G4Media.ro

Procurorii polonezi anchetează rolul fostului premier Morawiecki în achiziţiile de echipamente de…

Sursa foto: European Council

Procurorii polonezi anchetează rolul fostului premier Morawiecki în achiziţiile de echipamente de protecție din pandemie

Procurorii polonezi au lansat o anchetă pentru a stabili dacă fostul premier Mateusz Morawiecki a risipit bani publici, după ce o companie de stat a cumpărat în timpul pandemiei echipamente de protecţie personală, din ordinele sale, iar respectivele echipamente s-au dovedit a fi nesigure, relatează joi Reuters, citată de Agerpres.

Acţiunile lui Morawiecki din cursul pandemiei au fost deja luate în vizor. Astfel, o comisie parlamentară a afirmat că va informa procuratura că rolul premierului în planul de organizare de alegeri cu vot prin corespondenţă, în timpul pandemiei, ar putea constitui o infracţiune.

Morawiecki este unul dintre politicienii de rang înalt din fostul guvern condus de formaţiunea naţionalistă Lege şi Justiţie (PiS) acuzaţi de abuzuri de administraţia pro-europeană a lui Donald Tusk, instalată în decembrie.

„Suntem la începutul acestui proces, va dura multă vreme, va fi dificil”, a declarat presei Piotr Skiba, purtător de cuvânt al procuraturii din Varşovia.

Potrivit acestuia, vor fi analizate documente şi vor fi intervievaţi „martori care cu siguranţă au cunoştinţe esenţiale privind circumstanţele achiziţiei acestor articole, care nu aveau … certificatele necesare şi care au costat nu mai puţin de 27 de milioane de zloţi” (6,72 milioane de dolari).

În 2020, Morawiecki a ordonat unor companii controlate de stat, inclusiv Lotos (petrochimie), să cumpere echipamente de protecţie personală.

Într-o declaraţie separată, Skiba a menţionat că procuratura va investiga dacă conducerea Lotos a adus pagube financiare companiei achiziţionând astfel de echipamente care nu îndeplineau standardele.

El a precizat că procurorii au fost informaţi de Biroul suprem de audit în legătură cu posibilitatea să fi fost comisă o infracţiune şi că unele echipamente ar fi putut fi periculoase pentru personalul medical.

Ancheta va analiza de asemenea rolul şefului de birou al lui Morawiecki din acea perioadă, precum şi al altor oficiali, a mai spus Skiba.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...