G4Media.ro

Proiectul de lege inițiat de șapte parlamentari UDMR pentru „protejarea copiilor” împotriva…

Foto: Pixabay

Proiectul de lege inițiat de șapte parlamentari UDMR pentru „protejarea copiilor” împotriva difuzării conținutului privind „devierea de la sexul stabilit la naștere” și a homosexualității a trecut tacit de Senat. Proiectul e similar cu cel adoptat de Viktor Orban în Ungaria

Un proiect de lege inițiat de șapte parlamentari UDMR pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind „protecția și promovarea drepturilor copilului”, menit să protejeze copiii împotriva „difuzării prin orice mijloace de conținuturi privind devierea de la sexul stabilit la naștere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualității”, a trecut tacit de Senat miercuri, 27 aprilie, potrivit fișei proiectului. Inițiativa nu a fost dezbătută deloc în Senat și acum merge la Camera Deputaților.

Deputatul Zakarias Zoltan, lider al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) care a intrat în Parlamentul Romaniei pe listele UDMR, a anunțat în iulie că va depune un proiect de lege intitulat ”pentru protecția copiilor” similar cu cel din Ungaria care a atras critici vehemente din UE.

Proiectul din Ungaria, inițiat de Fidesz – partidul premierului Viktor Orban, interzice diseminarea a ceea ce a numit conţinuturi care promovează schimbările de sex sau homosexualitatea în şcoli. Unii analişti au comparat iniţiativa cu legea „împotriva propagandei homosexuale” din 2013 din Rusia.

Ce prevede proiectul de lege depus de parlamentarii UDMR:

„Alineatul (1) al articolului 89 se completează și va avea următorul cuprins:

„(1) Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva abuzului, neglijării, exploatării, traficului, migrației ilegale, răpirii, violenței, pornografiei prin internet, difuzării prin orice mijloace de conținuturi privind devierea de la sexul stabilit la naștere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualității, precum și a oricăror forme de violență, indiferent de mediul în care acesta se află: familie, instituții de învățământ, medicale, de protecție, medii de cercetare a infracțiunilor și de reabilitare/detenție, internet, mass-media, locuri de muncă, medii sportive, comunitate etc”, prevede proiectul de lege BP778/2021, inițiat de UDMR.

Inițiatorii proiectului de lege sunt următorii șapte parlamentari UDMR:

Benedek Zacharie,
Biró Rozália-Ibolya
Gál Károly
Könczei Csaba
Kulcsár-Terza József-György
Seres Dénes
Zakarias Zoltán

De asemenea, proiectul de lege mai prevede ca cel puțin o dată pe semestrul unui an școlar să fie derulate „programe de educație pentru viață, inclusiv educație de sănătate sexuală pentru copii în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

Totodată, în proiectul de act normativ mai este precizat faptul că „sexul copilului este stabilit de către medicul care a asistat sau a constatat nașterea”, iar „sexul copilului nu poate fi altul, decât cel feminin sau cel masculin”.

Foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

41 comentarii

 1. Inițiativa e decentă și de bun simț. Totuși nu înțeleg de ce g4media asociază într-un mod neinspirat inițiativa cu proiectul lui Orban. E vreo agendă ascunsă?

  • @ Eva Blue – „asociază într-un mod neinspirat inițiativa cu proiectul lui Orban” – Pe bune intrebi asta? Poate pentru ca proiectul chiar e similar cu cel al lui Viktor Orban si pentru ca initiatorii de la noi sunt din UDMR, partidul care l-a sustinut pe Orban in Ungaria! Ce zici?

  • Decent să stabilești tu, prin lege, dacă copilul e un gen sau altul, nu? Doar părintele și țara dețin copilul! Nu el pe sine!

 2. @kafka că intenția autorului este de a denigra prin asociere cu Orban. Scuze, dar articolul nu prezintă o analiză obiectivă asupra proiectului legislativ, ci doar că inițiatorii sunt unguri. Și mă bucur că a trecut tacit, măcar lenea proverbială a aleșilor nostri a fost de bun augur în cazul ăsta.

  • Aș vrea totuși și eu scoase la imprimantă citatele celor de la G4Media din acest articol în care dau dovadă de fobie de unguri.

  • @Exact și eu vreau articole documentate și anchete jurnalistice, nu doar copy&paste și opinii.

  • @ Eva Blue – Cred ca ai o problema cu intelegerea duduie! De ce asocierea cu Orban ar fi o denigrare (?!), initiatorii sunt din UDMR, da, dar g4media s-a referit la continutul proiectului de lege care este SIMILAR cu cel din Ungaria. Si, apropo, nu te bucura prea repede, senatul e doar camera preliminara, insa o lege nu va trece niciodata tacit de camera decisiva. Ma rog, sper ca stii ce inseamna cand un proiect de lege trece tacit prin camera preliminara, nu?

  • @Eva Blue Tocmai asta zic! Documentare, cu legături clare la textul legii, sau cel puțin redat în clar și în articol! Fără interpretări personale ale legilor!

   Ah, stai… Tocmai asta au făcut…

  • @kafka cameră preliminară poate în Codul de procedură penală, nu în procesul legislativ. Și nu e proiect de lege, ci inițiativă legislativă. Orban e văzut pe plan european ca un naționalist, apropiat a lui Putin și implicit perceput ca fiind nociv. Poate o fi, dar ideea e că inițiativa legislativă e bună și dacă se dorea aducerea ei în atenția publică, să se fi făcut cu analize privind impactul, păreri din ambele tabere (conservatori și progresiști), etc, nu doar cu asocieri că seamănă etc.

 3. ce sa zic, kafka? ca esti prost?

  • Hai să nu jignim, mai bine vorbim obiectiv.

 4. Coalitia mafiota PSD-PNL-UDMR promoveaza tot felul de legi ciudate „pentru protecția copiilor”, similare cu cele din Rusia si Ungaria, dar se opun legii propuse de USR prin care violatorii de copii nu ar mai putea scapa de inchisoare…
  https://www.g4media.ro/monica-berescu-usr-acuza-pnl-si-psd-ca-au-blocat-legea-prin-care-violatorii-de-copii-nu-ar-mai-putea-scapa-de-inchisoare.html

 5. Corect! Cand o sa devina majori o sa aiba dreptul sa aleaga.

  • Corect! Părintele deține copilul!

   Cât costă copilul tău, dacă tot e proprietate privată?

  • @exact

   nu e de vanzare bre, faceti va voi copiii vostri. si dupa ce i faceti sa i dati spre crestere fundatiei accept

  • @exact, în cazul ăsta ar putea să voteze, să conducă, etc, după raționamentul tău copilul după ce se naște e deplin conștient și înzestrat cu o gândire critică, nu?

  • @Eva Blue Am zis eu ceva de genul? Eu sunt de acord cu voi!
   Atât de extremist încât pun semnul exclamării la fiecare enunț!

  • @abc Ei! Nu vorbi prostii! Orice deții poate fi cumpărat!
   Hai, spune… 150 de mii de euro? Sau milioane? Sau un vapor + milioanele?

   Sau poate niște pături călduțe?

  • Insistent ca un USR ist … ce nu înțelegi din nu e de vânzare ?

  • Lăsa-ți fraților să vorbească și oamenii cu specialitate academică în psihologia comportamentală că nu au loc mă de maimuțele transohomoșialtefobi ca voi mă 😫
   Plus ca e o absurditate să pui egal între violență și homosexualitate în redactarea legii. Numai ură e în voi.

  • @@nu e Ei, na! Doar dacă e proprietatea ta… Orice deții poate fi cumpărat, într-un fel sau altul.

 6. Dar numai realului Avram Iancu, cel din mormânt.

 7. Toate literele după LGB sunt aberații. Genurile reprezentate de cele 3 litere au existat de mii de ani. Restul, TQIA etc. sunt împotriva naturii. Proiectul ar fi OK dacă ar respecta aceste diferențe.

 8. Inițiativa este foarte corectă și trebuie susținută. E absolut firesc ca minorii să nu fie expuși în școli la așa ceva.

  • Sa vezi ce viata de „bun-simt” au dupa ore si in timpul utilizarii smartphone-ului. Sau crezi ca nu acces la informatie? Sa fii sigur ca stiu mai multe decat tine la capitolul asta. Cu toate astea nu am vazut asa multi gay prin preajma? Tu ai vazut?

  • deraiezi de la discutie

 9. EXCELENT si de bun simt!

 10. Sunt cateva neconcordante in articol:

  1) Ba se vorbeste ca in scoli (pana la ce varsta sunt considerati copii?), ba (in articolul de lege propus) ca inclusiv in familie – adica ajunge statul sa se bage unde nu-i treaba lui.

  2) Ba se vorbeste de sex, ba de gen („devierea de la sex”). Nu-i tot un drac!

  Redactia, refaceti articolul si reveniti!

  • Yayy iar s-ai strans toti nefericitii, neimplinitii si trogloditii sa aplaude de bucurie ca li se apara traditiile medievale – daca ne-am civiliza de tot, pe cine ati mai gasi sa dati vina pentru vietile voastre triste?

  • Pe de alta parte, @Sorine,ia gandeste-te cum ar fi sa dictezi tu, tuturor, ce inseamna fericirea. Cum ar fi?! 🤦

   Lasa oamenii sa-si caute fericirea, fiecare cum crede de cuviinta, atat timp cat nu-ti incalca tie drepturile.

 11. Dar vai, marii patrioți anti maghiari susțin Mișcările UDMR? Creca va plac rublele ca și lui Orbán.

  • Este o lege foarte buna. Trebuie sustinuti in aceasta directie, nu ne intereseaza din ce partid sunt initiatorii

 12. Foarte bine, felicitari.

 13. Foarte bine! In sfarsit ceva de bun simt din partea UDMR-lui.

 14. Chiar nu mai e frica deloc de Dumnezeu din partea oamenilor pe care El ia creat, intreb si eu?

 15. Jack, baiete, tu esti notoriu ca fiind un intolerant ordin.ar. Nu pricep cum de ti-au fost permise comentariile total deplasate pe diverse teme. Un exemplu articolul despre persoanele cu dizabilitati. Nu stiu daca locul tau se afla printre oameni normali.

 16. D-na Biró Rozália-Ibolya s-a lămurit între timp cum e cu „copiii bipezi”? cu sexul,văd că e clar…

 17. Fara sa am multa toleranta pt V. Orban, ori multa simpatie pentru multi unguri, in problema LGBTQ ( ce dracu o fi insemnind si queer?) le cam dau dreptate! In mod sigur copii trebuie feriti de eventuale influiente care sa ii dirijeze in directii contra naturii, care stie ea ce stie! Numai compatimire pentru cei care au asemenea orientari contra naturii!Poate niste cerceteri serioase psiho-medicale ar fi de ajutor. As vota un buget pentru asa ceva…..

 18. Ordinarii care se tem de cenzura și „neo-marxism” apluda acum legi de cenzură. Felicitări, ipocriților!
  Cenzura pentru ei, dar nu și pentru mine!?
  Sa va fie rușine.
  Nu ați fost niciodată anti-cenzura, ați fost pro-cenzura voastră.
  Un asemenea caz care vouă vi se pare neimportant pune prea multa putere în mana acestor trogloditi.
  Când o sa apară și alte cenzuri, sa nu va aud cum guițați.

 19. Ar trebui sa formam o coalitie in cadrul UE si sa ii blocam pe teritoriul nostru total pe homosexuali.