G4Media.ro

„Progres semnificativ” la Cairo, în a doua zi de negocieri privind un…

Photo by Oren ZIV / AFP

„Progres semnificativ” la Cairo, în a doua zi de negocieri privind un armistițiu între Israel și Hamas, potrivit presei egiptene

Reprezentanţi ai Egiptului, Hamas, Qatarului şi Statelor Unite continuă, luni, negocierile la Cairo în vederea unui armistiţiu în Gaza, după un „progres semnificativ” duminică, a relatat o televiziune apropiată serviciilor secrete egiptene, citată de France Presse și preluată de Agerpres.

Egiptul, Qatarul şi Statele Unite, care acţionează ca mediatori, încearcă de săptămâni întregi să obţină un armistiţiu în războiul declanşat de atacul fără precedent al Hamas în Israel la 7 octombrie 2023. Un acord pentru un armistiţiu ar permite în special eliberarea ostaticilor deţinuţi în Gaza în schimbul prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene.

„Egiptul îşi continuă eforturile intense de a ajunge la un armistiţiu înainte de Ramadan”, care va începe pe 10 sau 11 martie, a anunţat AlQahera News, citând „un înalt responsabil”.

„Există un progres semnificativ în negocierile” care au fost reluate duminică la Cairo fără reprezentanţi israelieni, a mai indicat acest responsabil neidentificat.

Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat iniţial „speranţa” că un acord va fi semnat până luni, înainte de a reveni asupra acestei declaraţii.

Vineri, el a spus că „spera” că o încetare a focului în Gaza ar putea avea loc până la începutul Ramadanului. Dar „s-ar putea să nu reuşim”, a avertizat el.

În urmă cu o săptămână, o sursă apropiată de Hamas a indicat că mişcarea islamistă a propus să elibereze câte un ostatic pe zi timp de 42 de zile în schimbul a 10 prizonieri palestinieni pentru fiecare ostatic.

Aproximativ 250 de persoane au fost răpite din Israel şi duse în Gaza, pe 7 octombrie, în atacul Hamas, care a provocat moartea a 1.160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Potrivit autorităţilor israeliene, 130 de ostatici sunt încă ţinuţi în Gaza, dintre care 31 ar fi murit. 105 ostaticiau fost eliberați în schimbul a 240 de palestinieni, într-un prim armistiţiu, la sfârşitul lunii noiembrie.

Ca represalii pentru atacul din 7 octombrie, Israelul a promis că va distruge Hamas şi ofensiva sa militară a făcut peste 30.000 de morţi în Gaza, în marea majoritate civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

În cadrul negocierilor privind un armistiţiu, Hamas cere în special retragerea trupelor israeliene din Fâşia Gaza, întoarcerea locuitorilor Gazei strămutaţi în nordul teritoriului şi intrarea ajutorului umanitar pentru populaţia ameninţată de foamete, potrivit sursei apropiate mişcării islamiste.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. 10 palestineni pentru fiecare ostatic? A ajuns luarea de ostatici o actiune legitima??