deoparte fiecare câte un lingou pentru familiile lor. Doar vor urma vremuri grele…..
  Oare îl vor pune pe Valcov paznic la aur?
  Ii place aurul……
  Oare îl va depozita în cavoul lui?

 7. De-a lungul timpului, dupa Revolutie, am vazut ce s-a intamplat cu banii in Bulgaria, Grecia, Brazilia, Argentina, Venezuela. Nu am tras nici macar o invataminte si ne mananca in fund crezand ca noi suntem smecheri.
  O sa se intample si la noi. Rau.
  O sa vedem romanii stand la cozi la cantine sociale pt o farfurie de zeama si o bucata de paine.
  Ii incearca Dracu’!

 8. Pacaleala de 1 Aprilie!

  E pacaleala, nu.
  Glumetz Dragnea asta. Sa ne sperie ca ia el tot aurul …..
  HaHaHa!

 9. dragnea, tericene, cat ne-a cost aimprumutul de 3 miliarde de euro ?
  dublu. va trebui sa dam inapoi 6 miliade de euro. noi. ca voi aveti banii in panamale, ofshare si alte brasilii,

  sa fiti blestemati, sa va cada parul si dintii!

 10. ne jucati la poker ma nemernicilor, tericene, dragneo, valkoave, sokoale.

 11. nu le-ati dat cocoseii rromilor inapoi ? le mai dati a doua oara ?

 12. Pana acum au furat mizilic, sa aiba de o ciunga , seminte, o bere…ceva. Acum urmeaza MARELE JAF. Nimeni nu-i poate opri? Ne aduc la sapa de lemn in timp ce ei huzuresc fara rusine! ?? trezeste-te!

 13. Daca aduc aurul in tara eu nu mai cred ca il au caci poate disparea oriunde.Cum mai poti sa te imprumuti daca nici cei de afara nu mai stiu ca ai cu ce sa garantezi… Si mai este o problema cu el ca starnesti interesul Rusiei sz vina sa-l ia.Deci dragnea care este planul in continuars ?

 14. Toate astea se întâmplă fiindcă Românii e proști grămadă…! Indubitabil !

 15. Ce cunoștințe de politică monetară au inițiatorii acestei aberante măsuri? Ce somități în materie au consultat și au colaborat la bizarul proiect? Cât era acesta de motivat și de urgent? Se cunosc consecințele posibile ale acestui experiment periculos? Se știu și riscurile de cost ale viitoarelor împrumuturi externe? De ce se fac asemenea brutalități fără colaborarea BNR? Se prevăd cumva dezmembrări ale UE și renunțări la moneda euro ori conflicte armate care să justifice „prudența” excesivă?