G4Media.ro

Reacția BNR în scandalul rezervei de aur: Punerea sub semnul întrebării a…

Reacția BNR în scandalul rezervei de aur: Punerea sub semnul întrebării a rezervei de aur nu este doar un semn de ignorare a realității, ci o formă de răspândire a unor informații false

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, acuză dur într-un comunicat de presă declarațiile europarlamentarului ALDE, Norica Nicolai, care criticase Banca Centrală pentru o presupusă lipsă de transparență în privința rezervei de aur.

”Banca Națională a României respinge ferm aceste acuzații ca fiind complet nefondate. Rapoartele anuale ale băncii, prezentate public începând cu anul 1991, au prezentat în detaliu, în capitole separate, situația rezervelor internaționale ale Românei și, în cadrul acestora, administrarea rezervei de aur”, arată Suciu.

Mai mult, oficialul Băncii Centrale acuză lansarea de informații false: ”Punerea sub semnul întrebării a rezervei de aur sau a rezervei internaționale a României nu este doar un semn de ignorare a realității, de sfidare a logicii economice și a practicilor prudențiale internaționale, ci o formă de răspândire a unor informații false. BNR este o instituție care face parte din Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC) din 2007 și respectă cu strictețe toate procedurile internaționale de verificare și auditare contabilă. În consecință, situațiile financiare ale BNR, inclusiv cele privind rezervele de aur, sunt audiate (controlate) de o firmă de audit internațional, pe baza standardelor internaționale recunoscute”.

Comunicatul integral:

Rapoartele anuale ale băncii, prezentate public începând cu anul 1991, au prezentat în detaliu, în capitole separate, situația rezervelor internaționale ale Românei și, în cadrul acestora, administrarea rezervei de aur. De mai multe ori în această perioadă, BNR a prezentat public rapoarte speciale privind rezervele internaționale ale României.

Ultimul Raport anual, aferent anului 2017, depus la Parlamentul României în iunie 2018, are un capitol dedicat – Administrarea rezervelor internaționale (pag. 160 – 167). Pe parcursul acestor pagini sunt prezentate operațiunile specifice legate de administrarea rezervei (compoziția valutară, tipurile de operațiuni, limitele de expunere etc.) și modul de realizare a obiectivelor strategice. În acest raport există și un capitol special despre Evoluția stocului de aur în perioada 1990 – 2017 (pag. 167 – 178), care prezintă sintetic toate detaliile legate de evoluția rezervei internaționale de aur în această perioadă.

BNR reamintește că transferul părții din rezerva de aur în contul de aur deținut de BNR la Banca Angliei s-a făcut în perioada aprilie 1999 – martie 2002 cu informarea în prealabil a autorităților statului (președinție, guvern, parlament).

În consecință, a acuza lipsa de transparență a Băncii Naționale a României în privința acestui subiect înseamnă pur și simplu ignorarea documentelor oficiale puse în fiecare an la dispoziția autorităților statului și publicului larg. Ultimul raport anual al BNR se găsește pe site-ul băncii http://www.bnro.ro/Publicatii-periodice-204.aspx, ca de altfel toate celelalte rapoarte anuale din ultimii 10 ani. Doamna europarlamentar Norica Nicolai nu trebuie decât să le consulte pentru a avea toate răspunsurile la întrebările pe care le-a ridicat public. Așa cum am mai menționat cu alte ocazii, tot pe site-ul băncii se găsesc și alte materiale explicative în privința administrării rezervei de aur.

BNR face un apel către toți cei care abordează subiecte legate de rezerva internațională a României să consulte documentele oficiale al băncii, pentru a avea la dispoziție informații detaliate în legătură cu această temă. Punerea sub semnul întrebării a rezervei de aur sau a rezervei internaționale a României nu este doar un semn de ignorare a realității, de sfidare a logicii economice și a practicilor prudențiale internaționale, ci o formă de răspândire a unor informații false. BNR este o instituție care face parte din Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC) din 2007 și respectă cu strictețe toate procedurile internaționale de verificare și auditare contabilă. În consecință, situațiile financiare ale BNR, inclusiv cele privind rezervele de aur, sunt audiate (controlate) de o firmă de audit internațional, pe baza standardelor internaționale recunoscute. Pe baza acestor verificări și evaluări, BNR își poate îndeplini atribuțiile prevăzute de lege, inclusiv cele de garant al obligațiilor externe ale statului român și ale convertibilității leului care fac posibile plățile internaționale publice și private ale României.

În ultimul Raport anual, aferent anului 2017, aceste auditări se găsesc menționate explicit în Capitolul 16 – Situațiile financiare ale BNR la 31 decembrie 2017, cu reflectarea contabilă a operațiunilor de administrare a activelor, a valorii totale a rezervei de aur din țară și străinătate. Existența rezervelor internaționale, administrarea lor corectă conform standardelor internaționale certificate anual constituie un element central pentru credibilitatea BNR și a României pe plan extern.

Foto: Dan Suciu (InquamPhotos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. nicolai si-a pus mainile in shold si injura „dujmanii” lui tericeanu. sa o puna pe lista. sa se umple de bani la bruxel. frecand menta. ai grija sa nu te stropesti norico.

  2. Voi va puneti la mintea babei aia nebune?!

  3. Au ajuns o tzoapa ca norica nicolai si o agramata ca grapini sa reprezinte Romania in Parlamentul European !! Dar, vorba romanului „prostu’ nu-i prost destul daca nu-i si fudul”. Aceste mizerii ale neamului au ajuns sa dea lectii de economie si de drept!

    • Amice, esti „defazat”! Suntem in anul de gratie 2019. 2000 si epoca Iliescu sunt de mult apuse!!!

      Aferim!

  4. Nu se poate nimeni juca cu informatii false in aceasta speta. Europarlamentara amintita in text , este dornica de a se baga in seama intr-un fel sau altul, caci vin alegerile europarlamentare si mai vrea o tura, mai ales ca s-a mutat in Begia cu familia. Oricum nu merita nicio atentie ptr. obedienta si servilismul ei care servesc celor care -si bat joc de Romania.

  5. Aduceti inapoi aurul in tara! De ce sa it tina strainii si sa platim si dobanda?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.