G4Media.ro

Proiectul de lege pentru revocarea cetățeniei sau rezidenței israeliene a condamnaților pentru…

Foto: Knesset

Proiectul de lege pentru revocarea cetățeniei sau rezidenței israeliene a condamnaților pentru terorism trece în primă lectură în Knesset cu o majoritate covârșitoare (Ynet News)

Un proiect de lege pentru revocarea cetățeniei sau a rezidenței unui agent terorist care primește compensații pentru comiterea unui act de terorism a fost aprobat cu o majoritate covârșitoare în prima lectură în plenul Knesset-ului, parlamentul unicameral al Israelului.

Propunerea, care a fost semnată de 106 legislatori din ambele tabere politice din totalul de 120 de deputați, a primit 89 de voturi pentru și doar 8 împotrivă. Dezbaterea are loc la numai două zile după săvârșirea a două atentate teroriste de către palestinieni care s-a soldat cu moartea a șapte persoane și rănirea altor cinci.

Potrivit proiectului de lege, dacă un terorist primește o compensație financiară din partea Autorității Palestiniene (AP) pentru comiterea unui atac, ministrul de interne ar putea cere unui tribunal să îi revoce cetățenia israeliană.

AP plătește de zeci de ani stipendii palestinienilor care au comis atacuri împotriva israelienilor sau a familiilor acestora. Israelul consideră această politică drept o schemă de „plată pentru ucidere” și a adoptat mai multe măsuri punitive împotriva organismului guvernamental palestinian pentru aceasta, inclusiv compensarea sumelor acordate de AP teroriștilor condamnați și familiilor acestora din veniturile fiscale pe care statul evreu le colectează în numele său.

După ce își ispășesc pedeapsa în închisoarea israeliană, palestinienii condamnați pentru terorism ar fi expulzați din Israel în teritoriile aflate sub conducerea AP sau în Fâșia Gaza. Parlamentarii susțin că plățile fac AP responsabilă din punct de vedere juridic pentru condamnat.

Majoritatea membrilor opoziției, cu excepția celor din partidele arabe, intenționează să voteze în favoarea aprobării sale.

„Descurajarea este cel mai important lucru în prevenirea atacurilor și a altor vărsări de sânge, împreună cu pedeapsa imediată, cât mai aspră posibil”, a declarat unul dintre co-inițiatorii proiectului de lege, deputata Uniunii Naționale, Sharren Haskel.

Meir Cohen, deputat Yesh Atid (liberal), a făcut apel la legislatorii opoziției și ai coaliției să lase deoparte resentimentele și să lucreze împreună pentru a promova proiectul de lege.

„Importanța acestei legi este că majoritatea publicului se așteaptă ca Knesset-ul să emită o lege care să aibă consens, am face bine dacă am vota cu toții pentru ea fără excepție”, a spus el.

Între timp, deputatul Hadash-Ta’al (arab/comunist) Ofer Cassif, un critic vocal al politicilor Israelului față de palestinieni, a criticat proiectul de lege ca fiind „rasist” și „antidemocratic”.

„Această lege este în mod fundamental rasistă. Nimeni nu s-a gândit vreodată să revoce cetățenia teroriștilor evrei, pe bună dreptate”, a declarat el.

„Revocarea cetățeniei sau a reședinței este fundamental greșită, antidemocratică și malefică. Este vorba doar de răzbunare și ură. Poate că va începe cu palestinienii, dar nu se va opri acolo, va continua și va ajunge la fiecare opozant al regimului, ați fost avertizați.”

Potrivit datelor furnizate în timpul deliberărilor privind proiectul de lege, aproximativ 70% din toți condamnații pentru terorism care primesc stipendii de la Autoritatea Palestiniană sunt rezidenți în Israel, dar nu sunt cetățeni israelieni. Circa 20% dintre cetățenii Israelului sunt arabi palestinieni, urmași ai celor care au decis să rămână la înființarea statului Israel în 1948.

În timpul deliberărilor, legislatorii au lansat ideea de a adăuga o clauză de revocare a cetățeniei și de expulzare a membrilor de familie în linie directă ai teroriștilor, dar s-a decis ca această problemă să fie ridicată ulterior într-un proiect de lege separat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...