G4Media.ro

Primarii de municipii acuză întârzieri majore la cofinanțarea proiectelor UE de către…

Primarii de municipii acuză întârzieri majore la cofinanțarea proiectelor UE de către Guvern și se tem să nu piardă fonduri europene

Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), primarul Sectorului 3 din Bucureşti, Robert Negoiţă, a declarat, vineri, că primarii de municipii din ţară „au dificultăţi majore, mari întârzieri, pe partea de fonduri europene”, în timp ce alţi primari de municipii reşedinţă de judeţ s-au arătat îngrijoraţi că vor pierde bani europeni dacă guvernul nu le va asigura cofinanţarea, transmite Agerpres.

„Cele mai multe discuţii sunt pe actualul exerciţiu financiar, unde avem dificultăţi majore, mari întârzieri, asta pe partea de fonduri europene”, a spus Robert Negoiţă, la ieşirea de la şedinţa Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România, care a avut loc la Sibiu.

Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a confirmat că au avut loc „discuţii foarte aprinse privind fondul financiar, privind fondurile europene, cel în curs şi cel care urmează, şi care sunt importante pentru noi”.

Potrivit lui Astrid Fodor (foto) şi în cazul municipiului Sibiu există proiecte europene, aprobate, semnate, dar descoperite.

„La nivelul municipiului Sibiu am depus toate proiectele în procent de 150% până la 31 decembrie 2018. S-a prelungit perioada de depunere a proiectelor şi acum suntem în situaţia ca nu toate proiectele să poată să fie finanţate. Tocmai din acest motiv, discutăm atât de mult (…) că nu este corectă abordarea. Dacă acele municipii care şi-au depus proiectele până 31 decembrie 2018 (…) şi acum să fim puşi în situaţia să nu primim finanţări pentru toate proiectele, pentru că toată lumea trebuie să fie servită la nivel de sută la sută. (…) Deci, la ora actuală şi noi avem proiecte descoperite, aprobate şi descoperite de la finanţare, însă am fost asiguraţi că punctele noastre de vedere se vor analiza şi se vor încerca a se găsi soluţii”, a arătat primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor.

Prim-vicepreşedintele AMR, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a criticat Guvernul Dăncilă deoarece a încurajat primarii să facă supracontractări pe proiecte cu finanţare europeană, iar acum Executivul trebuie să intervină cu bani să cofinanţeze aceste proiecte.

„Guvernul a picat, problemele rămân. Noi avem aceste probleme foarte stringente, în primul rând de aplicare a fondurilor europene şi aici discutăm de supracontractări, în care am fost încurajaţi de Guvernul României să depunem proiecte mai multe, peste sută la sută. Noi le-am pus şi trebuie să ne ajute guvernul, să intervină, să găsească soluţii de cofinanţare a acelor proiecte, pentru că este anormal ce se întâmplă astăzi. Sunt proiecte pe fonduri europene pe care le avem semnate, le avem contractate, în care autorităţile locale trebuie să vină cu o parte neeligibilă de 40-50%. Ori aici cred că trebuie găsite soluţii. Cred că, din punctul meu de vedere, a fost o strategie guvernamentală greşită. (…) Nu putem încheia contractele pentru că lucrurile nu sunt clare la nivelul guvernului. (…) Este această judecată care de multe ori este greşită: „primarii nu atrag fonduri europene”. Nu este adevărat”, a declarat primarul municipiului Suceava.

Primari din mai multe municipii din ţară au participat vineri, la Sibiu, la şedinţa Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Mars la Cotroceni dupa bani…!!!

  2. Acolo este robinetul…

  3. Cand mafia PSD i-a lasat sa-si tripleze salariile fara motiv, nu s-au mai plans.