G4Media.ro

Primarul din Sfântu Gheorghe cere Comisiei Europene să  intervină în problema urşilor…

Foto: Arhivă / G4Media

Primarul din Sfântu Gheorghe cere Comisiei Europene să  intervină în problema urşilor / ”Suprapopularea speciei creează mult stres în cadrul speciei” / Un urs a fost împușcat ieri în oraș, de către autorități

Un urs care a intrat în cursul zilei de miercuri în municipiul Sfântu Gheorghe şi în localitatea aparţinătoare Chilieni, unde a omorât o capră, a fost împuşcat, a anunţat joi, primarul Antal Arpad, informează We Radio Sfântu Gheorghe. Acesta este al doilea urs recoltat în acest an în Sfântu Gheorghe, iar problema este una foarte gravă, pentru că animalele sălbatice pun în pericol viaţa şi bunurile locuitorilor din această zonă.

Pentru a încerca să găsească o rezolvare, primarul Antal Árpád a trimis o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a interveni în problema urşilor.

”Având în vedere că ați lansat recent o inițiativă de colectare a datelor relevante privind numărul de lupi din Uniune, am dori să ne alăturăm acestui efort și să atragem atenția asupra necesității urgente ca și statutul protejat al urșilor bruni să fie inclus într-un plan de revizuire similar.

În calitate de primar care conduce un oraș care este adesea scena unor urși care se plimbă pe străzi, nu pot decât să salut faptul că Uniunea Europeană a decis să abordeze în sfârșit această problemă. Într-adevăr, suprapopularea anumitor animale sălbatice, cum ar fi lupii și urșii, a dus la conflicte în zona noastră, nu doar atunci când este vorba de fermieri, ci reprezintă un pericol zilnic pentru viețile cetățenilor din această zonă”, scrie primarul în scrisoare.

El susține că între 2016 și 2021 au avut loc 154 de atacuri ale urșilor asupra oamenilor, în România, din care 14 au fost mortale.

”Nu pot să subliniez cât de mult salut inițiativa de reevaluare a situației fiecărui animal protejat, care nu mai este amenințat de dispariție, dimpotrivă, suprapopularea speciei creează mult stres în cadrul speciei care rezultă din supraaglomerarea zonei de viață și lipsa de spațiu. De asemenea, conviețuirea dintre oameni și animalele sălbatice este un aspect foarte important, dar rezultatul muncii oamenilor, precum și viața oamenilor trebuie să fie protejate și trebuie să reprezinte o prioritate atât pentru autoritățile locale, cât și pentru Uniunea Europeană”, se mai precizează în scrisoare.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Ar putea vorbi despre abia după ce-i numără. Nu știe câte exemplare sunt.

  2. Kerestoy Gaterszag SRL a tăiat pădurea in HarCov. Ce au pus in loc ? #nimic. Asa protestul stradal al urșilor a aparut. Autoritatile din Sf Gheorghe sa lase ipocrizia si sa treaca a lua de guler pe aleșii lor. Aia din Parlament .