G4Media.ro

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, este un „psihopat lipsit…

Sursa foto: House of Saud (houseofsaud.com)

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, este un „psihopat lipsit de empatie” care s-a lăudat că l-ar putea ucide pe fostul rege al țării, susține un fost ofițer de informații saudit

Un fost ofițer de informații saudit a susținut că prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, este un „psihopat lipsit de empatie”, care s-a lăudat cândva că ar putea să-l ucidă pe conducătorul regatului la acea vreme, regele Abdullah, și să-l înlocuiască cu propriul său tată, potrivit The Guardian.

Într-un interviu la emisiunea „60 Minutes” de pe canalul de televiziune american CBS, Saad Aljabri, care a fugit din Arabia Saudită în mai 2017 și trăiește în exil în Canada, a mai spus că a fost avertizat de un asociat în 2018, după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul, că un echipaj saudit de asalt s-ar îndrepta spre Canada pentru a-l asasina

Aljabri a afirmat la „60 Minutes că a fost avertizat în felul următor: „nu mergeți în apropierea vreunei misiuni saudite din Canada. Nu mergeți la consulat. Nu mergeți la ambasadă”. Când a întrebat de ce, i s-a răspuns: „l-au dezmembrat pe tip, l-au ucis. Sunteți în partea de sus a listei.”

Unele detalii despre presupusul complot de crimă, care au fost detaliate în litigii din SUA și Canada, au fost făcute deja publice, însă interviul de la „60 Minutes” reprezintă prima dată când Aljabri a vorbit public despre ruptura sa cu Prințul Mohammed.

De asemenea, el a vorbit despre situația dificilă a celor doi copii ai săi mai mici, Sarah și Omar, care au fost arestați și se află în închisoare în Arabia Saudită, într-o presupusă încercare de a-l forța pe tată să se întoarcă în țară.

„Trebuie să vorbesc. Fac un apel la poporul american și la administrația americană să mă ajute să eliberez acești copii și să le refac viața”, a declarat el.

Guvernul saudit nu a comentat acuzațiile venite din partea lui Aljabri, dar a transmis într-o declarație că „Saad Aljabri este un fost oficial guvernamental discreditat, cu o lungă istorie de a fabrica și a crea distrageri pentru a ascunde crimele financiare pe care le-a comis”.

Cine este fostul ofițer de informații Saad Aljabri și care este motivul pentru susținerii din partea SUA

Aljabri a fost un consilier apropiat al lui Mohammed bin Nayef, un fost prinț moștenitor și ministru de interne care este reținut în Arabia Saudită și a fost văzut ca un potențial rival politic al prințului Mohammed. „Mă aștept să fiu ucis într-o zi, pentru că tipul acesta nu se va odihni până nu mă va vedea mort”, a spus Aljabri.

Aljabri are un sprijin puternic în SUA, unde foști oficiali ai serviciilor de informații au oferit garanții pentru omologul saudit pentru că au ajutat la salvarea unor vieți americane și saudite în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie asupra SUA.

În timpul emisiunii „60 Minutes”, fostul director interimar al CIA, Mike Morell, a spus că Aljabri este „onorabil”. Moreel a spus că informațiile transmise de către Aljabri pentru SUA au condus la interceptarea bombelor care fuseseră plantate de Al-Qaeda în 2010 în două imprimante care erau transportate ca marfă în două avioane.

Morell a afirmat că au existat și alte exemple în care Aljabri a salvat viețile americanilor, dar că acestea sunt încă clasificate.

Arabia Saudită a negat anterior că a existat un atentat asupra vieții lui Aljabri în Canada. Regatul a negat, de asemenea, că uciderea lui Khashoggi, un editorialist de la Washington Post, a fost ordonată de prințul Mohammed. Însă, o evaluare desecretizată a serviciilor de informații americane, publicată la începutul acestui an, a concluzionat că asasinarea a fost aprobată de prințul moștenitor.

Conform relatării lui Aljabri despre presupusele planuri de a-l asasina în Canada, o echipă de șase persoane a aterizat pe aeroportul din Ottawa la mijlocul lunii octombrie 2018. Echipa a fost deportată de Canada după ce a fost interceptată de autorități la aeroport. Guvernul canadian a declarat: „Suntem conștienți de incidente în care actori străini au încercat să-i amenințe pe cei care locuiesc în Canada. Este complet inacceptabil”.

„Un psihopat lipsit de empatie”

Acuzațiile serioase la adresa Prințulului Mohammed vin în timp ce Arabia Saudită încearcă să-și îmbunătățească imaginea în întreaga lume, inclusiv prin preluarea recentă a clubului de fotral Newcastle United de către Public Investment Fund, fondul suveran controlat de Arabia Saudită, al cărui președinte este Prințul Mohammed.

În interviu, Aljabri l-a descris pe prințul Mohammed ca fiind nesăbuit și de neîncredere. Aljabri a susținut că el este „un psihopat lipsit de empatie, [care] nu simte emoții, nu a învățat niciodată din propriile experiențe”.

Fostul șef al serviciilor de informații a mai susținut că prințul Mohammed „se temea” de informațiile pe care Aljabri le știa despre el, inclusiv o discuție înregistrată în 2014 între prințul Mohammed și prințul moștenitor de atunci, Bin Nayef, în care prințul Mohammed ar fi spus că l-ar putea ucide pe regele Abdullah, eliberând tronul pentru propriul său tată, Salman.

„I-a spus: «Vreau să-l asasinez pe regele Abdullah. Primesc un inel cu otravă din Rusia. Îmi este suficient să-i strâng mâna și el va fi gata»… Am luat-o în serios”, a declarat Aljabri.

El a mai spus că știe de două copii ale înregistrării și că știa unde sunt acestea.

Arabia Saudită l-a acuzat, la rândul său, pe Aljabri de delapidare și a susținut că a furat sute de milioane de dolari din visteriile regatului. Acuzațiile au fost respinse de Aljabri și minimalizate de Morell, fostul director interimar al CIA.

„Nu știu dacă dr. Saad a fost corupt în vreun fel. Nu aș fi surprins dacă nu a fost, pentru că este un om onorabil. Dar nici nu m-aș mira dacă ar fi. Pentru că toată lumea avea acces într-o oarecare măsură. Iar regele Abdullah a permis asta”, a afirmat Morell.

Sursa foto: House of Saud (houseofsaud.com)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

 1. Bravo, s-a descoperit apa caldă!
  Și apoi, „psihopat lipsit de empatie „? Există și din aia empatici?

  • Dar aia cu „ofiter senior de informatii” nu ti-a placut? 😆

   Exista si ofiteri juniori? Un fel de „soimi ai patriei” ai serviciilor de informatii, inca in gimnaziu?!

   Mama lor de Google translate si minte lipsa, mai Redactia, mai … 😛

 2. Ignorand pleonasmul. „Asa tata, asa fiu”. Cand va puneam documentare, nu va uitati. (ori nu se postau ca n-aveau G44 acord de la partenerii ‘strategici’)

  Ma cam doare sufletul sa-mi vad 99.999% din eforturi depuse aici zadarnicite dar macar stiu ca unul si-a cumparat o carte. :)) Vad ca nu mai e printre noi … Cine stie la al catalea ‘nick’ a ajuns … S-au dus greii, raii, fel si fel de ciocoflenderi. Sesecu, Politicieni, Dementi, toata Gradina Domnului e aici.

  Arabi ? Zicea ‘lungmetraj’ ca e fascinata de ei … Baieti curati, cand te taie nu fac mizerie … Ei ne mananca carnea cea mai de calitate, exportam berbec 99%, ramanem cu porcul amarat si murdar. 🙁 Asta-i neamul. Intelegeti ce vreti, eu doar imi descarc logoreea. Duc lipsa, nu ma ajuta nimeni. Ma feresc de araboaice c-am avut deaface si nu prea-s zdravene la cap. Dar cine e, nu ? Pare sofism pana-ti dai seama ca-i truism. :))

 3. Ei cu al lor, noi cu ai noștri.