G4Media.ro

Problema gunoiului din București: Garda de Mediu face controale la primării și…

Problema gunoiului din București: Garda de Mediu face controale la primării și firmele de salubritate. Berceanu: ”Ne-au salvat temperaturile neobişnuit de scăzute, altfel era un disconfort puternic, gunoaiele miros”

Comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, anunță că a început controale atât la primăriile de sector din Capitală, cât și la firmele de salubritate.

Decizia de a începe controalele vine după ce problema gunoiului din Sectorul 1 s-a acutizat. Clotilde Armand acuză operatorul Romprest că umflă facturile și facturează servicii pe care nu le prestează, iar compania a încetat să ridice gunoiul. Armand a cerut instituirea stării de alertă în sector, astfel încât să poată rezilia contractul cu Romprest și să încheie un nou contract cu altă companie de salubritate.

Berceanu a declarat că a mers pe teren în sectorul 1 şi a constatat că ploaia a îmbibat deşeurile neridicate, iar din acestea a început să se scurgă levigat, care „miroase groaznic”, potrivit News.ro.

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu a declarat sâmbătă la Digi 24, că „ploaia a îmbibat deşeurile astea cu apă şi acum apa se evaporă. Miroase groaznic. Mai mult, se scurge lichid din aceste deşeuri, partea aceea de fermentaţie, de levigat, din ce în ce mai consistentă”.

El a spus că salvarea temporară e dată de temperaturile neobișnuit de scăzute de la începutul lunii iunie: ”Din experienţa practică, ce ne-a salvat pe noi, cetăţenii, sunt temperaturile care sunt neobişnuit de scăzute în această perioadă. Altfel, dacă am fi avut temperaturi de 29-32 de grade, era un disconfort puternic, pronunţat. Gunoaiele miros. Imaginaţi-vă că noaptea au fost 9-10 grade, deocamdată, altfel ar fi fost un dezastru”.

Octavian Berceanu consideră că ceea ce se întâmplă în sectorul 1 în problema gestionării deşeurilor este „un joc la limită dus şi de primărie, şi de operator, pe spinarea cetăţenilor”: „OUG 195/2005 spune: autorităţile administraţiei publice locale au următoarele atribuţii şi răspunderi: asigură prin serviciile publice şi operatorii economici responsabili luarea măsurilor de salubrizare a localităţilor, de întreţinere şi gospodărire a spaţiilor verzi, a pieţelor şi a spaţiilor publice. În cazul nostru, Primăria trebuie să facă orice posibil a să ridice aceste deşeuri şi să menţină o stare corespunzătoare a spaţiilor publice. Pe de altă parte, şi prestatorul de servicii beneficiază de un contract care nu este un contract civil normal. El are un monopol al serviciilor pe sectorul 1 şi trebuia să se asigure că ridică deşeurile şi tranşează această problemă financiară în instanţă”.

Berceanu a menţionat că de miercuri Garda de Mediu a început un control la primăriile de sector şi firmele de salubritate „ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple”, întrucât Garda de mediu doreşte „să nu se întâmple un precedent periculos”. Controlul va fi finalizat, cel mai probabil marţi şi „dacă este cazul”, verificarea realizată de Garda de Mediu „va fi baza controalelor celorlalte instituţii ale statului”.

Sursa foto: Clotilde Armand / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Toata lumea se face ca lucreaza :)) curg apele pe ei de atata “munca”…

  • Contractul e in vigoare, facturi emise si neincasate, Curtea de Conturi a constatat ca in anii trecuti au fost platite prestatii neefectuate…..asta e realitatea acum. Monitorizarea contractului e buba, daca functionarul confirma din birou prestatia, atunci dracu mai stie ce a prestat operatorul si cetateanul e bun de plata. Fara a sparge cuibul se interese, asta e valabil oriunde, asistam in continuare la un circ mediatic continuu si gunoiul tot pe strazi.Dialog, penalizari pe baza de dovezi, plata la timp pentru ce e pe bune si situatia se rezolva. Cucoana primar, scoate Politia locala pe strazi, stabileste o procedura clara de control, nu mai lasa functionarul in birou, vezi ce e cu raportul curtii de conturi, mergi in instanta daca e cazul…..santajul reciproc e penibil, unii nu presteaza, alta nu vrea sa plateasca, iar cetateanul e victima. Starea de alerta e solutie numai in capul tau, angajeaza consileri care stiu legea si multa administratie, nu yesmeni sau PR. Nu asa rezolvi, destituirea nu e asa de grea, cvorum 30% e usor in S1, si omul cu gunoiul in strada va vota, previzibil, pentru destituire

 2. Afara cu printesa gunoaielor.

 3. În ţările avansate la educaţie civică, deoarece au universităţi şi şcoli serioase, în astfel de situaţii de monopol gunoier înşişi cetăţenii beneficiari ai curăţeniei pornesc puternice iniţiative cetăţeneşti, care sprijină reformele iniţiate de edili. Democraţia nu se reduce la loteria de a vota o dată la patru ani.

 4. Votați USR + sub sloganul Votați ȘOBOLANUL!

 5. E timpul ca frantuzoaica imputita sa plece.

 6. Au început cetățenii s1 să ducă gunoiul la primărie. Clitorida stă în mașină și privește ca curca-n creci.Aveti ce ați votat.Să vină băieții cu rucsacii să care gunoaiele sau nu se pricep decât la voturi.

 7. Clatita e „legata de maini si de picioare”, asa i-a zis CTP-ului. Competenta pluserista, ce mai.

 8. Da, vine un miros puternic dinspre Kiseleff 10 si Modrogan.

  • Usecuriciule, iti cam lasa gura apa cand vezi atata gunoi fezandat de la „poster girl” a adunaturii voastre de neispraviti! Mahalagismul ridicat la rang de arta!

 9. Tin minte problemă cu gunoiul din Italia , in mod sigur va fi mai complicat decât in acel caz .

 10. Clotilde nu știa că starea de alertă se declară în funcție de apa de colonie a prefectului.

 11. Prefectul nu e de la Plus, iar Clatita nu e in competitie pentru sefia sectorului 1 tot cu unul de la Plus? Eu am tras deja concluziile, cam stiu ce se va intampla. Clatite va fi din nou sabotata, uameni rai, ce sa le faci 😂

 12. Lucru sigur, precum vorbiti asa ganditi.

 13. Hahaha…cum a zis omul ca se duce in inspectie la firmele de salubrizare din sectoare cum Romprest a anuntat ca incepe sa stranga gunoiul…hahaha deci primarita a avut dreptate..daca nu-ti convine ceva te duci in instanta DAR esti obligat sa strangi gunoiul pana rezolva problema judecatorul…asa spune seful de la garda de mediu…primarita a avut dreptate…hahaha