G4Media.ro

Primăria Năvodari cere 3 milioane de euro de la Teldrum pentru lucrări…

Primăria Năvodari cere 3 milioane de euro de la Teldrum pentru lucrări prost executate la un contract din 2014. Autorităţile locale au cerut înscrierea în masa credală

Unitatea Administrativ Teritorială Năvodari a solicitat, în 8 ianuarie 2019, înscrierea la masa credală a societăţii Teldrum cu suma de 12.846.980,37 lei (circa 3 milioane de euro). Suma reprezintă banii pe care firma teleormăneană i-a primit din 2014 pentru proiectul „Îmbunătățirea accesului între municipiul Constanța și Platforma Industrială Năvodari prin lărgirea și modernizarea bulevardului Mamaia – Năvodari”.

Informaţia apare în ultimul raport privind insolvenţa Teldrum publicat pe 4 martie 2019. Proiectul apărea pe lista obiectivelor finanţate cu bani europeni în Programul Operaţional Regional – POR 2007-2013 şi avea o valoare estimată la peste 58.000.000 de lei.

Contractul

Conform datelor tehnice ale proiectului, prin alocare banilor se urmărea „lărgirea de la două la patru benzi a şoselei (de la ieşirea din Mamaia până la Tabăra Delfinul), precum şi crearea de piste pentru biciclişti şi pentru pietoni. Lărgirea drumului, în prezent pe două benzi, se va face pe o distanţă de 6,27 km. De asemenea, va fi realizat un profil transversal cu elemente geometrice care să se încadreze în prevederile legale şi se va urmări asigurarea scurgerii apelor pluviale în condiţii optime, prin proiectarea reţelei de canalizare. Trotuarele vor fi prevăzute cu rampe speciale pentru persoanele cu dizabilităţi. Spaţiile verzi, amplasate pe toată lungimea drumului, vor fi amenajate prin completarea la nivel cu pământ vegetal şi plantare de copaci şi iarbă în conformitate cu normele de protecţie şi conservare a mediului. De asemenea, vor fi amenajate şi parcări, staţii de autobuz ultramoderne, o pasarelă pietonală stilizată, precum şi nouă intersecţii de tip giratoriu, pe care vor fi amplasate fântâni arteziene cu rol decorativ. Drumul va fi prevăzut cu stâlpi de iluminat, folosindu-se surse fotovoltaice”.

Iniţial, proiectul avea o valoare totală de 58.303.282,62 lei, din care 46.137.774,61 lei era suma eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. 11.174.366,64 lei reprezentau contribuţia solicitantului – Primăria Năvodari. Scopul rezultat era îmbunătăţirea accesului între municipiul Constanţa şi platforma industrială Năvodari prin lărgirea şi modernizarea bulevardului Mamaia – Năvodari, creşterea gradului de accesibilitate a Oraşului Năvodari în vederea valorificării potenţialului turistic al zonei şi creşterea rolului acestuia în dezvoltarea judeţului Constanţa.

Durata implementării proiectului este de 24 luni. Data finalizării investiţiei era 31.12.2015.

La 18.11.2013, Primăra Năvodari încheie contractul de execuţie publică nr. 36959 cu asocierea SC Teldrum SA – SC Imob Lux SRL şi SC Specialist Consulting SRL pentru realizarea lucrării. Un an mai târziu, pe 3 octombrie 2014, conform unei hotărâri a Consiliului Local Năvodari, Teldrum era mandatat să negocieze cu SC Enel Distribuţie Sa schimbarea amplasamentului unor reţele electrice necesară pentru continuarea lucrărilor.

La începutul lui 2015, lucrările erau întârziate. „Starea necorespunzătoare în care se află drumul în ultima perioadă se datorează litigiului apărut între SC ENEL SA şi constructorul asocierea SC TEL DRUM SA – SC IMOB LUX CONSTRUCT SRL – SC SPECIALIST CONSULTING SRL, litigiu determinat de obligaţia constructorului de a reloca reţele electrice aflate pe amplasamentul drumului, reţele pentru devierea cărora, furnizorul de energie electrică solicită plata în avans a contravalorii lucrărilor urmată de obligaţia constructorului drumului de a executa din resurse proprii lucrarea de deviere a reţelelor electrice”, anunţa primăria în aprilie.

Lucrările au fost finalizate în 2017, cu întârziere de doi ani.

Problemele

În ianuarie 2019, în acelaşi timp în care UAT Năvodari solicita înscrierea în masa credală a Teldrum, şoferii se plângeau de modul în care fusese extinsă şoseaua. Primăria Năvodari anunţa atunci că va face reparaţiile la şosea pe banii constructorului, adică a societăţii Teldrum (sursa).

Ce spune administratorul judiciar

În ultimul raport privind insolvenţa Teldrum, administratorul judiciar cere respingerea cererii. El spune că a verificat dacă UAT Năvodari fost notificată privind deschiderea procedurii de insolvență asupra TEL DRUM SA şi a constatat că „nu a fost notificată motivat de faptul că în lista creditorilor comunicată de reprezentanții societății TEL DRUM SA nu a fost menționat acest partener, deoarece în contabilitatea TEL DRUM SA nu este identificat ca și creditor la data deschiderii procedurii de insolvență.” (ianuarie 2018 -n.n.)

„În schimb, susţine administratorul judiciar în documentul oficial, că Unitatea Administrativ teritorială Năvodari a fost notificată de către administratorul judiciar, prin adresa nr.789/12.03.2018, cu privire la deschiderea contului unic de insolvență ca urmare a incidenței legii 85/2014 sub imperiul căreia se află societatea TEL DRUM SA, cu mențiunea că partenerii comerciali au obligația de a efectua orice plată în contul unic indicat în cuprinsul notificării.”

Administratorul judiciar mai spune că, ulterior înregistrării de înscriere la masa credală, „a solicitat informații suplimentare în ceea ce privește situația creditorului UAT Năvodari. Reprezentanții societății debitoare au comunicat că nu recunosc creanța solicitată de către creditor și că există un litigiu între cele două entități. Ne-au comunicat că în data de 21.02.2018 Tribunalul Constanţa – Secția de contencios administrativ și fiscal a dispus suspendarea cauzei cu nr. 4655/118/2016, având ca părți, reclamant UAT Năvodari, pârât TEL DRUM SA” , iar pentru acest motiv „administratorul judiciar concluzionează că se impune respingerea cererii de repunere în termenul de depunere a declarațiilor de creanță formulată de UAT Năvodari, ca tardiv formulată”.

Foto: Logo Teldrum

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Fraților sper sa fie ultimul mandat al primarului ăsta înalt nu știu Cum îl cheamă. Incompetenta arogant la care se adaugă și consilierii locali toți la un loc 2 clase