G4Media.ro

Principala problemă a presei locale – lipsa finanțării / Este sustenabilă finanțarea…

pixabay.com

Principala problemă a presei locale – lipsa finanțării / Este sustenabilă finanțarea mass-media prin granturi?

Principala problemă cu care se confruntă presa locală din România este lipsa de finanțare, pe o piață în care modelul clasic de business de presă, bazat pe un mix între veniturile din distribuție și publicitate, a dispărut iar prețurile la publicitate sunt dictate de Facebook și Google, a declarat Toni Hrițac, redactor șef Ziarul de Iași, în cadrul conferinței Sierra QuadrantPresa locală, pilon esențial pentru o democrație autentică”.

Într-o astfel de situație de subfinanțare, majoritatea ziarelor regionale au fost nevoite să-și reducă personalul, atât în zona administrativă, cât şi în zona editorială, a arătat Toni Hrițac. Iar primii care au plecat au fost reporterii specializați pe investigații, astfel încât s-a ajuns în situația ca, de multe ori, presa să se rezume la o „competiție de alergare” pentru a ajunge primul să filmezi un incident sau să dai o știre despre un accident.

„Politicienii, cu precădere în plan local, cumpără ieftin serviciile și grațiile presei”

Brîndușa Armanca, jurnalistă și profesoară universitară, notează că, deoarece „nu sunt bani corecți în piață”, jurnalistul „întinde mâna către cei care au”.

Aceasta a citat concluziile unui studiu apărut în 2020 și realizat de Marius Dragomir, care indică o perspectivă sumbră: în Ungaria, cheltuielile cu publicitate comercială în mass-media erau duble față de România, o țară de două ori mai mare ca populație.

Câteva date semnificative din acest studiu:

 • Între 2017 și 2019, Europa de Vest a cheltuit pentru publicitate comercială în mass-media 106 miliarde de dolari
 • În acest interval de 2 ani, în Europa de Est s-au cheltuit 16 miliarde de dolari
 • Rusia cheltuia, în 2018, 6 miliarde de dolari pe publicitate
 • Marea Britanie a cheltuit, în 2018, 18 miliarde de dolari
 • Slovacia cheltuia 332 de milioane de dolari
 •  În România, în 2018, s-au cheltuit 300 de milioane de dolari pentru publicitatea comercială, pentru toată presa din România

„Deci 3 paie la 10 măgari. Cam asta este împărțeala”, a subliniat Brîndușa Armanca.

Dacă cifrele sunt analizate defalcat, se va constata că cea mai mare parte a acestor bani – 60-70% – merge către televiziuni, în special cele mari.

„Suntem convinși că presa corectă și o piață corectă vin din această capacitate de a spori audiența în mod onest, în mod etic. Adică să iei publicitate, să convingi că ești cel mai bun și, în felul acesta, să intri pe o piață concurențială. Noi nu suntem în această situație”, a spus Brîndușa Armanca.

Concluzia?

 • „Dacă nu sunt bani corecți în piață, atunci jurnalistul întinde mâna către cei care au. Şi cine are? Politicienii, cu precădere în plan local, sunt cei care cumpără ieftin serviciile și grațiile presei”.

„90% din presa locală este captivă banului public”

Cristian Andrei Leonte, co-fondator al Info Sud-Est, face o comparație între presa locală și fotbal, în condițiile în care, crede el, „90% din presa locală cred că astăzi este captivă banului public”.

„Presa locală este exact ca fotbalul astăzi. Nimeni nu vrea să finanțeze fotbalul și nimeni nu vrea să finanțeze presa locală. Dacă nu este finanțată, rămâne captivă banului public. Dacă rămâne captivă banului public presa locală, nu mai avem articole de calitate, nu mai putem să aducem oameni noi în presă. Și dacă echipele locale arată cum arată, și naționala arată cum arată”, a afirmat el.

Fără o presă locală puternică, „presa națională va arăta exact la fel și democrația va oglindi exact ceea ce se întâmplă în presa locală şi în presa națională”, a avertizat jurnalistul.

Finanțarea mass-media prin granturi și fonduri europene

Cristina Guseth, care are o vastă experiență în domeniul proiectelor pe fonduri europene și granturilor, avertizează că acești bani sunt „de natură să completeze” veniturile mass-media, dar nu pot suplini finanțarea din business.

Această finanțare prin proiecte „este foarte fragilă”, „te ajută, dar nu te poate ține în viață”.

„Fără o piață funcțională, nu cred că vei putea avea o presă care să fie sustenabilă, să nu te îngrijorezi de ziua de mâine”, a completat Cristina Guseth.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Care presa?
  slugile alea de la UM Digi24 sunt presa? nu inteleg de ce mai exista facultati de jurnalism, ar trebui redenumite: fac de propaganda socialista sau pro guvernamentala.

  • Mihai, postac de serviciu, la datorie duminica la pranz…
   Daca oamenii ar fi educati – si aici presa de calitate joaca si ea un rol – oameni ca Mihai ar trebui sa isi caute alta activitate…

 2. pt ca romania e o tara de mana a 2-a, saraca si vai de capul ei

 3. Doamna Guseth, care sunt instituţiile publice la care vă referiţi în procedura de întărire a imunităţilor? Ce înţelegi prin sistemul de imunităţi şi care este procedura, pas cu pas?

 4. Deci nici pensiile speciale ale ziariștilor nu îi mai atrag? Interesant! Aaaaa! Nu știați că ziariștii ai pensii speciale? Au! Dar tac din gură și ei și politicienii! L-ați auzit pe Năsui zicând ceva de pensiile speciale ale ziariștilor? Tace complice!

 5. Aici sunt si niste probleme ‘tehnice’. Ce dracu sa faci cu ziarul in format PDF? Nici nu exista tablete in format de ziar pe care sa citesti asa ceva.

  Pentru abonament se da poate continut extra pe site (desi nu e obligatoriu) si se scot reclamele, *inclusiv orice forma de tracking ca google analytics*. Se aude G4? 🙂

  In plus trebuie sa nu cazi in capcana americana si sa pui pretul lunar cat o cafea la starbucks, ca lumea citeste mai multe site-uri si cafelele alea se aduna.

  Pe de alta parte, cat de in siguranta mai esti in Romania daca apari pe lista donatorilor G4?

  • Chiar ieri, zece lingai ai penelului au fost ucisi de Speranta Cliseru. umea nu stie asta, pentru ca au fost inviati cu celeritate, precum s-a sculat Lazar, prin puterile Mantuitorului Burduja.

 6. Presa liberă este VITALĂ pt democrație, altfel ne încaleca (cum se întâmplă dealtfel) mafioții care sunt și patroni de presă! 90% din presa audio -video este cârpă de șters la kkkur pt Mafie!

 7. Nu dau bani nimanui decit pentru lucruri concrete . Nu mai vreau sa platesc decit pentru ceea ce am nevoie iar guvernantii romani mie nu mi-au livrat ( pe banii mei ) nimic din ceea ce vreu .
  Presa online ?! Pfua … O alta spalatoreasa de varza ….

 8. nu are cum sa functioneze pentru ca presa nu ofera nimic.