G4Media.ro

Procesul lui Trump nu este un referendum asupra președinției sale, a spus…

Photo by Adam GRAY / AFP

Procesul lui Trump nu este un referendum asupra președinției sale, a spus procurorul viitorilor jurați/ Avocatul apărării le-a cerut acestora părerea despre fostul președinte

Procesul penal al lui Donald Trump pentru acuzațiile privind banii plătiți pentru a cumpăra tăcerea unei vedete de filme pentru adulți nu este un referendum asupra președinției sale, le-a spus marți un procuror viitorilor jurați, întrebându-i dacă pot lăsa deoparte politica personală, scrie Reuters. Avocatul apărării lui Trump, în ocazia sa de a interoga viitorii jurați, i-a presat pe aceștia pentru a le cere părerea despre fostul președinte american.

Selecția juraților pentru procesul lui Trump a început luni. El se confruntă cu 34 de capete de acuzare pentru falsificarea dosarelor de afaceri pentru a ascunde o plată de bani pentru tăcere către starul de filme pentru adulți Stormy Daniels cu puțin timp înainte de alegerile din 2016. Daniels spune că a avut o întâlnire sexuală cu Trump cu aproximativ zece ani înainte.

Trump a pledat nevinovat și neagă că a avut loc o întâlnire. Candidatul prezidențial republican a calificat cazul, intentat de procurorul democrat al districtului Manhattan, Alvin Bragg, drept o vânătoare de vrăjitoare partizană menită să interfereze cu campania sa pentru a-l detrona pe președintele Joe Biden, la alegerile din 5 noiembrie.

Procurorul adjunct al districtului Manhattan, Joshua Steinglass, le-a spus celor 18 jurați potențiali care au rămas dintr-un lot inițial de 96 că acest caz nu are nimic de-a face cu politica lor personală.

„Acest caz nu se referă cu adevărat la faptul că îl placi sau nu pe Donald Trump”, a spus Steinglass. „Acest caz este despre statul de drept și dacă Donald Trump l-a încălcat sau nu”.

Procedurile de până acum au subliniat provocările legate de alegerea unui juriu format din 12 locuitori ai Manhattanului puternic democrat care să poată judeca cazul în mod corect și imparțial.

Aproximativ jumătate din cei 96 de potențiali jurați convocați luni au fost concediați după ce au declarat că nu îl pot judeca imparțial pe polarizantul om de afaceri devenit politician. Cei care au rămas au declarat în mare parte că pot lăsa deoparte orice opinie pe care o au și pot fi corecți față de ambele părți.

„Nu cred că are importanță care sunt convingerile mele politice sau în raport cu acuzatul”, a declarat o femeie, o profesoară de liceu care locuiește în Upper West Side din Manhattan și căreia îi place să citească și să facă drumeții.

Avocatul apărării lui Trump, Todd Blanche, în șansa sa de a interoga jurații, a declarat că nu îi pasă de politica juraților, dar a vrut să își facă o idee dacă aceștia ar putea fi corecți față de Trump ca individ.

„Este extraordinar de important pentru președintele Trump să știm că vom avea parte de un tratament corect”, a spus Blanche.

Mai mulți potențiali jurați au declarat că nu au opinii puternice despre Trump sau au spus că opiniile lor nu sunt relevante pentru caz.

„Dacă am fi stat într-un bar, aș fi fost fericit să vă spun”, a spus un candidat la juriu, un bărbat care lucrează la o librărie și căruia îi place să meargă la spectacole pe Broadway. „Dar în această cameră, ceea ce simt despre președintele Trump nu este important”.

Cazul banilor tăinuiți este unul dintre cele patru capete de acuzare penale cu care se confruntă, care provin din presupusa gestionare defectuoasă a informațiilor clasificate și din încercarea de a anula înfrângerea sa din 2020 în fața lui Biden. El a pledat nevinovat în aceste cazuri, care ar putea să nu ajungă la proces înainte de alegeri.

Deși cazul din New York este centrat pe evenimente care au avut loc în urmă cu mai bine de șapte ani, procurorii încearcă să îl tragă la răspundere pe Trump și pentru un comportament mai recent.

Luni, ei i-au cerut judecătorului Juan Merchan să îl amendeze pe Trump cu 1.000 de dolari pentru fiecare dintre cele trei postări pe rețelele de socializare din această lună care i-au criticat pe Daniels și pe Michael Cohen, fostul avocat al lui Trump, care se așteaptă să fie un martor important în proces.

Conform unui ordin de interdicție impus de Merchan, lui Trump îi este interzis să facă declarații despre martori, personalul instanței și membri ai familiei care sunt menite să interfereze cu cazul.

Avocatul lui Trump, Todd Blanche, a declarat că fostul președinte a răspuns doar la criticile acestora la adresa sa.

„O constatare de sfidare penală, impunerea de sancțiuni și avertismente dure din partea acestei instanțe sunt remedii minime necesare pentru a atinge acest obiectiv indispensabil”, au scris procurorii într-un dosar judiciar făcut public marți.

Merchan a declarat că va lua în considerare amenzile pe 23 aprilie.

Se așteaptă ca selecția juriului să consume restul săptămânii, iar procesul este programat să dureze cel puțin până în luna mai.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...