G4Media.ro

Primăria orașului Sfântu Gheorghe din Covasna va ridica un memorial dedicat copilului…

Foto: Kristo-Gothhard Hunor

Primăria orașului Sfântu Gheorghe din Covasna va ridica un memorial dedicat copilului ucis în explozia neelucidată încă a unei bombe din anul 1984

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe din Covasna, Árpád Antal, a anunțat că primăria va ridica un memorial dedicat copilului care a căzut victimă bombei explodate în oraş în urmă cu 38 de ani, transmite agenția maghiară MTI.

Bomba a explodat pe 5 iunie 1984 lângă statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, în centrul oraşului, ucigând un băiat maghiar de 12 ani. La momentul respectiv, autorităţile au clasificat incidentul ca un act de terorism cu scopul de a distruge statuia, autorul însă nu a fost identificat.

Árpád Antal a declarat că în memoria copilului, considerat victima comunismului, se va realiza un memorial non-figurativ, conform proiectului elaborat de sculptorul Zoltán Sárpátki.

“Ştim puţine lucruri despre ceea ce s-a întâmplat atunci, dar ştim că a murit un copil nevinovat de 12 ani, care ar fi împlinit 50 de ani în luna octombrie a acestui an. Securitatea a secretizat dosarul şi, cu toate încercările de-a lungul deceniilor, nu s-a reuşit să se afle cine a amplasat dispozitivul exploziv, cine este responsabil de moartea copilului nevinovat. Ceea ce este sigur: Jánoska Vaszi este o victimă a comunismului” – a declarat primarul, citat de MTI.

Attila Puskás, vicepreşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din judeţul Covasna, a declarat în cadrul conferinţei de presă că a cercetat ani de zile circumstanţele exploziei. Împreună cu un jurnalist de la cotidianul Háromszék, au corespondat cu diverse autorităţi, dar li s-a spus că dosarul exploziei a fost predat Curţii de Apel din Braşov. Ei au putut vedea o dată dosarul gros pe biroul procurorului general din Braşov, însă nu li s-a permis să îl consulte. Ancheta a fost clasată la 15 ani după atentat, pe motivul perempţiunii.

Attila Puskás a considerat plauzibil că explozia ar fi fost o diversiune a serviciilor securităţii statului din acea vreme, creând un pretext pentru ca puterea comunistă centrală să poată demite liderii maghiari din Ţinutul Secuiesc, pe motiv de eficienţă insuficientă. Acest lucru s-a şi întâmplat, potrivit MTI.

Foto: Kristo-Gothhard Hunor

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. nu cred ca puterea comunista de la acea vreme avea nevoie de vreun pretext pentru a face orice . Mai cercetati…

    • La momentul atentatului prim-secretarul de partid comunist era un etnic maghiar, anume Rab Stefan care nu a fost schimbat după eveniment. Primarul orașului a fost si înainte și după, tot de etnie maghiară.
      Ei au avut și au în continuare o problemă cu statuia lui Mihai Viteazul, pe care și mâine ar da-o jos dacă ar fi după ei. Dar nu pot, așa că tot încearcă să o saboteze: ba ținând locul în paragină, ba simulând șantiere in zonă, ba venind cu idei să facă movile de nisip in fața ei ca să o acopere. Acuma vor să facă o statuie care să spună o poveste revizionistă chiar în apropierea ei.

  2. Dincolo de tragicul eveniment, care ar trebui bineinteles investigat pana in panzele albe, eventual ca act terorist cu derogarea peremptiunii (daca se vrea se poate), imi miroase un pic a revizionism & iredentism bine voalat. Aka batzul prin gard.
    De ce acum? De ce in ACEST an atat de complicat?

  3. Dacă întâmplarea făcea ca acel copil să fie de altă naționalitate îi durea la spate pe drujbistii ăștia….

  4. infractiunile de terorism nu se prescriu. ciudat ca au clasat dosarul, inseamna ca explozia a fost pusa la cale cu stiinta securitatii.

  5. Observ ca suntem de mult timp impotenti in elucidarea exploziilor de bombe care au avut si victime, dar experti in dezamorsari de bagaje cu ceapa si praz in ele.

  6. Bomba pusa de teroristi maghiari.

  7. Guvernul trebuie sa ridice de urgenta un monument dedicat lui Mihăilă Cofar batut si mutilat cu bestialitate pana la intrarea in coma de fanaticii unguri din Targu Mures in 1990. Culmea cinismului imaginile cu actul violent au fost prezentate prin intermediul serviciilor secrete unguresti in presa din occident ca student maghiar batut de romani. Se stie clar cine au fost agresorii, printre cei mai activi Cseresznyés Pál si Ernő Barabás. Daca fanaticii revizionisti si agitatori vor confruntare cu statul roman confruntare sa fie.

  8. Musamalizarea tine de cine conducea politic orasul la acea vreme, s-a scris mai sus. Se stie clar cine a fost cauza, o greseala cauzata de cineva care a fugit inampoi in tara mama. Cand vrei sa dai foc si ii arzi tot pe ai tai. Asa zic sa le mearga si in alte astfel de incercari!

  9. Aiurea! Dupa trei zile se știa cine a pus bomba și unde a fost confecționată A picat un singur om col Ioan Hanches care Insp șef Și era român sadea Na_am stiut de ce piata Mihai Viteazu este pavata cu marmura neagra Probabil cei care au pus bomba țin și acum doliu