G4Media.ro

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anulat ”înfrățirea” cu Chișinăul condus de primarul…

sursa foto: Facebook/ Vergil Chitac

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anulat ”înfrățirea” cu Chișinăul condus de primarul pro-rus Ion Ceban, la câteva ore după ce a anunțat evenimentul: ”S-a atribuit o semnificație politică semnării acordului”

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anulat ”înfrățirea” cu primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, la câteva ore după ce a anunțat evenimentul, spunând că s-a atribuit o ”semnificație politică” semnării acordului.

Primăria Constanța anunțase, luni, o ceremonie de semnare a acordului de înfrățire între cele două adminstrații, o procedură simbolică prin care două comunități își declară public susținerea reciprocă și în urma căreia sunt de așteptat evenimente culturale comune, sprijin economic, vizite oficiale ale delegațiilor celor două administrații, alte activități comune etc.

Evenimentul urma să aibă loc marți, la Prefectura Constanța. Acordul a fost aprobat anterior de consiliile locale din ambele orașe.

La câteva ore de la anunțul semnării acordului, primăria a anunțat că evenimentul nu va mai avea loc motivând răzgândirea prin ”evitarea utilizării în sens politic a acestui eveniment”, după ce în spațiul public ”a fost atribuită o semnificație politică” momentului înfrățirii orașelor: ”Decidem anularea evenimentului respectiv și reanalizarea oportunității demersului de semnare a documentului menționat”, se arată în comunicat.

Primarul socialist pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, a avut în ultimele săptămâni un turneu punctat de întâlniri cu lideri de prim rang în România. Promotor al politicii patentate de fostul președinte moldovean Vladimir Voronin, denumită generic în Moldova „vițelul cu două mame” ce sugerează dualitate politică, Ceban a făcut un tur de forță în zona administrațiilor locale, unde vrea să atragă parteneriate cu Chișinăul, dar și la nivel central.

Ion Ceban este un politician ce a făcut pe rând parte din Partidul Comuniștilor (PCRM) condus de fostul președinte comunist și autoritar Vladimir Voronin, după care a fost unul dintre primii transfugi la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) în anul 2012, condus de fostul președinte prorus, Igor Dodon.

Tot Ceban a lansat informații alarmiste cu privire la refugiații ucraineni, susținând că „estimăm că în perioada următoare, din bunul nostru simț, ne putem trezi cu lucruri urâte, începând de la furturi, tâlhării, abuzuri și vandalism care deja au loc”.

Înainte să fie primar, Vergil Chițac a fost senator, membru în Comisia pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională și șeful delegației României la Adunarea Parlamentară a NATO. Chițac a fost rectorul Academiei Navele ”Mircea cel Bătrân” și în 2012 a făcut un curs de perfecționare în Geopolitică și geostrategie, Securitate națională și euroatlantică.

  • Comunicatul inițial al Primăriei Constanța

Stimați jurnaliști,

Avem plăcerea de a vă invita să participați la ceremonia de semnare a Acordului de Înfrățire dintre municipiul Constanța, România și municipiul Chișinău, Republica Moldova care va avea loc mâine, 12 aprilie 2022, la ora 12.00, în Sala Ovală a Prefecturii Constanța, bd. Tomis nr. 51, etajul 1. Documentul va fi semnat de către primarul municipiului Constanța, domnul Vergil Chițac și primarul general al municipiului Chișinău, domnul Ion Ceban.

Acordul respectiv a fost aprobat anterior de către consiliile locale ale celor două orașe-înfrățite. Consiliul Local al Municipiului Constanța a aprobat Acordul menționat prin Hotărârea nr. 332/24.08.2021 și, totodată, l-a împuternicit pe primarul municipiului Constanța, domnul Vergil Chițac, să semneze acest document în numele municipiului.

Municipiul Chișinău, capitala Republicii Moldova, este al doilea oraș din Republica Moldova care încheie cu municipiul Constanța un acord de înfrățire, după ce, la 8 octombrie 2021, a avut loc, tot la Constanța, semnarea Acordului de Înfrățire între municipiile Constanța și Cahul.

Back-ground: Municipiul Constanța și-a asumat un rol activ și responsabil în derularea și implementarea unei politici externe substanțiale în relația cu Republica Moldova, în vecinătatea estică a României și în regiunea extinsă a Mării Negre.

Actualele evoluții nocive din vecinătatea estică a României și Europei (războiul din Ucraina declanșat de Federația Rusă) confirmă și amplifică justețea acestei abordări. România susține integrarea europeană a Republicii Moldova (pe baza caracterului special al acestei relații, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură, tradiții), iar pentru atingerea acestui obiectiv este nevoie și de consolidarea și multiplicarea relațiilor la nivel local dintre municipalitățile din România și Republica Moldova.

Semnarea Acordului de Înfrățire va genera oportunități de valorificare a potențialului de relaționare cu orașul-înfrățit Chișinău în multiple domenii, identificate și precizate în Acord, din perspectiva necesității dezvoltării durabile a celor două municipii prin schimb de experiență, know-how, bune practici, precum și prin promovarea de proiecte în domeniile de interes comun”.

  • Al doilea comunicat al Primăriei Constanța

”Stimați jurnaliști,

Având în vedere atribuirea, în spațiul public, a unei semnificații politice preconizatei semnări a „Acordului de Înfrățire dintre municipiul Constanța, România și municipiul Chișinău, Republica Moldova”, eveniment care urma a avea loc la Constanța, mâine, 12 aprilie, precum și pentru a evita utilizarea în sens politic a acestui eveniment, decidem anularea evenimentului respectiv și reanalizarea oportunității demersului de semnare a documentului menționat. Ne exprimăm încă o dată întregul nostru sprijin pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, precum și speranța că vom putea utiliza, în perioada următoare, alte instrumente de sprijinire, în limita competențelor ce ne revin, a vectorului european al Republicii Moldova și al partenerilor noștri municipali din această țară”.

sursa foto: Facebook/ Vergil Chitac

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Când te numești vergil înseamnă că tac tu nu a fost manga doar când te a declarat!

  2. imi vad de viata mea , in casa mea.

  3. Amiralul asta de cacasao n-a avut comanda unei nave niciodata in viata lui,cum e posibil sa fie amiral???

  4. Vergilică e amiral de uscat, ii plac uniformele albe cu multe fireturi, el a navigat doar in cada din baie, a terminat facultatea de constructii navale Galati. Avansarile la amiral le are cam ca generalul Oprea Izmană.

  5. Is infiltrate pe toate partile PSD, PNL si AUR de rusnaci, foarte posibil cu finantare directa… bine, acum in cazul lui Chitac, e posibil sa fie doar un pic mai redus… sincer, nu stiu care varianta e mai rea…