G4Media.ro

Primarul Timișoarei cere mai multe doze de vaccin, rata de infectare în…

Primarul Timișoarei cere mai multe doze de vaccin, rata de infectare în oraș fiind ridicată: Sunt gata cele 11 centre de vaccinare, dar nu ne dorim să fie spaţii de muzeu / Ce criterii de alocare a vaccinurilor propune Dominic Fritz

Primarul Dominic Fritz le-a transmis, vineri, o scrisoare deschisă preşedintelui Centrului Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare (CNCAV), colonel dr. Valeriu Gheorghiţă, şi ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în care arată că la Centrul Regional de Distribuţie Timişoara s-au primit cele mai puţine doze de vaccin anti-COVID, în condiţiile în care rata de infectare în municipiu este ridicată, transmite Agerpres.

Edilul cere mai multă predictibilitate şi criterii îmbunătăţite de alocare a vaccinurilor, pentru ca autorităţile locale să se poată organiza pe măsura aşteptărilor, dar şi „pentru a menţine încrederea cetăţenilor în acţiunea de vaccinare”.

„În calitatea mea de primar al municipiului Timişoara, am o obligaţie de transparenţă şi eficienţă faţă de oamenii care trăiesc în acest oraş. Pentru a ne putea organiza pe măsura aşteptărilor şi pentru a menţine încrederea cetăţenilor în acţiunea de vaccinare, avem nevoie, cel puţin la nivel local, de mai multe date, mai multă predictibilitate şi de criterii îmbunătăţite de alocare a vaccinurilor. Centrul Regional de Distribuţie Timişoara a primit cele mai puţine doze de vaccin şi acest fapt a ridicat semne de întrebare la nivelul opiniei publice. Precum ştiţi probabil, judeţul Timiş este unul dintre cele care îşi fac cu conştiinciozitate datoria de a testa, dar rata de infectare a rămas ridicată, în ciuda măsurilor restrictive locale. Vă solicit să analizaţi posibilitatea introducerii ca criteriu a numărului de reproducţie R a virusului COVID-19 în alocarea vaccinurilor pentru judeţe. Cred că trebuie să intervenim cu vaccinuri în comunităţile unde numărul de infectări este ridicat, pentru a controla răspândirea”, spune primarul Dominic Fritz în scrisoarea adresată celor doi demnitari, remisă, vineri, AGERPRES.

Edilul-şef al Timişoarei adaugă că un alt criteriu obiectiv de alocare a vaccinurilor ar putea fi numărul programărilor, adică alocarea unui număr mai mare de vaccinuri acolo unde există cerere, care poate fi cuantificabilă în numărul programărilor. Astfel, s-ar înlătura suspiciunea că există distorsiuni subiective în distribuţia vaccinurilor către judeţe.

„La nivelul municipiului Timişoara, suntem gata în câteva zile să punem la dispoziţia Direcţiei de Sănătate Publică toate cele 11 centre de vaccinare ce ne-au fost alocate, dar nu ne dorim ca acestea să fie spaţii de muzeu„, subliniază primarul.

Dominic Fritz menţionează faptul că pentru predictibilitate şi adaptarea ritmului de deschidere a centrelor de vaccinare la numărul de vaccinuri ce sunt distribuite, în condiţiile fluctuaţiilor generate de producători, este nevoie de mai multe date care pot fi furnizate, periodic, prin direcţiile de sănătate publică.

Acestea ar fi: o proiecţie a numărului de doze ce vor fi repartizate pentru fiecare judeţ, oraş-centru de vaccinare, lunar; o proiecţie aproximativă lunară a numărului de centre/fluxuri ce vor fi repartizate judeţului, respectiv oraşelor, nu în ultimul rând pentru a putea planifica detaşarea şi angajarea personalului medical pentru fiecare centru în parte numărul de doze distribuite la nivel de judeţ, la fiecare tranşă de vaccin; numărul de doze distribuite la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (UAT) care are centre de vaccinare, la fiecare tranşă de vaccin; numărul de doze distribuite/administrate/pierdute/stoc final la nivelul fiecărui centru de vaccinare, zilnic, precum şi numărul de persoane înscrise pentru vaccinare lunar la nivelul fiecărei UAT.

„Avem nevoie de toate aceste date şi proiecţii pentru a ne putea organiza mai bine, pentru a transparentiza acţiunea de vaccinare şi a o face mai predictibilă pentru timişoreni, ceea ce va creşte încrederea în stat şi în acţiunea de vaccinare. Aveţi în mine un partener solid în desfăşurarea acestei campanii şi consider că noi, autorităţile locale, vă suntem un partener pe care vă puteţi baza pentru succesul acestei acţiuni”, argumentează Dominic Fritz.

Primarul Timişoarei mai arată că apreciază foarte multe efortul celor două entităţi administrative cărora le adresează scrisoarea, care au reuşit să mobilizeze resurse impresionante pentru ca România să aibă printre cei mai mulţi cetăţeni europeni vaccinaţi.

„Este o dovadă că statul român poate să se organizeze în faţa unei provocări globale uriaşe, pandemia de COVID-19, şi un semnal că avem cetăţeni responsabili, care înţeleg perfect miza acestei acţiuni, din punct de vedere al sănătăţii publice şi al economiei naţionale”, concluzionează primarul Dominic Fritz.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: MApN/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Culmea economiei, piata cere iar Pfizer reduce productia.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.