G4Media.ro

Proiect: Certificat digital al UE privind COVID-19 – obligatoriu pentru personalul medical,…

Proiect: Certificat digital al UE privind COVID-19 – obligatoriu pentru personalul medical, testele sunt plătite de angajați

Ministerul Sănătăţii a postat în transparenţă decizională un proiect de lege care prevede că personalul din cadrul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private are obligaţia să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfăşurării activităţii, transmite Agerpres.

Documentul prevede că personalul din cadrul unităţilor publice care nu prezintă rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 va suporta costurile privind testarea, excepţie fiind categoria de personal care face dovada unor afecţiuni care reprezintă contraindicaţie la vaccinare, caz în care costurile de testare vor fi suportate de către angajator.

Potrivit unui comunicat de presă al MS, certificatul trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiţii:

* vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

* se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

* rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii.

„Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgenţă. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creştere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranţa pacienţilor, dar şi a personalului medical. Sistemul medical, prin excelenţă, se bazează pe ştiinţă, inovaţie şi tehnologie, în care un loc important în deţin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, potrivit sursei citate.

„Pentru unităţile private costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de către angajaţi, fie de către angajator”, afirmă aceeaşi sursă.

Potrivit comunicatului, în cazul în care personalul medical nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se reglementează suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile, a contractelor în baza cărora îşi desfăşoară activitatea.

Ministerul Sănătăţii precizează că măsurile din cadrul proiectului de lege se aplică şi în unităţile din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi în cadrul unităţilor subordonate, în cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi în cadrul unităţilor subordonate, precum şi în cadrul laboratoarelor de analize medicale.

„După cele 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept, iar pentru personalul din unităţile private care cumulează 30 de zile de suspendare angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea. În unităţile publice măsura încetării contractului în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul este necesară pentru a crea posibilitatea încadrării pe acele posturi a altor persoane, în vederea asigurării continuităţii activităţii, ţinând cont de faptul că în unităţile respective numărul total al posturilor este limitat prin acte normative. Responsabilitatea pentru a asigura aplicarea acestor măsuri revine conducerii unităţilor publice şi private. Nerespectarea acestor obligaţii de către conducătorul unităţii respective reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei aplicată de către personalul împuternicit din cadrul direcţiei de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi din cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat”, se arată în comunicat.

sursa foto: facebook/European Commission

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Parca scopul certificatului era de a înlesni călătoriile între tari. Sau cel puțin asa se vorbea prin iarna-primăvara. Uite ca pas cu pas certificatul „verde” devine carnet de buna purtare, obedienta și, în final, legare de glie.

  Guvernanții se grabesc. În vreo 3 luni încep sa vina facturile de utilități umflate „datorita pandemiei” și s-ar putea ca mascarada (adică purtarea măștii) sa se termine brusc.

  • Pana acu ceva vreme doctorii /medicii din linia I erau EROI,

   acum sunt carne de tun.

   BUUUN !!

   o sa vina randul tuturor, caci coada calului.se smulge fir cu fir, iar broasca se fierbe la foc molcolm, ca sa nu sara din oala

 2. In mod evident nu e vorba de oprirea Covid ci de vaccinarea tuturor, pt că altfel și cei vaccinati ar trebui să se testeze având în vedere că și ei pot avea și răspândi boala.
  Asta e o mascarada care nu are nicio legătură cu sănătatea nimănui.

 3. Vaccinatii transmit virusul exact ca nevaccinatii daca nu si mai rau. Dati pe google cautare : concert utrecht covid sa vedeti dovada clara. Atunci e clar ca obligarea la nevaccinare a oricui e complet nelogica.

 4. Sanatatea sivsecuritatea in munca.
  Art. 175 . [obligatiile angajatorului]
  (1) Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.
  (2) Daca un angajator apeleaza la persoane sau servicii exterioare, aceasta nu il exonereaza de raspundere in acest domeniu.
  (3) Obligatiile salariatilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca nu pot aduce atingere responsabilitatii angajatorului.
  (4) Masurile privind securitatea si sanatatea in munca nu pot sa determine, in niciun caz, obligatii financiare pentru salariati.

  • Ce vrei sa spui cu asta? De ce vaccinarea mea ar proteja colegul meu de munca atunci cand vaccinatul transmite si el boala????

 5. Bravo, tati. Asa va vreau. Contribuiti in continuare la furia norodului si o sa vedeti daca mai prindeti Craciunul la Victoria, Cotroceni si Constitutiei.

 6. Sosocati, bagati vaxereala! Acum sa va vad cat tipati! 🤣
  Erati tari in gura ca voi nu va murdariti ADN-ul pur.🤣
  Luati cu paine, sa vad cati veti renunta la joburi pentru un vaccin.🤣
  Ca si in politica totul e pe cascaval, e un ac 23g nici nu se simte 🤣
  Korea de Nord cred ca va primeste! 🤣

 7. @ zero UN zero
  Șoșocatule, poate singurul tau neuron sa se intrebe de ce tocmai cei din PRIMA linie nu vor vacxul?
  Adică paramedicii de pe ambulanțe, asistentele din spitalele covid sau brancardierii, cei care stau iar in costumele de ,,cosmonaut,,.

  • Pe scurt de pr0sti, nu ca ar avea studii avansate despre vaccin.
   Acum 1 luna m-am vazut cu niste rude, una imi spunea ca nu crede in vaccin, saptamana trecut si-a omorat mama, dupa ce a zacut o saptamana.
   Am o cunostinta care a ramas gravida dupa ani de zile de infertilitate la 2 saptamani dupa vaccin, mai are un pic si naste.
   Toti cunoscutii mei vaccinati care au facut covid au avut lipsa de gust/miros, nici macar temperatura, ceilalti nevaccinati zacut 1 saptamana unii si cu temperatura de 41.
   Ieri ma ciondaneam cu prieteni sosoci, au ajuns sa conteste anunturile oficiale, ca nu este plin la ATI, ca cifrele sunt din pix.
   Selectie naturala, azi peste 5h vom avea noul plafon de infectati si alti 150 care vor crapa dar sosocii imi dau 2-3 exemple de pe internet care au crapat de la vaccin.
   Sosocii se cred ca sunt multi, de fapt sunt foarte putini cand va incepe sa ii roada pe matze se vor evapora instant.🤣
   Sosocati va doresc imunizare naturala!

 8. Pentru cei puțini (slavă Domnului…) care se bucură că cei nevaccinați vor fi pedepsiți, își vor pierde locurile de muncă. Și ce poate ieși bun din asta ? Cu ce ajută faptul că multi oameni nu vor mai avea joburi, nu vor mai plăti contribuții la stat, la fondul de pensii, nu vor mai face consum, cu ce ajută ? Voi nu aveți creier sau sunteți plătiți să formulați absurdități de genul ăsta. Un sistem care devine tot mai agresiv, mai abuziv nu se va opri niciodată și nimeni nu va fi ocolit de „binefacerile” tiraniei. Dacă nu stăm acum uniți, vaccinați, nevaccinați, vom regreta amarnic…

 9. Exercițiu de imaginatie:
  Incercați sa va imaginați un protest antivax , intre ” vajnicii” jandarmi vaccinați ca pe oi si restul care nu vor waxx .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.