G4Media.ro

Primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, turneu în România, unde s-a întâlnit…

Foto: Ion Ceban / Facebook

Primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, turneu în România, unde s-a întâlnit cu șefi de partide, miniștri și primari. El pozează în pro-român pentru a atrage banii marilor primării pentru proiecte comune

Primarul socialist pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, a avut în ultimele săptămâni un turneu punctat de întâlniri cu lideri de prim rang în România. Promotor al politicii patentate de fostul președinte moldovean Vladimir Voronin, denumită generic în Moldova „vițelul cu două mame” ce sugerează dualitate politică, Ceban a făcut un tur de forțp în zona administrațiilor locale, unde vrea să atragă parteneriate cu Chișinăul, dar și la nivel central.

Lista întâlnirilor lui Ceban în România, potrivit postărilor de pe pagina sa de Facebook:

 • Marcel Ciolacu (președintele PSD), miniștrii Cseke Attila (Dezvoltare) și Alexandru Rafila (Sănătate), senatorul PSD Paul Stănescu, Hubert Thuma (președintele CJ Ilfov), Ionel Arsene (șeful CJ Neamț), Petre Neagu (președintele Consiliului Județean Buzău). Emil Boc (primar Cluj), Mihai Chirica (primar Iași), Radu Mihaiu (primarul Sectorului 2), Robert Negoiță (primarul Sectorului 3), Daniel Băluță (primarul Sectorului 4), Cristian Piedone (primarul Sectorului 5), Soós Zoltán (primarul Târgul Mureș). Gabriel Pleșa (Primarul municipiului Alba Iulia), Tiberiu Iacob-Ridzi (Primarul municipiului Petroşani), Laurențiu Nistor (Președintele Consiliului Județean Hunedoara), Florin Oancea (primarul Municipiului Deva).

Ion Ceban este un politician ce a făcut pe rând parte din Partidul Comuniștilor (PCRM) condus de fostul președinte comunist și autoritar Vladimir Voronin, după care a fost unul dintre primii transfugi la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) în anul 2012, condus de fostul președinte prorus, Igor Dodon.

La finele lui 2021, el a anunțat că părăsește PSRM pentru ași creea propriul partid denumit Mișcarea de Alternativă Națională (MAN). În ultimul an, Ceban și-a schimbat strategia inițială, bazată aproape exclusiv pe sprijin din Rusia. El prropune acum o deschidere pro-europeană și mai ales pro-românească.

Una dintre principalele întâlniri ale lui Ceban a fost cu Marcel Ciolacu și Paul Stănescu. Ceban a scris pe Facebook după întâlnirea cu liderii PSD că printre subiectele discutate s-au numarat ”lansarea și perspectivele Mișcării Alternativa Națională (MAN – noul său partid)”, dar și despre potențialul de colaborare cu partea română.

Ion Ceban s-a aflat luni și la Piatra Neamț, acolo unde a avut o întrevedere cu presedintele Județului Neamț, Ionel Arsene.

„Președintele [Arsene] a comunicat la ședința cu consilierii județului despre intenția de a ne susține în reabilitarea Centrului Cultural în numele marelui compozitor Eugen Doga.

Astfel, punem bazele unei frumoase colaborări, iar pe viitor ne propunem să avem în comun mai multe proiecte în domeniul educației, culturii și altele. Am spus despre faptul că actualmente Primăria Chișinău elaborează expertiza tehnică a clădirii unde va fi deschis centrul Cultural Eugen Doga, iar ulterior vor demara lucrările de proiectare și reabilitarea bunului imobil”, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Și cu Rusia și cu România

Analiștii din Moldova susțin că miza sa este un nou mandat de edil al Chișinăului la alegerile locale ce vor avea loc anul viitor. El a câștigat primul mandat în noiembrie 2019, după un non-combat vizibil al adversarului său de atunci Andrei Năstase, fostul lider al Partidului Platforma Dreptate și Adevăr (PPDA). 

A fost pentru prima dată de la independența Republicii Moldova față de URSS în 1991 când un primar de stânga pro-rus câștigă Primăria Chișinăului considerat un bastion al forțelor pro-europene.

În paralel cu vizita în Neamț, Ion Ceban anunțat cu mândrie și fotografii pe pagina sa de Facebook, luni, că va aduce mii de doze de vaccin Sputnik din Rusia, acolo unde ar fi avut o înțelegere personală cu guvernatorul Sankt Peterburgului, Alexandr Beglov.

Deja au fost finalizate toate operațiunile permisive și logistice. Donaţia vine în urma vizitei pe care am efectuat-o recent la Sankt Petersburg, unde am avut înțelegerea cu domnul Guvernator, Alexandr Beglov, și am convenit că administrația orașului va dona municipiului Chișinău mii de doze de vaccin Sputnik”, a scris Ceban pe pagina de Facebook.

În paralel cu aceasta postare de luni, Ceban a spus că săptămâna trecuta, la Bucureşti, avut o „discuţie foarte bună” și cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministrul Alexandru Rafila ne-a promis să ne doneze un lot de vaccinuri anti-Covid şi echipamente medicale pentru instituțiile medicale din Chișinău”, a afirmat edilul Chișinăului.

Primit de Emil Boc la Cluj

La finele săptămânii trecute, Ceban a fost și la Cluj, acolo unde a avut o întâlnire cu primarul orașului Cluj și fost premierul, Emil Boc. De acolo, Ceban a anunțat dorința de a înfrăți Chișinăul cu Clujul.

Ne propunem organizarea mai multor evenimente culturale, dar și schimburi de experiențe în diverse domenii. În aceste zile colegii au avut ședințe de lucru ce țin de Poliția locală și Digitalizarea. A fost prezentat conceptul de poliție locală și domeniile de activitate […] Urmează colegii din Cluj să ne transmită actele necesare pentru a putea elabora proiectul și conceptul de Poliție Locală la Chișinău. Chișinăul are nevoie de Poliția Locală. În domeniul digitalizării a fost prezentat departamentul IT și programele de digitalizare”, a declarat Ceban.

Pe de cealaltă parte, Emil Boc nu a postat nimic pe rețelele de socializare despre vizita lui Ion Ceban la Cluj.

Foto: Ion Ceban / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Pro-rus ori pro -român, basarabenii, fratii nostri pragmatici vor banuti, petrol, gaze , energie si , nu în ultimul rând: cetatenia româna ( europeană, implicit) !
  Sa nu-i provocați despre unire !( asta-i doar în capul lui G.Simion și Băse)
  Moldovenii au talent !

  • Bati campii si probabil nu esti roman. O buna parte din moldoveni ne consideram a face parte din neamul romanesc. Nu ne pune pe toti in aceeasi oala, asa cum noi nu va vedem pe toti ca o anumita etnie de care toti rad.

 2. Ivan Ceban (varianta rusificata a numelui Ciobanu) provine din partidul pro-rus si pro-sovietic a lui Dodon. In aceasta calitate a si fost instalat abuziv ca primar al Chisinaului in locul castigatorului de facto Andrei Nastase. Un coleg de-al sau din partidul socialistilor , Batrancea, a rupt cu ura harta Romaniei in parlamentul Moldovei. Nu este prima oara cand PDSR-ul ia in brate personaje politce din Basarabia cu vederi anti-romanesti. Asa au facut si in anii ’90.
  Probabil ca serviciile secrete rusesti care controleaza majoritatea acestor indivizi din politica moldoveneasca rad de Romania cu partea dorsala.

 3. O fi el pro-rus, dar după nume este roman 100%.