G4Media.ro

Prohibiţia pescuitului se extinde şi în apele de frontieră cu Ucraina şi…

Sursa foto: pixabay.com

Prohibiţia pescuitului se extinde şi în apele de frontieră cu Ucraina şi Bulgaria

Prohibiţia pescuitului se extinde începând de marţi şi în apele de frontieră cu Ucraina şi Bulgaria, pescuitul sezonier la scrumbie în Deltă urmând să se facă doar de pescarii autorizaţi, fără ca aceştia să aibă vreun însoţitor sau ajutor în barcă în timpul desfăşurării activităţii, potrivit unei decizii a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), relatează Agerpres.

Ordinul de prohibiţie a pescuitului din acest an emis de Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii interzice activitatea în apele de frontieră cu Bulgaria şi Ucraina, inclusiv în golful Musura, în perioada 16 aprilie – 30 mai, în timp ce în celelalte ape de frontieră care constituie graniţă a României prohibiţia pescuitului va fi în perioada 24 aprilie – 7 iunie, inclusiv.

Guvernatorul Rezervaţiei, Bogdan Bulete, a declarat pentru AGERPRES că a încercat în ultimii ani să propună egalizarea perioadelor de prohibiţie a pescuitului, în condiţiile în care resursa acvatică ţine cont de temperatura apei, nu de graniţe.

„Se consideră că zona de frontieră nu se supune aceloraşi reguli ca zonele de pescuit din perimetrul Rezervaţiei. Pentru anul viitor, voi supune din nou atenţiei această egalizare a perioadelor de prohibiţie, pentru că resursa piscicolă se reproduce în funcţie de temperatura apei”, a menţionat guvernatorul Bulete.

Referindu-se la pescuitul la scrumbie, guvernatorul Rezervaţiei a amintit că în acest an pescarii comerciali nu vor mai avea dreptul de a avea un însoţitor în barca cu care-şi desfăşoară activitatea, conform unei decizii publicate pe site-ul instituţiei.

„Unii pescari abuzează de dreptul de a avea în barcă o persoană care să înveţe sau un însoţitor. Această notificare de însoţitor s-a transformat într-un pescuit cu buletinul şi am subliniat că dreptul de a exploata resursa acvatică vie este exclusiv al deţinătorilor de permise comerciale, familiale sau sportive. (…) Dacă în 2023 avem 1.100 de pescari comerciali, din care activi sunt mai puţini de 1.000, aceste notificări de persoane prezente în barcă au ajuns la aproape 400 într-un an. Adică, jumătate din pescarii comerciali sunt secondaţi de persoane care nu au acest drept. Vă închipuiţi care este efectul asupra resursei”, a mai spus Bogdan Bulete.

Prohibiţia generală a pescuitului în România a început pe data de 9 aprilie şi se va încheia pe data de 7 iunie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...