G4Media.ro

Primăria Capitalei împrumută aproape 100 de milioane de euro pentru plata agentului…

Primăria Capitalei împrumută aproape 100 de milioane de euro pentru plata agentului termic către populație

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în şedinţa de îndată de joi, un proiect de hotărâre privind contractarea, de la Ministerul Finanţelor Publice, a unui împrumut din venituri din privatizare, în valoare de 462.661.949 lei, cu o maturitate de maximum 20 de ani, transmite Agerpres.

S-au înregistrat 28 de voturi „pentru” şi şase abţineri.

Contractarea împrumutului se face pentru plata subvenţiilor restante aferente furnizării energiei termice către populaţie, pentru care va fi întocmită cererea pentru autorizarea contractării împrumutului, în baza prevederilor OUG 35/2019 pentru adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului.

„Se împuterniceşte primarul general al municipiului Bucureşti să negocieze şi să semneze în numele şi pe seama municipiului Bucureşti termenii şi condiţiile împrumutului, Convenţia de împrumut, precum şi orice alte modificări şi completări convenite de către părţile contractante şi orice alte acte, documente, notificări sau cereri a căror semnare poate deveni necesară în legătură cu autorizarea, încheierea, punerea în executare şi derularea Convenţiei de împrumut”, prevede textul actului normativ.

Potrivit documentului, „din bugetul local al municipiului Bucureşti se asigură integral plata serviciului anual al datoriei publice locale aferent împrumutului menţionat”.

Conform expunerii de motive, „neplata imediată generează riscul iminent al sistării furnizării agentului termic şi a apei calde către aproximativ 562.0000 de apartamente, şcoli, grădiniţe, spitale şi alte instituţii publice, respectiv aproximativ 1.140.000 de persoane”.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că s-a ajuns în această situaţie „neobişnuită” pentru că, în decembrie anul trecut, PMB a primit de la Ministerul Finanţelor o sumă mai mică cu 500 de milioane de lei, „exact suma despre care vorbim acum şi care era planificată în vederea plăţii gazelor”.

„Nu am primit nicio explicaţie oficială şi clară de la minister. Sumele ni se cuveneau, erau ale Municipiului în vederea achitării unor obligaţii. Direcţia noastră de specialitate deja planificase plăţile pe care le are de făcut la finalul anului. (…) Ulterior, am primit cu circa 100 de milioane de lei mai puţin, în fiecare lună, decât ni se cuvenea, astfel încât situaţia nu putem să afirmăm că este una foarte bună în ceea ce priveşte bugetul Primăriei Capitalei. Noi sperăm ca ultimele evoluţii politice să rezolve şi situaţia financiară în care ne găsim, nu cred că avem o vină, suma i se cuvenea Municipiului Bucureşti prin Legea bugetului de stat, deci este practic şi o acuzare a Legii bugetului. Răspunsul tehnicienilor de la Finanţe, cu care am dialogat şi am fost în corespondenţă, ne-au răspuns de fiecare dată că ne putem regla până la sfârşitul anului, pentru că ceea ce e prevăzut în lege expres poate fi achitat în interiorul unui an de zile. Să sperăm că aşa se va întâmpla, corectăm acum suma care nu a mai venit la Primăria Capitalei din impozitul pe venit de aproape 500 de milioane de lei şi să sperăm că la rectificarea care se va face într-o lună – maximum două să primim şi restul de sumă pe care, din păcate, nu am primit-o, nu a fost repartizată la Primăria Capitalei pentru a ne achita toate obligaţiile, atât în ceea ce priveşte subvenţiile pentru transportul public în comun, pentru energie termică, toate cheltuielile din cele 19 spitale, precum şi investiţiile care sunt în curs şi trebuie să fie finalizate”, a declarat Firea.

Ea a adăugat că un astfel de proiect de hotărâre în vederea contractării unui împrumut din trezorerie „tot de 500 de milioane de lei s-a mai aprobat în 2015, când primar interimar era domnul Sava”. „Bănuiesc că atunci au aprobat proiectul, înţeleg că PNL nu este interesat să plătim această datorie. Acest proiect există, Guvernul a dat atunci o ordonanţă pentru ca Răzvan Sava să poată achita o datorie care se acumulase pentru achitarea gazelor. Deci s-a mai întâmplat în guvernarea locală PNL. Regret că PNL a plecat din sală. Cât priveşte stadiul la care ne aflăm cu acest proiect, de primire din partea UE în vederea realizării unor reţele de termoficare, nu am găsit nimic pentru acest proiect. Am început dialogul la Bruxelles, iar acum suntem avansaţi pentru a obţine aceste fonduri, deci s-au făcut nişte eforturi foarte mari pentru a recupera toate întârzierile din anii trecuţi”, a susţinut edilul Capitalei.

În replică, Roxana Wring, consilier general USR, a declarat că nu li se poate cere consilierilor să voteze un împrumut „de o asemenea magnitudine”, ceea ce înseamnă „incompetenţă din partea administraţiei şi Primăriei”. „Am ajuns aici după ce în 2018 ni s-a promis că vom avea un sistem modern de furnizare a agentului termic, care va fi pe măsura aşteptărilor bucureştenilor. După ce a stat în insolvenţă doi ani de zile, RADET-ul în acest moment este în faliment, mai sunt 30 de zile până când falimentul va fi declarat, fuziunea dintre ELCEN şi RADET nu s-a întâmplat şi acum de ce ne trebuie acest împrumut, pentru că subvenţia nu a fost plătită din ianuarie, pentru că banii au fost folosiţi în alt scop”, a afirmat Roxana Wring.

Sursa foto: Frames

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. adica 55 euro de locuitor
  nu-i un capat de tara

 2. adica, ne scapam basma curata si lasam sa plateasca noua guvernare! in plm. prosti sunt aia care vin sa ia acum ce-a distrus cacatul asta de psd. pensii si salarii compensatorii, mai sunt pana in septembrie… faceti socoteala!

 3. Mai oameni buni nu poti plati zeci de mii de angajati,la toate companiile alea municipale,salarii de mii de lei, fara sa te blochezi la un moment dat.Armata aia a fost creata pentru a fi o masa de manevra.Raspunsul de duminica a fost ca oamenii nu pot fi cumparati iar ce spune nicusor dan,cu masuri imediate,este obligatoriu.

 4. Ori eu am innebunit, ori Firea a fost innebunita de „Ceausescu” ieri!
  Cum sa te imprumuti pentru lucruri previzibile si obligatorii si-n acelasi timp sa arunci cu banii pe tot felul de inventii populiste (azi aparatele ortodentice!)
  Parca exista o institutie numita Curte de Conturi si cateodata se mai ocupa si cu eficienta cheltuirii banului public! Eu ii propun sa se ocupe cu legalitatea cheltuirii banului public in general dar mai ales la PGMB. Ori Dancila premier, ori Firea primar general, tot dracul ala e!

 5. Cati bucuresteni mai utilizeaza aceasta forma falimentara de incalzire? Daca se transpune in realitate aceasta noua aiureala psd-ista numai ei ar trebui ss plateasca pentru ea. Anul trecut a returnat bani la buget. In toti anii a dat sume importante pentru tot felul de aiureli gen festivaluri, borduri, biserici si mai nou are intentia ss participe financiar la anveloparea de blocuri intr-un sector.

  • Numai vreo 80%….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.