G4Media.ro

Proiect al senatorului USR Adrian Wiener: limitarea la 6 luni a interimatului…

Proiect al senatorului USR Adrian Wiener: limitarea la 6 luni a interimatului la conducerea spitalelor / „În multe situații se menține controlul politic direct prin condiționarea informală a comportamentului obedient față de «pixul politic»”

Senatorul USR Adrian Wiener a depus un proiect legislativ pentru limitarea la 6 luni a interimatului la conducerea spitalelor, argumentând că „în multe situații se menține controlul politic direct prin condiționarea informală a comportamentului obedient față de «pixul politic»”.

„Interimatul la conducerea unei instituții publice ar trebui să fie o situație temporară, excepțională, care să acopere vidul administrativ până la ocuparea prin concurs a funcției. Din păcate, menținerea și perpetuarea interimatului a ajuns regula. Astfel, în multe situații se menține controlul politic direct prin condiționarea informală a comportamentului obedient față de «pixul politic»”, a scris Adrian Wiener pe pagina sa de Facebook.

Senatorul precizează că, potrivit unor estimări, majoritatea spitalelor publice din România sunt conduse de manageri și comitete directoare interimare.

„Această stare de fapt exclude selecția competitivă, prin concurs, a conducerii spitalelor. De asemenea, în multe situații, perpetuarea stării de interimat are ca rezultat limitarea demersului managerial la activitatea curentă a spitalului, fără asumarea unui proiect de management cu obiective pe termen mediu sau lung și fără asumarea unor indicatori de performanță care presupun intervenții semnificative, cu impact de durată”, subliniază senatorul USR.

Adrian Wiener anunță că, pornind de la o petiție inițiată de Declic și semnată de zeci de mii de români, a depus un proiect pentru modificarea Legii Sănătății după cum urmează:

 • limitarea la o singură perioadă de 6 luni a interimatelor managerului și ale celorlalți membri ai comitetului director;
 • posibilitatea unei singure prelungiri, cu maxim 3 luni a interimatului, pentru motive temeinic justificate.„Interimatul înseamnă politizare, iar politizarea instituțiilor publice este premisa corupției”, subliniază Wiener.

  Foto: Senatorul USR Adrian Wiener, de profesie medic / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Este atat de adevarat ce scrie Wiener….Si, daca am adauga ca aceste situatii se intampla si la inspectoratele scolare, la institutele de cercetare, la primarii si la toate institutiile de stat….am realiza imaginea atat de trista a administratiei din Romania…!

 2. Si 6 luni e mult.
  Ar fi suficient un termen de 3 luni pt organizarea unui concurs.
  Interimarii pot fi oameni competenti si de buna credinta, dar, din pacate, s-a dovedit ca in majoritatea cazurilor interimarii au rolul de a pune la punct niste afaceri personale in favoarea celor care i-au numit. (2-3 contracte de achizitii cu anumite firme de casa, cateva mici schimbari in ierarhia spitalului samd)
  Isi fac treaba (mai mult sau mai putin ingrata) apoi isi incaseaza rasplata si pleaca pe alte posturi unde actioneaza exact la fel.
  Maurul si-a facut datoria…

  • Pentru inceput e bine si 6 luni , dar greu sa fie dus pana la capat daca pnl face mersurile cu psd .

  • @Gigi Kent

   Mai schimbati dracului sloganurile astea infantile, ca numirea interimarilor si concursurile de manageri pt spitale e treaba USR. (sau mai degraba a PLUS)
   Nu va mai faceti de ras cu aberatiile astea.
   Mihaila are si puterea si dreptul legal si chiar obligatia de a numi interimari si de a organiza concursuri pt managerii de spitale.
   Ce vina au aici borfasii de la PSD sau PNL ca Mihaila nu-si face treaba?

 3. Dar era limitat la 6 luni! 2 prelungiri de maxim 3 luni! probelma era ca Ministerul Sanatatii ignora sistematic legea si numea manageri interimari prelungindu-le la nesfarsit contractele.

 4. La fel se intampla si cu sefii de sectie si asistentele sefe,nu se organizeaza concursuri de numire pe post,sunt mereu numiri interimare