G4Media.ro

Procurorul general al Israelului: Netanyahu se află în „conflict de interese” și…

sursa foto: COHEN / POOL / AFP

Procurorul general al Israelului: Netanyahu se află în „conflict de interese” și nu ar trebui să intervină în sistemul judiciar

Procurorul general al Israelului, Gali Baharav-Miara, i-a spus premierului Benjamin Netanyahu că ar trebui să evite să intervină în sistemul judiciar din cauza unui conflict de interese care reiese din procesul său, potrivit Haaretz.

Într-o scrisoare trimisă lui Netanyahu, procurorul general a declarat că premierul „trebuie să evite să intervină în inițiativele privind schimbările din sistemul judiciar” din cauza „îngrijorării rezonabile că un conflict de interese ar putea apărea în urma procesului [lui Netanyahu] în care acesta este acuzat”.

Baharav-Miara a mai declarat că Netanyahu trebuie „să evite să dea instrucțiuni cu privire la inițiativele judiciare, fie direct, fie indirect”.

Departamentul de justiție a publicat, de asemenea, joi, o scrisoare trimisă lui Baharav-Miara de către adjunctul procurorului general Gil Limon, în care se afirmă că „finalizarea inițiativelor judiciare, chiar și parțial, ar duce la o realitate judiciară și guvernamentală care îl avantajează pe prim-ministru în ceea ce privește procesul său, în comparație cu situația actuală, deoarece independența sistemului judiciar față de puterea executivă ar fi afectată”.

De asemenea, Limon a declarat că „rezultatul agregat al inițiativelor judiciare, care se află în prezent în curs de aprobare de către guvern și Knesset, ar fi o schimbare fundamentală în echilibrul puterilor între ramurile guvernului israelian”.

De când a fost învestit în funcția de prim-ministru, la sfârșitul lunii decembrie, guvernul de dreapta al lui Netanyahu a vizat o legislație care ar permite Knessetului să treacă peste deciziile Curții Supreme cu o majoritate foarte mică de 61 de voturi în parlamentul cu 120 de locuri, precum și o legislație care să încline balanța în Comisia de numiri judiciare în favoarea politicienilor. În prezent, judecătorii din comisie au efectiv drept de veto asupra numirii judecătorilor Curții Supreme.

Ministrul justiției, Yariv Levin, membru al partidului Likud al lui Netanyahu, intenționează, de asemenea, să pună capăt standardului de rezonabilitate pe care Înalta Curte l-a invocat pentru a anula deciziile guvernamentale pe care le-a considerat nerezonabile – cum ar fi decizia de a-l numi pe liderul partidului Shas, Aryeh Dery, adesea condamnat, în funcția de ministru al cabinetului – o decizie care a fost ulterior anulată de Înalta Curte.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. O fi luat cv de la Predoiu…