G4Media.ro

Primarul PSD din Bacău a interzis un eveniment al bicicliștilor care promova…

Primarul PSD din Bacău a interzis un eveniment al bicicliștilor care promova mersul la vot

După ce grupul de inițiativă “Băcăuanii vor piste pentru biciclete” a anunțat, joi, organizarea primei ediții a evenimentului “Pedalez și votez”, imediat primaria din Bacău, condusa de Cosmin Necula (PSD) a transmis o adresă prin care interzice desfășurarea acestui eveniment civic.

Acțiunea urma să aibă loc duminică, 26 mai, începând cu ora 17:00, având ca unic scop promovarea votului ca drept fundamental și ca bază a implicării civice, fiind organizată în cadrul campaniei #DeDataAstaVotez a Parlamentului European.

Pentru a justifica interzicerea evenimentului, Primaria din Bacau a invocat o serie de motive legale (Legea nr. 33/2007, art. 35, alin. 1 și art. 53, lit. „t”).

Unul din argumentele administraţiei băcăuane aminteşte de condamnarea liderului PSD, Liviu Dragnea: “În România există persoane publice care au primit condamnări penale definitive în contextul nerespectării legislației electorale și a continuării propagandei electorale după data de încheiere a campaniei, prin lansarea de îndemnuri mobilizatoare la vot”.

Iniţiatorul acestui demers european este consilierul local independent, Cristian Ghingheș, care a declarat pentru G4Media.ro: “Atât poate, atât face, asta e reacția mea la comunicatul primăriei în care mi-au menționat de 5 ori numele. Le este frică să venim la vot în număr cât mai mare, altfel nu îmi explic această decizie. A îndemna băcăuanii să iasă la vot, a promova această datorie civică până la urmă, nu are cum să încalce legea, ba dimpotrivă, iar amenințările că vom fi amendați sau că vom răspunde penal scot în evidență neliniștea, ca să nu zic disperarea, celor care le emit. Orice ar fi, nu ne lăsăm drepturile călcate în picioare și rămâne cum am stabilit: ne vedem duminică pentru a pedala. Vom avea materiale din partea Biroului de Informare ale Parlamentului European ca parte a campaniei #DeDataAstaVotez, iar atmosfera va fi, ca de obicei, una civică și relaxantă”.

Sâmbătă, inițiativa „Băcăuanii vor piste pentru biciclete” a solicitat primarului să reconsidere decizia de neavizare întrucât, în forma actuală, încalcă cel puțin două drepturi constituționale: la întruniri libere (art. 39) și la libera exprimare (art. 30). În caz contrar, grupul de inițiativă va sesiza Avocatul Poporului și instanțe competente pentru constatarea încălcării a două drepturi fundamentale ale cetățenilor României.

Merita subliniat faptul că primarul Cosmin Necula (admirator necondiţionat al oraşelor Viena şi Bruxelles, pe care le vizitează destul de des), în cei trei ani de mandat nu a atras, în materie de fonduri europene (vorbim de contracte semnate) decât o sumă ridicolă: câteva zeci de mii de euro. În schimb, edilul a pierdut o finanţare europeană de mai multe milioane de euro pentru Insula de Agrement.

Foto: Cosmin Necula (sursa: G4Media.ro)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Stimați postaci!
  Rog sa mergeți azi la vot!
  Si sa votați!
  Hai Romania!
  Pentru democrație si Europa!
  Rog a se abtine: asistat,gogu,emil,realgog, morjan,lita, ada&co.
  Evident si ceilalti postaci aldepzdudmr pe care nu-i mai bag in seama.

 2. Porno-social-democrat manifesta agonie, pentru ca e-n vrie!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.