G4Media.ro

Primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, critică decizia Guvernului de a construi…

Sursa foto: Facebook / Ion Ceban

Primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, critică decizia Guvernului de a construi Ambasada SUA în centrul orașului

Primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, a criticat decizia Guvernului de a construi Ambasada Statelor Unite în centrul orașului, susținând că hotărârea a fost luată fără consultări publice, în condițiile în care Primăria avea deja proiectul unui parc ce urma să fie amenajat pe terenul pe care Executivul îl vinde, relatează agenția de presă IPN.

Ceban acuză administrația centrală de lipsă totală de transparență și spune că deja i s-a plâns ambasadorului american în acest sens.

Primarul Capitalei acuză guvernarea că nu a lansat consultări publice în Chișinău pentru a-i întreba pe locuitorii municipiului dacă-și doresc sau nu construcția unui nou sediu al Ambasadei SUA chiar în centrul orașului.

Ceban spune că, potrivit planurilor Primăriei, pe terenul fostului Stadion Republican urma să fie amenajat un parc sau să fie construit un muzeu de artă contemporană.

„Trebuia să existe consultări. Și asta i-am spus și ambasadorului SUA, că procesele trebuie să fie transparente. Cetățeanul trebuie să înțeleagă care sunt interesele înstrăinării unui astfel de teren.

De ce să nu apară acolo un parc sau un centru de artă contemporană? Așa cum a fost planificat și chiar este un proiect în această privință. Ne deranjează graba și procedura. Nu cunoaștem nimic despre detaliile acestei tranzacții”, a spus Ion Ceban în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Ceban s-a arătat extrem de nemulțumit de faptul că pe ordinea de zi de astăzi a ședinței Guvernului se află proiectul privind ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și SUA privind construcția Ambasadei. Potrivit edilului, administrația centrală ia decizii total netransparente, fără a consulta societatea civilă în prealabil.

„Se iau credite de 40 de miliarde de lei și nimeni nu știe cum se cheltuie. Cum s-au cheltuit banii destinați crizei refugiaților? Nimeni nu știe.

Unde s-au dus avioanele și camioanele de ajutoare umanitare? Noi, la Primărie, vă putem spune cu exactitate câte periuțe de dinți s-au luat”, a mai spus Ion Ceban.

Proiectul de lege care prevede vânzarea terenului Stadionului Republican Ambasadei SUA a fost votat de regimul condus de Vlad Plahotniuc încă în 2018.

Potrivit Știri.md, în 2020, la inițiativa socialiștilor, legea a fost abrogată și terenul s-a întors în proprietatea publică. Ulterior, prin intermediul Curții Constituționale, abrogarea legii a fost anulată.

Context

Pe 11 aprilie, primarul Constanței, Vergil Chițac, a anulat ”înfrățirea” cu primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, la câteva ore după ce a anunțat evenimentul, spunând că s-a atribuit o ”semnificație politică” semnării acordului.

Primăria Constanța anunțase o ceremonie de semnare a acordului de înfrățire între cele două adminstrații, o procedură simbolică prin care două comunități își declară public susținerea reciprocă și în urma căreia sunt de așteptat evenimente culturale comune, sprijin economic, vizite oficiale ale delegațiilor celor două administrații, alte activități comune etc.

Acordul a fost aprobat anterior de consiliile locale din ambele orașe.

La câteva ore de la anunțul semnării acordului, primăria a anunțat că evenimentul nu va mai avea loc motivând răzgândirea prin ”evitarea utilizării în sens politic a acestui eveniment”, după ce în spațiul public ”a fost atribuită o semnificație politică” momentului înfrățirii orașelor: ”Decidem anularea evenimentului respectiv și reanalizarea oportunității demersului de semnare a documentului menționat”, se arată într-un comunicat emis atunci de primăria Constanța.

Pe 3 martie, Ceban a lansat critici la adresa refugiaților ucraineni fugiți din calea războiului, spunând că ”în această perioadă sunt oameni care au nevoie de asistență, dar avem și oameni care sunt foarte obraznici. Sunt oameni care se comportă inadecvat. Tot ce facem din bunul nostru simț, nu trebuie în instanță finală să fie stricat ca imagine și, nu dă Doamne, să fie pusă în pericol securitatea locuitorilor Chișinău. Acest risc persistă la această etapă”, potrivit Realitatea.md.

Ceban a lansat informații alarmiste, susținând că „estimăm că în perioada următoare, din bunul nostru simț, ne putem trezi cu lucruri urâte, începând de la furturi, tâlhării, abuzuri și vandalism care deja au loc”.

Ion Ceban este un politician ce a făcut pe rând parte din Partidul Comuniștilor (PCRM) condus de fostul președinte comunist și autoritar Vladimir Voronin, după care a fost unul dintre primii transfugi la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) în anul 2012, condus de fostul președinte prorus, Igor Dodon.

Sursa foto: Facebook / Ion Ceban

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Așchia nu sare departe de copac. Prostiți de hoți

  2. e ivan ceban, nu ion. asa scrie si pe profilul lui de facebook. adica omul subliniaza ca e rus, nu roman. pozitia lui e cunoscuta, doar ca in contextul razboiului din ucraina, nu da bine deloc. terenul va fi vandut americanilro pe o suma mult mai mare fata de ceea ce vinde ceban prin chisinau agentilor economici. ambasada sua a prezentat inca din 2018 planurile noi ambasade, care va fi undeva in mijlocul actualului station darapanat si va fi inconjurata de un parc imens. asa ca rosofilul ceban poate sta linistit: sua va plati si pentru teren, si pentru ambasada si pentru parc si va face curatenie pe locul in care acum e o mizerie cumplita.

  3. Cum de mai sunt astfel de tradatori in libertate?

  4. Este o rușine existența unui primar prorus la Chișinău în 2022?
    Întrebare pentru servicii și politicieni români.

  5. Nu inteleg de ce nu îi zic direct rus, nu pro-rus!

  6. dupa capul lui Ceban americanii trebuie sa construiaca ambasada in Trasnistria.plus ca repeta ordinul de la kremlin in care se spune ca ucrainieni refugiati vor fura,viola si vandaliza.