G4Media.ro

Prima persoană cu dublă cetăţenie condamnată la închisoare în Hong Kong, în…

Sursa foto: © Prasit Rodphan | Dreamstime.com

Prima persoană cu dublă cetăţenie condamnată la închisoare în Hong Kong, în baza legii privind securitatea naţională

Un locuitor din Hong Kong care are şi cetăţenie portugheză a fost condamnat joi la cinci ani de închisoare pentru „incitare la secesiune” de un tribunal din Hong Kong, relatează AFP.

Este prima persoană cu dublă cetăţenie condamnată în baza legii privind securitatea naţională în teritoriul chinez semiautonom, notează AFP, transmite Agerpres.

Joseph John, cunoscut şi ca Wong Kin-chung, s-a declarat „vinovat” în februarie, recunoscând că este preşedintele Partidului pentru independenţa Hong Kongului, cu sediul în Regatul Unit şi actualmente dizolvat.

Judecătorul Ernest Lin l-a condamnat pe bărbat la cinci ani de închisoare, subliniind că acesta a „deformat istoria, a diabolizat China şi a făcut apel la ţările străine să distrugă Hong Kongul şi China prin mijloace politice sau pur şi simplu violente”.

Partidul pentru independenţa Hong Kongului, o mişcare mai puţin cunoscută, considera „ilegală ocuparea Hong Kong de către China”, dorea să „invite Regatul Unit şi SUA să trimită trupe în Hong Kong” şi cerea ca oraşul să devină un „stat membru independent al Commonwealth”, s-a spus în cursul procesului.

Potrivit acuzării, 42 de mesaje publicate de formaţiune pe reţelele sociale aveau caracter „secesionist”. Mesajele incriminate conţineau petiţii online în favoarea unei intervenţii militare străine şi a unei finanţări participative pentru ca Hong Kong să se doteze cu o armată.

Acuzatul în vârstă de 41 de ani se află în închisoare de peste 16 luni, fiind arestat şi inculpat în noiembrie 2022.

La şedinţa de joi a tribunalului au fost prezenţi şi diplomaţi portughezi şi ai Uniunii Europene.

Publicitate electorală

Peste 290 de persoane au fost arestate, 174 au fost inculpate şi 112 condamnate de la intrarea în vigoare în Hong Kong, în 2020, a noii legi privind securitatea naţională, impusă de Beijing şi care a „neutralizat” în mare parte societatea civilă şi opoziţia politică, potrivit militanţilor pentru drepturile omului.

Luna trecută Hong Kongul a promulgat o a doua lege privind securitatea naţională, care prevede în special pedepse cu închisoarea pe viaţă pentru infracţiuni ca trădarea şi insurecţia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...